CCR a înregistrat sesizările primite drept „petiții” și dă asigurări că le va examina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CCR a decis să respingă sesizările pentru anularea primului tur, dar le-a înregistrat drept „petiții,” pe motiv că termenul legal de depunere a fost depășit, declară sursele.

CCR respinge sesizările privind anularea primului tur/FOTO: CCR

Update

CCR a anunțat că va examina petițiile:

„Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României, Curtea Constituțională precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor.

În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale.”

Știre inițială

Sesizările depuse nu au fost înregistrate ca sesizări, de aceea termenul legal de depunere a fost depășit (în termen de cel mult 3 zile de la încheierea votării, cel mai târziu la data de: 10 decembrie 2024, ora 24.00, conform art 133, HG 1061/2024), au declarat surse de la CCR, pentru Antena 3 CNN.

În schimb, au fost înregistrate ca „petiții” si depunătorii vor primi un răspuns în termenul legal, adică, în 30 de zile calendaristice.

Cele patru sesizări făcute vin după ce au fost desecretizate documentele din urma CSAT, conform cărora alegerile au fost influențate de actori externi. Au depus sesizări publicația  Calea Europeană, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din cadrul Academiei Române și Școala Națională de Studii Politice și Administrative.