Bănăţenii aşteaptă daruri la masa de Ajun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cărăşenii se adună în această seară în jurul bradului, după ce gospodinele au pregătit de Crăciun multe bunătăţi

Cozonaci, sarmale, cârnaţi şi preparate din porc, toate drese cu un vin după gust, fac din masa de Crăciun o artă culinară.

Gospodinele au început de ieri să se pregătească pentru una dintre cele mai importante mese ale anului. De-a lungul vremii în Banatul Montan tradiţia s-a îmbinat cu elemente moderne şi împrumutate de la etniile care s-au stabilit aici. Salata de boeuf provine de la nemţi fiind preluată cu succes de gospodinele din Reşiţa. Cele mai multe au pregătit-o ieri pentru că este un aperitiv care presupune timp lung de preparare şi se păstrează proaspătă, la rece, multe zile. La fel şi cozonacii. Elena Cocoşilă, o bunică pricepută, în vârstă de 62 de ani, din Reşiţa şi-a pregătit cele mai complicate reţete culinare din timp.
„Ieri am făcut salată de boeuf şi am frământat aluatul pentru cozonaci şi încă de dimineaţă am pus sarmalele la fiert. Acestea pot fi păstrate uşor până în prima zi de Crăciun“, ne-a spus Elena. Astăzi este rândul felurilor principale ale mesei din Banat. Ciorba de porc, „purceluşii“, umplutul şi dospitul cozonacilor, este munca unei gospodine în ziua de ajun. „Ca totul să fie proaspăt pentru familia mea astăzi pregătesc felurile principale“, spunea bunica Elena. Reţetele folosite de ea sunt dintre cele mai simple, dar şi proprii. Din zorii zilei de ajun carnea, cârnaţii şi „purceluşii“ sunt pregătiţi pentru cuptor. Durează până se fac, pentru că friptura se face la foc mic, ca să fie mai fragedă. „Purceluşii“ sunt preferaţi de întreaga familie. Este o reţetă proprie cu care bucătăreasa reşiţeancă îşi răsfaţă familia în fiecare an. „Sunt simplu de făcut. Muşchiul de porc este bătut ca sniţelul, umplut cu carne, legat cu aţă şi băgat la cuptor“, ne-a explicat femeia. Pentru că nu le poate face singură pe toate, pentru soţul ei este o plăcere să o ajute la pregătirea mesei de Crăciun.

Masă de Crăciun, bogată
Când munca gospodinei este gata, masa de Crăciun ceste deja pregătită. Ciorba de porc, sarmalele, cârnaţii prăjiţi, borândăul, caltaboşul, săngeretele, murăturile specifice zonei fac din masa de Crăciun un festin domnesc. Toate reţetele sunt drese cu un vin bun pentru femei şi o „răchie de Banat“ fiartă cu piper şi scorţişoară pentru domni. La desert, cei mai mulţi preferă cozonacul, deşi în cărţile de bucate acesta este considerat mai mult aliment decât desert.
În principiu, gospodinele pregătesc pentru o familie mare trei feluri diferite de prăjituri. De sărbătorile de iarnă „Budapesta“ este cea mai faimoasă prăjitură. În funcţie de gusturi, masa de Crăciun poate fi decorată cu o „Crăciuniţă“ şi cu fructe.

Mai multe pentru tine:
Pe ce sumă uriașă a apărut goală Andreea Antonescu în revista cu „iepurași”: „Puteai cumpăra cinci garsoniere”. De ce Andreea Bălan a refuzat cei 20.000 de dolari?
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
O dulce poveste lipovenească în episodul 2 al seriei „Portret gastronomic local”: „La Grisha” și Tortul Medovik
Cum vrea Ministerul Educației să reducă analfabetismul funcțional, cu peste 200 milioane lei. Patru școli beneficiare în fiecare județ
Insula din Grecia care ascunde un pericol uriaș. Mai mulți români trag un semnal de alarmă: „Nu știu prin ce minune am reușit să mă ridic”
Glenn Close a apărut nud la 78 de ani! „Am rămas dezbrăcată și a fost așa de bine!”
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Prințesa Kate i-a arătat Melaniei Trump cum te îmbraci informal, dar șic! Prințesa de Wales dă ora exactă în modă în Marea Britanie
Locul din România unde localnicii consumă apă pe banii Primăriei. Cum s-a ajuns la situația aberantă care îngroapă bugetele locale
Cine este mama lui Toto Dumitrescu? Fosta soție a lui Ilie Dumitrescu a fost poreclită „Monica Bellucci de România”. FOTO
Filmul spectaculos care a cucerit topul Netflix la început de toamnă. Are o poveste diferită și te ține lipit de televizor