Der Spiegel despre tăierile de păduri din România şi firma Schweighofer. Ce spun reprezentanţii firmei austriece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un material publicat în revistă Der Spiegel analizează problema defrişărilor din arcul Carpaţilor, multe dintre ele considerate a fi ilegale, precum şi istoricul firmei Holzindustrie Schweighofer în România. De cealaltă parte, reprezentanţii firmei consideră neadevărate acuzaţiile apărute în presă, susţinând că sunt „în prim-planul prevenirii tăierilor ilegale şi certificaţi în concordanţă cu standarde de calitate internaţional recunoscute”.

„În România se micşorează bucăţică cu bucăţică una din cele mai frumoase zone împădurite din Europa, cea a Carpaţilor. Unele defrişări sunt ilegale. (...) Cele patru fabrici Schweighofer sunt cauza defrişării. Majoritatea camioanelor cu lemne din Carpaţi ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, tăiate şi mărunţite în aceste fabrici, ajung în Germania şi Austria sub formă de peleţi, parchet sau plăci laminate“, scrie Der Spiegel într-un articol publicat în ediţiile print şi online ale revistei.

Materialul prezintă investigaţiile activistului Gabriel Păun, de la Agent Green, şi ale lui Alexander von Bismarck, de la Agenţia de Investigaţii de Mediu (EIA) din Washington, specializată în investigaţii sub acoperire, precum şi istoricul firmei Schweighofer în România.

„Nu-i uşor să lupţi pentru o cauză atunci când ţi se dă cu spray lacrimogen în gură şi în ochi. Gabriel Păun a încercat, totuşi: în faţa porţilor unei fabrici uriaşe de cherestea din Sebeş. Într-o zi, iarna trecută, Păun a urmărit un camion cu lemne, care venea din Parcul Naţional Retezat, din inima Carpaţilor, din mijlocul uneia dintre cele mai frumoase zone împădurite din Europa, o zonă unde natura se află în pericol.

Păun, activist al organizatiei româneşti Agent Green, purta în acea zi o vestă maro peste un pulover cu glugă în culori de camuflaj; părul tuns scurt ca la armată. El a urmărit camionul pâna la fabrică. Avea o bănuială şi nu era nevoie decât de un telefon pentru confirmare. În România există o linie telefonică deschisă pentru a verifica originea lemnului. Are acelaşi numar ca şi pompierii în Germania: 112. Cunoscând numărul de înmatriculare al camionului, se poate urmări fiecare încărcătura de lemne. Păun a sunat la 112 şi i-a răspuns o lucrătoare la Ministerul Mediului, responsabilă cu Radarul Pădurilor. Răspunsul a fost clar: lemnul era „ilegal“. Păun a continuat urmărirea camionului până la poarta gaterului, care aparţine firmei austriece Schweighofer şi i-a informat pe agenţii de pază. Aceştia însă, în loc să scoată lemnul din circulaţie, l-au atacat pe Păun. L-au bătut, i-au dat cu spray lacrimogen, până când acesta a căzut la pământ. Scena e înregistrată video, în imagini tremurate.

În arcul Carpaţilor se află cea mai mare zonă împădurită, compactă, din Europa Centrală. Aproximativ o treime din suprafaţa României – 6,6 milioane de hectare – e acoperită de pădure, pădure pe care românii o văd zilnic „sângerând“: un studiu al organizaţiei Greenpeace arată ca dispar suprafeţe cât trei terenuri de fotbal de pădure pe oră. Guvernul apreciază că se fură cam 4 milioane de metri cubi de lemn pe an: o dată şi jumătate cât piramida lui Keops. Defrişarea pădurilor, mai arată studiul Greenpeace, s-a accelerat dramatic între 2000 şi 2011, adică în perioada în care firmele austriece Egger, Kronospan şi Schweighofer s-au instalat în România şi în scurt timp au ocupat piaţa. Nicio firmă însă nu crescut atât de mult ca Schweighofer: 465 milioane de euro câştig brut în 2013, din care 96,5 milioane câştig net. Cele patru fabrici Schweighofer sunt cauza defrişării. Majoritatea camioanelor cu lemne din Carpaţi ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, tăiate şi mărunţite în aceste fabrici, ajung în Germania şi Austria sub formă de peleţi, parchet sau plăci laminate. (...)“ relatează Der Spiegel.

