SUA: Cel puţin opt morţi după naufragiul a două ambarcaţiuni în largul coastelor Californiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin opt persoane au murit în naufragiul a două mici ambarcaţiuni "de contrabandă", frecvent folosite pentru a transporta migranţi, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în largul oraşului San Diego, în apropierea graniţei cu Mexicul, au anunţat autorităţile americane, notează AFP.

Două ambarcaţiuni au naufragiat în largul coastelor Californiei FOTO Profimedia

"Aceasta este una dintre cele mai grave tragedii de contrabandă maritimă din California, din ceea ce ştiu", a declarat duminică James Gartland, un responsabil al serviciilor de salvare din San Diego, referindu-se probabil la fluxurile migratorii dintre Mexic şi Statele Unite.

Cele opt victime sunt adulţi, a adăugat el într-o conferinţă de presă, fără a dezvălui naţionalităţile lor.

Serviciile de salvare au fost chemate sâmbătă în jurul orelor 23.30, de o persoană vorbitoare de spaniolă care le-a informat că o ambarcaţiune cu mai mult de zece pasageri s-a răsturnat.

Primul vas "a fost răsturnat de valuri", a declarat în conferinţa de presă James Spitler, un responsabil al gărzii de coastă din San Diego. Cea de-a doua ambarcaţiune care transporta alte opt persoane, printre care cea care a chemat serviciile de salvare, "a reuşit să ajungă la mal", a continuat el.

Ajunşi la faţa locului, salvatorii au descoperit cele două bărci mici de pescuit "răsturnate" pe mal, înainte de a scoate corpurile victimelor din mare, a spus Gartland.

Ei "nu au găsit niciun supravieţuitor" în cursul operaţiunilor lor, dar mai multe persoane au reuşit să ajungă la ţărm şi "să părăsească plaja", a declarat Gartland.

Zona în care se aflau ambarcaţiunile "este foarte periculoasă, chiar şi în plină zi", cu curenţi puternici şi valuri uriaşe, a estimat el.

Oraşul San Diego se găseşte în apropierea frontierei dintre Mexic şi Statele Unite.

Numeroşi migranţi traversează graniţa ilegal, un subiect devenit o bătaie de cap politică pentru administraţia preşedintelui democrat Joe Biden.

"Din 2017, traficul de persoane a crescut cu 771% în zona de coastă a Californiei de Sud", a declarat duminică Spitler, de la garda de coastă, precizând că 23 de persoane au murit pe mare din 2021.

Migranţii, care doresc să scape de sărăcie sau de violenţele din ţările lor de origine, îşi asumă frecvent riscuri enorme pentru a intra pe teritoriul SUA.