Video Zeci de studenți arestați la Universitatea Columbia în timpul unui protest pro-palestinian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliția din New York a arestat zeci de studenți ai Universității Columbia, după ce aceștia au ocupat o parte din biblioteca principală, într-un protest amplu față de războiul din Gaza.

Zeci de studenți ai Universității Columbia, într-un protest amplu față de războiul din Gaza FOTO: X

Zeci de studenți au fost arestați miercuri de către polițiștii NYPD la Universitatea Columbia, după ce au ocupat sala de lectură principală de la etajul doi al Bibliotecii Butler. Acțiunea a făcut parte dintr-o serie de manifestații pro-palestiniene care amintesc de protestele de amploare din anul trecut împotriva războiului Israelului în Gaza.

Potrivit agenției Reuters, între 40 și 50 de studenți, cu mâinile încătușate cu legături din plastic, au fost conduși în dube și autobuze ale poliției, în timp ce ofițerii continuau să percheziționeze clădirea de șase etaje pentru a-i îndepărta pe ceilalți protestatari care refuzau să plece.

Poliția a intervenit la solicitarea conducerii universității, care a susținut că studenții au încălcat proprietatea instituției. Universitatea Columbia a anunțat, miercuri seara, că a cerut sprijinul poliției din New York pentru securizarea clădirii, precizând că doi membri ai echipei de siguranță publică au fost răniți în timpul intervenției.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu protestatari, mulți dintre ei purtând măști, stând pe mese, bătând în tobe și afișând bannere cu mesaje precum „Strike For Gaza” și „Liberated Zone” în sala de lectură Lawrence A. Wein.

Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a reacționat pe rețelele sociale, afirmând: „Toată lumea are dreptul să protesteze pașnic. Dar violența, vandalismul sau distrugerea proprietății sunt complet inacceptabile”.

Un purtător de cuvânt al poliției a confirmat că au avut loc „mai multe arestări”, dar nu a oferit un număr exact.

Înainte ca poliția să intervină, angajații universității au blocat accesul în bibliotecă, generând o busculadă la intrare. Un student ar fi fost rănit, iar o altă persoană a fost scoasă pe targă.

În afara bibliotecii, tot mai mulți manifestanți s-au adunat și s-au mutat pe străzile din apropierea campusului, după ce accesul în clădire a fost restricționat.

O organizație studențească implicată în protest, Columbia University Apartheid Divest, a acuzat echipa de securitate a universității de agresiune împotriva demonstranților. De asemenea, grupul a recunoscut că unii activiști au refuzat să-și prezinte actele de identitate.

Organizația a postat pe rețelele sociale noi apeluri către conducerea universității, cerând ca fondurile de dotare în valoare de 14,8 miliarde de dolari să nu mai fie investite în companii care produc arme sau susțin ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene.

Președintele american Donald Trump a criticat anterior Universitatea Columbia pentru protestele similare de anul trecut, catalogându-le drept „antisemite” și acuzând instituția că nu reușește „să-i protejeze pe studenții evrei”. Studenții protestatari, inclusiv unii organizatori evrei, susțin că Trump și alți politicieni pro-Israel „confundă în mod nedrept protestele pro-palestiniene cu antisemitismul”.

Între timp, universitatea continuă să afirme că luptă împotriva antisemitismului și altor forme de ură, în timp ce respinge acuzațiile venite din partea unor organizații pentru drepturile civile, care spun că instituția cedează presiunilor guvernamentale ce afectează libertatea academică.