Trump, implicat într-un nou scandal uriaş. A fost înregistrat în timp ce îi cere unui oficial din Georgia să-i „facă rost” de 11.000 de voturi AUDIO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump este implicat într-un nou scandal uriaş după ce în presă a apărut o înregistrare în care acesta încearcă să convingă un oficial din statul Georgia „să-i facă rost” de peste 10.000 de voturi, care ar fi putut schimba rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Publicată în exclusivitate de cotidianul american Washington Post, convorbirea a avut loc sâmbătă şi şi a durat aproape o oră. În aceasta, Trump îi cere republicanului Brad Raffensperger, secretarul de stat din Georgia, să-i „facă rost” de 11.780 de votri pentru a depăşi avansul pe care Joe Biden îl are în faţa sa în cadrul alegerilor prezidenţiale din SUA.

Liderul de la Casa Albă este auzit în convorbire cum încearcă diverse strategii pentru a-l convinge pe oficial: Îl ceartă, îl flatează, îl imploră, după care îl ameninţă cu o serie de consecinţe legale dacă oficialul refuză să-l ajute.

„Este în regulă să spui că ai recalculat”, spune Trump, printre altele. „Tot ce vreau este să găsim 11.780 de buletine (...) pentru că am câştigat acest stat”, mai afirmă acesta, susţinând apoi că alegerile au fost „fraudate” şi „furate”.

„Nu este nimic greşit să spuneţi că aţi recalculat”, îi spune mai transmite Trump lui Raffensperger.

De partea cealaltă, oficialul din Georgia şi juristul lui resping ideea fraudei electorale şi îi explică preşedintelui că acestea sunt teorii ale conspiraţiei şi că voturile obţinute de Joe Biden în Georgia sunt corecte şi constite. „Provocarea pe care o aveţi, domnule preşedinte, este că datele pe care le aveţi sunt greşite”, mai afirmă Raffensperger.

Ce se va întâmpla pe 6 ianuarie

Pe 6 ianuarie, vicepreşedintele Mike Pence urmează să conducă o sesiune a Congresului pentru a certifica voturile colegiului electoral din fiecare fiecare stat american. Joe Biden a câştigat voturile a 306 mari electori, în timp ce Donald Trump a obţinut 232.

În cursul acestei sesiuni comune a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, vicepreşedintele SUA va deschide şi va citi certificatele anunţând voturile marilor electori din fiecare stat, înainte de a declara un învingător.

Procedura ar trebui să fie, ca de obicei, o formalitate.

Donald Trump şi partizanii săi încearcă acum să pună presiune asupra lui Mike Pence ca să respingă certificările electorale ale statelor pro-Biden, o prerogativă pe care vicepreşedintele nu o deţine, potrivit experţilor în drept.

În lipsa unor elemente tangibile pentru a spijini acuzaţiile de "fraudă masivă", cele peste 50 de plângeri depuse aliaţii lui Donald Trump pe întreg teritoriul Statelor Unite au fost respinse aproape toate de tribunale sau abandonate.