Cursuri de formare pentru angajaţii din organizaţiile nonguvernamentale, la Academia de Studii Economice (ASE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

90 de manageri de ONG-uri din România vor beneficia de cursuri de formare şi seminarii dedicate schimbului de bune practici, la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. Astfel, pe o perioadă de 14 luni, se urmăreşte creşterea capacităţii şi sprijinirea ONG-urilor româneşti în procesul acestora de profesionalizare a practicilor manageriale şi de sustenabilizare a organizaţiei.

Proiectul „Management sustenabil în sectorul nonprofit din România” va fi implementat în perioada martie 2015 – aprilie 2016, la ASE, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Young Initiative, coordonatorul proiectului. Cu un buget total de 60.220 euro, proiectul va avea ca punct principal înfiinţarea primului Centru pentru Managementul Organizaţiilor Nonprofit (CMON) din România în cadrul ASE, alături de crearea unui curs online inovativ destinat managerilor de ONG-uri, cu precădere.

În plus, în cadrul centrului va funcţiona şi prima bibliotecă dedicată exclusiv sectorului neguvernamental, cu peste 100 de titluri, majoritatea greu accesibile în România. Crearea şi gestionarea centrului amintit va da ocazia oricărei organizaţii nonguvernamentale din România să aibă acces atât la resursele legate de management (titlurile disponibile din bibliotecă, workshop-urile şi training-urile organizate).

Cursul interactiv în format MOOC (Massively Open Online Course) va fi centrat pe formarea de competenţe pentru managementul unei organizaţii non-profit, iar în urma acestuia vor exista cel puţin 50 de beneficiari absolvenţi. Cursul va fi inclus în oferta permanentă a ASE Bucureşti, oferit împreună cu Asociaţia Young Initiative.

Concomitent cu cele două mari direcţii de dezvoltare, vor fi oferite servicii de formare şi consultanţă în domeniul recrutării, selecţiei şi managementului voluntarilor, precum şi al schimbului de bune practici la nivelul managementului organizaţiilor non-profit, pentru un număr de 45 de ONG-uri din România. Astfel, 90 de manageri de ONG-uri din România vor beneficia de şase cursuri de formare şi şase seminarii dedicate schimbului de bune practici.

Ulterior, centrul va funcţiona ca o platformă fizică unde ONG-urile vor putea organiza propriile evenimente gratuit, beneficiind de o sală complet dotată, răspunzând astfel la nevoia organizaţiilor mici de spaţii pentru derularea de activităţi socio-educaţionale pentru beneficiarii acestora.

10% din ONG-urile româneşti dispar anual

Potrivit datelor prezentate în Atlasul Economiei Sociale, din 2014, la nivelul anului 2012, aproape 70% dintre ONG-uri nu aveau niciun salariat, fapt ce reprezintă o ameninţare considerabilă la adresa sustenabilităţii organizaţiilor non-profit. Mai mult, 10% din ONG-urile româneşti dispar anual. În acest context, Centrul de la ASE va facilita şi va asigura contactul permanent între manageri ai ONG-urilor, foşti sau viitori cursanţi, astfel încât aceştia vor putea să păstreze constant legătura şi să dezbată, oricând au nevoie, diverse situaţii manageriale întâlnite. După finalizarea proiectului, beneficiarii vor putea participa în continuare la seminariile şi evenimentele organizate, unde vor putea propune teme de dezbatere şi vor putea compara modalităţile de implementare a soluţiilor teoretice prezentate în cadrul organizaţiilor conduse.