Amenzi uriaşe şi unităţi închise pentru nereguli privind cazarea persoanelor aflate în carantină instituţionalizată FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei firme au fost închise temporar pe o perioadă de şase luni în urma abaterilor sesizate

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi de peste 60.000 de lei şi a dispus închiderea temporară pe o perioadă de şase luni a trei societăţi comerciale care se ocupau cu servicii de catering prinvind hrana persoanelor aflate în carantină instituţionalizată.

GALERIE FOTO

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a continuat seria de acţiuni de control, la nivelul întregii ţări, fiind vizaţi comercianţii îndeplinesc prevederile Ordonanţelor militare adoptate până în acest moment, menite să prevină răspândirea noului coronavirus Covid-19, precum şi felul în care respectă drepturile consumatorilor. 

Peste 60.000 lei amenzi şi unităţi închise pentru nereguli privind cazarea şi asigurarea hranei persoanelor aflate în carantină instituţionalizată.

Echipele Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Dolj au efectuat, pe 28.04.2020, verificări la unităţile din Craiova care asigură servicii de cazare şi catering pentru persoanele aflate în carantină.

În urma acţiunilor desfăşurate la societăţile comerciale SC Flormang Com SRL, SC Lorpal SRL (Casa Zamfirescu) şi SC MBI Travel SRL s-au constatat numeroase abateri la blocurile alimentare:

– nerespectarea condiţiilor de depozitare a alimentelor;

– folosirea de materii prime cu durata valabilităţii depăşită sau care nu erau însoţite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare şi caracterizare;

– schimbarea stării termice a produselor;

– în spaţiile de pregătire a preparatelor culinare se utilizau ustensile depreciate, iar condiţiile igienice erau necorespunzătoare, respectiv paviment depreciat, pereţi cu urme de grăsime, hote murdare cu urme de grăsime arsă.

De asemenea, în urma verificării spaţiilor de cazare aparţinând societăţii SC Flormang Com SRL s-a constatat nerespectarea condiţiilor de igienă (lenjerie, saltele şi perne pătate, neigienizate; lipsa curăţeniei în camere).

În urma controalelor efectuate agenţii economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 48.000 lei dispunându-se, totodată, şi aplicarea măsurii complementare de închiderea unităţilor respective pe o perioadă de până la 6 luni. 

Totodată, ANPC s-a autosesizat în urma unei postări apărute pe o reţea de socializare privind calitatea hranei distribuite unor persoane aflate în carantină, în judeţul Teleorman, iar în urma verificărilor realizate de comisarii CJPC Teleorman la SC NUTRELO GROUP SA din Turnu Măgurele, operatorul economic la care se aflau cazate persoanele carantinate şi care pregătea şi hrana pentru acestea, în restaurantul propriu, s-au constatat următoarele abateri:

– folosirea de materii prime pentru prepararea hranei, cu data durabilităţii minimale/data limită de consum depăşită sau care nu erau însoţite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare şi caracterizare;

– nerespectarea condiţiilor de păstrare impuse de producător pentru anumite materii prime, respectiv produse din carne care ar trebui păstrate la temperaturi de refrigerare, acestea fiind congelate.

Operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 20.000 lei, fiind retrase din consumul uman produsele alimentare găsite în neregulă.