Diferenţe de peste 420 de milioane de lei între inventar şi contabilitate la Ministerul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Conturi a găsit mai multe nereguli în contabilitatea Ministerul Educaţiei

Curtea de Conturi a stabilit că valoarea bunurilor din patrimoniul public înregistrată în evidenţele contabile ale Ministerului Educaţiei nu corespunde cu valoarea înscrisă în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Potrivit Raportului Curţii de Conturi pe anul 2015, suma totală a diferenţelor între valoarea înscrisă în Inventar şi cea evidenţiată în contabilitate este de peste 420.615.000 lei.

Totodată, Ministerul Educaţiei nu a întocmit „Inventarul centralizat al bunurilor imobile proprietate privată a statului şi a drepturilor reale supuse inventarierii“, conform cerinţelor Ordinului ministrului finanţelor publice, mai arată Curtea de Conturi, notează News.ro.

Ca atare, instiuţia recomandă includerea în „Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului“ a tuturor bunurilor din domeniul public al statului care sunt în administrarea ministeruui şi a entităţilor din subordine/coordonare, precum şi actualizarea valorilor de inventar, efectuarea lucrărilor de cadastru şi înscriere în Cartea Funciară, dar şi elaborarea Inventarului centralizat al bunurilor imobile proprietate privată a statului şi a drepturilor reale supuse inventarierii şi transmiterea acestuia la Ministerul Finanţelor Publice.

În raportul Curţii se mai arată că, la 31 decembrie 2015,  nu era înregistrată în contabilitatea ministerului o poprire asupra conturilor, de peste 5,3 milioane de lei, dispusă de Trezoreria Municipiului Bucureşti.

Cereri de rambursare a prefinanţărilor respinse în cazul a patru proiecte derulate de CNEE

În acelaşi raport, Curtea de Conturi a mai constatat că, în cazul derulării de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a patru proiecte finanţate din fonduri europene,  toate cererile de rambursare a prefinanţărilor, reprezentând 9,4 milioane de lei, au fost respinse.

„Ca urmare a verificării modului în care s-a derulat implementarea, de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), a patru proiecte finanţate din fonduri europene - POSDRU, s-a constatat că au fost respinse toate cererile de rambursare a prefinanţărilor, în sumă de 9.414 mii lei, din cauza deficienţelor constatate în implementarea proiectelor“, potrivit Curţii de Conturi.

Instituţia arată că, prin urmare, Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (OI POSDRU MEN) a emis decizii de recuperare de la CNEE a contravalorii prefinanţării, decizii care reprezintă titluri de creanţă.