Centura de ocolire a Clujului, în variantă liberală şi democrată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea lui Boc, de trei ori mai scumpă decât cea a lui Nicoară

Boc, că Ministerul Transporturilor finanţează cu suma de 45 milioane de euro o variantă rutieră prin Vâlcele-Dezmir, a surprins.
Cel mai uimit s-a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Marius Nicoară, care a aflat duminică de proiect chiar de la primarul democrat Emil Boc. După cum ne-a declarat preşedintele Nicoară, specialiştii lucrează la un studiu de fezabilitate pe altă variantă, Tureni-Aiton-Dezmir, de aceeaşi lungime (circa 24 km), dar de aproape trei ori mai ieftină, doar 30 milioane de euro. Potrivit lui Nicoară, varianta Consiliului Judeţean ar fi mai ieftină, urmând drumurile judeţene existente.

Bucurie în Feleac
Surprins plăcut s-a arătat Ioan Tanţău, primarul comunei Feleac, principala beneficiară a noului traseu. Acesta ne-a relatat că ştie de proiectul lui Boc, pregătit de minister în urmă cu trei ani, când a fost efectuat un studiu de fezabilitate. Traseul ar fi deviat de la baza Dealului Feleacului dinspre Turda, ar ajunge la releul de televiziune, pârtia de schi, şi ar coborî prin pădurea de lângă localitatea Gheorgheni, colonia Sopor şi apoi ar ieşi prin Dezmir la DN1 C, care face legătura spre est, cu Dej-Baia Mare-Suceava, sau spre nord-vest, spre DN1F, Zalău-Satu Mare.

Tristeţe la Aiton
Neplăcut surprins este însă primarul din Aiton, Nicolae Fărăgău, care ne-a declarat că lucrează de mai mult timp pentru rezolvarea unor probleme legate de traseul centurii, cum ar fi identificarea proprietarilor. "Aici s-au şi identificat terenurile pentru care este necesară exproprierea, oamenii sunt de acord cu schimburi de teren pe alte amplasamente. Vestea cu centura ocolitoare a adus mulţi posibili investitori, care probabil se vor retrage", ne-a spus Fărăgău. Traseul prin Aiton urma vechiul drum roman, Turda (Potaisa)-Cluj (Napoca), despre care arhitectul-şef al judeţului, Radu Spânu, susţine că este cu pante mai line. În urma consultării cu specialiştii instituţiei, Nicoară a decis ieri să prezinte ministrului Dobre varianta Consiliului Judeţean, cu argumentele în favoarea traseului Tureni-Aiton. Proiect aproape finalizat, cost mai mic, termen de execuţie mai redus, rugându-l şi pe primarul Emil Boc să susţină această variantă.

Mai multe pentru tine:
Orașul unde au fost descoperite peste 80 de specii de păsări. Multe sunt răpitoare și au cuiburile în fisurile blocurilor
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
BEJ Prahova admite candidatura „baronului Lamborghini” Iulian Dumitrescu, cercetat penal, pentru un nou mandat la șefia CJ
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Gripa aviară la vaci se răspândește rapid în Statele Unite ale Americii. Care este pericolul pentru Europa
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit
Laurențiu Reghecampf, probleme fără sfârșit. E urmărit penal pentru violențe în familie
Sâmbătă, Pelerinaj de Florii în Bucureşti. Traseul şi programul procesiunii
Revenirea lui Halep, un fiasco. Roma i-a spus pas, Roland Garros se dezice de jucătoarele dopate