Trump îi enervează pe francezi: sugerează că atacurile teroriste de la Paris ar fi putut fi evitate dacă oamenii ar fi avut arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO EPA EFE

Preşedintele american Donald Trump a stârnit indignarea opiniei publice din Franţa după ce a sugerat că atacurile din 2015 asupra Parisului ar fi putut fi oprite dacă oamenii ar fi avut arme, scrie BBC.

El a imitat teroriştii care chemau şi împuşcau pe rând victimele, spunând „Boom! Treci aici!” şi a folosit mâna pentru a imita gestul unei puşti care trage.

„Franţa are printre cele mai stricte legi privind armele din lume. Nimeni nu are arme in Paris şi cu toţii ne amintim că peste 130 de persoane au fost omorâte şi altele au fost rănite într-un mod oribil. Aţi observat că nimeni nu vorbeşte despre ei?”, a declarat Trump.

„Dacă un angajat sau măcar un patron ar fi avut o armă sau dacă măcar o persoană din această încăpere ar fi fost acolo cu o armă, ţintită în direcţia opusă, teroriştii ar fi fugit sau ar fi fost împuşcaţi”, a adăugat el.

Ministerul de Externe al Franţei a cerut ca victimele să fie respectate.

„Franţa îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de comentariile preşedintelui Trump privind atacurile de pe 13 noiembrie 2015 din Paris şi cere ca memoria victimelor să fie respectată”, a comunicat ministerul.

Francois Hollande, cel care era preşedinte la momentul atacurilor, a declarat că afirmaţiile lui Trump sunt „ruşinoase” şi că „spun multe despre ce crede el despre Franţa şi valorile sale”.

Manuel Valls, prim-ministrul de la acea vreme, a postat pe Twitter un comentariu: „Indecent şi incompetent. Ce pot spune mai mult?”.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a afirmat pe Twitter că felul în care Trump a descris atacurile din 2015 este „dispreţuitor şi nedemn”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a comentat deocamdată afirmaţiile lui Trump.

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
„Regele nu e bine deloc!” Planurile pentru înmormântarea lui Charles sunt schimbate chiar acum!
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“