WSJ: Anchetă penală în SUA cu privire la presupuse furturi de tehnologie ale grupului chinez Huawei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiţia americană a deschis o anchetă penală cu privire la presupuse furturi de tehnologie de către grupul chinez de telecomunicaţii Huawei, care cristalizează mai multe subiecte de discordie diplomatice şi comerciale între cele două puteri, dezvăluie în ediţia de miercuri Wall Street Journal (WSJ), relatează AFP.

Potrivit cotidianului economic, procurori federali suspectează grupul - oaia neagră a Washingtonului - că a furat secrete tehnologice unor companii americane care lucrează cu Huawei, cu privire la un aparat utilizat de operatorul american T-Mobile în vederea testării smartphone-urilor.

Ancheta se află într-un ”stadiu avansat” şi ar putea antrena „în curând” o inculpare, dezvăluie WSJ, care citează surse anonime.

Contactate de AFP, Departamentul american al Justiţiei a refuzat să comenteze, iar Huawei nu a răspuns imediat.

Între numeroasele reproşuri, în domeniul comercial, formulate de către preşedintele american Donald Trump Chinei se află, cu regularitate, furturi de tehnologie.

Devenit unul dintre cei mai mari producători de echipamente de telecomunicaţii din lume, Huawei se află, de asemenea în centrul unor suspiciuni de spionaj, în mai multe ţări, între care Statele Unite, Australia şi Japonia, care i-au interzis să construiască o reţea de Internet ultrarapidă 5G.

Presa a evocat de asemenea nemulţumiri ale Franţei, Germaniei şi Marii Britanii.

Discretul fondator al Huawei, Ren Zhengfei, un fost ofiţer în armata chinezî, a deminţit, marţi, aprig, orice acuzaţii de spionaj.

Huawei se află de asemenea în centrul unei crize diplomatice majore, după arestarea la 1 decembrie, în Canada, la solicitarea justiţiei americane, a directoarei financiare a grupului, Meng Wanzhou, fiica lui Ren Zhengfei.

Statele Unite, care cer extrădarea acesteia, o suspectează de complicitate la fraudă în vederea ocolirii sancţiunilor impuse Iranului.

Trei parlamentari americani au depus miercuri o propunere în vederea unei legi care-i cere preşedintelui să interzică exportul de componente sau piese către companii chineze de telecomunicaţii care ar fi încălcat sancţiuni americane.

Această iniţiativă are loc în urma arestării lui Meng Wanzhou, scriu parlamentarii, care acuză Huawei de spionaj în contul „Partidului Comunist Chinez”.

În afară de probleme diplomatice şi de securitate naţională, conflicte în centrul cărora se află ZTE, alt grup de telecomunicaţii chinez, şi Huawei ilustează concurenţa aprigă între Statele Unite şi China în domeniul tehnologiei, pe fondul unor tensiuni comerciale între cele două ţări.