450 de copii abuzaţi de 15 preoţi catolici în Irlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
450 de copii abuzaţi de 15 preoţi catolici în Irlanda

Ministrul irlandez al Justiţiei a confirmat, ieri, primirea unui raport de la Comisia de Investigatii a diocezei din Dublin, potrivit căruia 450 de copii au fost victime ale abuzului a 15 preoţi catolici în Irlanda pe parcursul a 35 de ani.

Diarmuid Martin, o figură importantă a bisericii catolice a admis că raportul va şoca şi îngozi statul irlandez, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Până la 450 de victime au fost identificate de comisie, care a prezentat raportul ministrului irlandez al Justiţiei, Dermot Ahern.

Guvernul irlandez va decide dacă va publica numele clericilor identificaţi în raport.

Raportul va şoca şi va oripila Irlanda a declarat arhiepiscopul Diarmuid Martin, care a jucat un rol-cheie în desfăşurarea investigaţiei şi este văzut de Vatican ca o figură hotărâtă să reformeze imaginea bisericii catolice în Irlanda.

Raportul a fost început în martie 2006 si a vizat acuzaţiile de abuz sexual asupra copiilor în cazul a 46 de preoţi şi modul în care 19 episcopi s-au ocupat de cazuri, între 1975 şi 2004.

O parte a raportului arată cum arhiepiscopii au abuzat de puterile lor, neluând în serios acuzaţiile împotriva preoţilor irlandezi. Şapte dintre cei 19 episcopi au decedat.