Traducerea integrală a articolului din Der Spiegel, dar şi varianta în limba germană pot fi citite pe site-ul www.româniacurată.ro.

Replica austriecilor de la Schweighofer: „Ar fi total greşit din punctul de vedere al unei afaceri de familie să distrugem această resursă“

Ca urmare a scandalului iscat după apariţia acestui articol, Gerald Schweighofer a publicat pe site-ul companiei pe care o conduce, Holzindustrie Schweighofer, un mesaj video prin care ia atitudine faţă de acuzele că ar folosi lemn tăiat ilegal.

„În ultimele zile compania şi salariaţii noştri se confruntă cu acuzaţii grave. Un ONG reclamă faptul că noi punem în pericol pădurile României prin metode ilegale. Acesta nu este adevărul şi în consecinţă aleg să vă răspund în acest fel.

De multe decenii, Holzindustrie Schweighofer este un pionier în ceea ce priveşte prelucrarea durabilă şi responsabilă a lemnului. De asemenea doresc să vă spun de ce suntem atât de dedicaţi: lemnul este chiar mijlocul nostru de trai. Ar fi total greşit din punctul de vedere al unei afaceri de familie să distrugem această resursă. Suntem în prim-planul prevenirii tăierilor ilegale, spirjinim lupta împotriva distrugerii pădurilor şi suntem certificaţi în concordanţă cu standarde de calitate internaţional recunoscute, precum PEFC şi FSC. Noi prelucrăm doar lemn cu documente de provenienţă legală.

Pentru a garanta aceasta, am creat proceduri şi sisteme de control şi monitorizare eficiente. În momentul livrării la poarta fabricilor noastre verificăm toate documentele de provenienţă. Livrarea este acceptată în incinta unităţilor noastre doar după ce s-a demonstrat fără nici un dubiu provenienţa sa legală. În acest fel, ne asigurăm că în unităţile noastre de producţie doar lemnul însoţit de documente oficiale de provenienţă este acceptat şi prelucrat. Refuzăm în mod categoric achiziţia lemnului provenit din parcuri naţionale - chiar dacă aceasta este permisă conform Codului Silvic. Orice furnizor care nu respectă regulamentele noastre sau care încalcă prevederile legale, pierde contractul cu noi iar livrarea acestuia nu este acceptată.

În acest moment există un material video care circulă în mediul online şi care prezintă angajaţii mei filmaţi cu camera ascunsă. După cum puteţi vedea, acest material video a fost editat. Angajaţii mei m-au asigurat că ei au menţionat pretinsului vânzător că noi achiziţionăm doar lemn legal. Am cerut de mai multe ori producătorilor acestui material video să ne ofere înregistrarea originală. Am încredere totală în echipa mea. Cu toate acestea, până la clarificarea definitivă a situaţiei, am suspendat din funcţie angajatul care este responsabil pentru aceste conversaţii.

Aş dori să invit toate organizaţiile de mediu independente să se aşeze cu mine la masa discuţiilor, pentru a identifica împreună propuneri de conservare a pădurilor şi de promovare a silviculturii durabile. Şi aceasta pentru că sunt dedicat din toată inima acestui scop“

Manifestaţii în ţară împotriva despăduririle abuzive, sâmbătă, 9 mai

Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major faţă de despăduririle abuzive, „care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989, se arată în evenimentul realizat pe Facebook de mai multe organizaţii nonguvernamentale şi de grupuri informale din diaspora şi din România.

În Bucureşti, şi-au anunţat participarea la protest peste 11.000 de oameni, care se vor întâlni astăzi, la intrarea în Parcul Herăstrău de la Piaţa Charles de Gaulle, la ora 16.00.

Pe această temă:

Alina Mungiu-Pippidi: Cum să tai copaci de România

Acum vreo două veri un copac bătrân şi greu de pe domeniul Iorga din Sinaia a căzut peste gardul lui Valeriu Stoica, care are casă de vacanţă exact dedesubt. Exact, e mult spus, era un copac enorm pe terenul instabil şi în pantă, care s-a dus cu vârful în jos, tăind scările publice, de cincizeci de ani nerenovate, şi doborând gardurile a vreo două proprietăţi pe raza a vreo treizeci de metri.