SUA: Preşedintele Obama va dezbate dacă va trimite trupe în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama va dezbate miercuri cu consilierii săi patru opţiuni diferite privitoare la viitoarea sa strategie şi eventuala trimitere de trupe suplimentare în Afganistan, a anunţat Casa Albă, relatează AFP.

Obama se va întâlni din nou cu înalţi responsabili ai armatei şi cu consilierii săi în materie de securitate naţională, înainte de a lua o decizie privitoare la nivelul trupelor.

"Preşedintele va avea ocazia de a discuta despre patru opţiuni cu echipa sa pentru securitate naţională", a spus purtătorul de cuvânt Robert Gibbs. El a respins informaţiile recente potrivit cărora Obama ar fi decis trimiterea a 34.000-40.000 de militari suplimentari în Afganistan.

"Cine afirmă că preşedintele a luat o decizie, de fapt nu are nici cea mai vagă idee despre ce vorbeşte", a spus Gibbs.

Obama nu va anunţa decizia înainte de 19 noiembrie cel mai devreme, data la care va reveni din turneul din Asia.

Grupul de presă McClatchy a scris că Obama va opta pentru trimiterea a 30.000 de militari suplimentari, în timp ce CBS a afirmat luni seară că el a decis să trimită aproape 40.000.

"Este amuzant cum unele persoane decid că ştiu ceea ce numai preşedintele ştie", a declarat Gibbs.

Casa Albă a insistat pe faptul că nivelul trupelor nu este decât unul dintre factorii luaţi în calcul de Obama în cadrul revizuirii strategiei americane pentru Afganistan şi Pakistan.