Video Primul grup de refugiați sud-africani albi a sosit în SUA. A fost întâmpinat de înalți oficiali americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de 59 de sud-africani albi a sosit în SUA, unde urmează să li se acorde statutul de refugiat, relatează BBC.

Primul grup de sud-africani albi a sosit luni în SUA FOTO Profimedia

Preşedintele american Donald Trump a declarat că cererile privind acordarea statutului de refugiat pentru minoritatea afrikander din ţară au fost accelerate, întrucât aceştia au fost victime ale „discriminării rasiale”.

De partea cealaltă, guvernul sud-african a declarat că grupul nu suferă de o persecuţie care ar merita statutul de refugiat.

Grupul de sud-africani albi, care a aterizat luni pe aeroportul Dulles din apropiere de Washington DC, a beneficiat de o primire călduroasă din partea autorităţilor americane. 

Aceștia au fost întâmpinați de către secretarul de stat adjunct al SUA, Christoper Landau, și secretarul adjunct al Departamentului de Securitate Internă,Troy Edgar, potrivit CNN.

Landau le-a spus nou-veniților că SUA sunt „încântate” să-i primească, adăugând: „Respectăm ceea ce ați avut de înfruntat în ultimii ani”. El a menționat că mulți dintre ei sunt fermieri și i-a comparat cu „semințe de calitate” care, sperăm, vor „înflori” în SUA.

„Le-am evidențiat faptul că poporul american este un popor primitor și generos și am subliniat importanța asimilării în Statele Unite, care este unul dintre factorii foarte importanți pe care îi luăm în considerare în admiterea refugiaților”, a declarat Landau reporterilor după ce a salutat grupul.

Landau a susținut că afrikanerii au fost „supuși unor amenințări foarte grave, flagrante și țintite” și a acuzat guvernul sud-african că nu a acționat pentru a-i proteja.

„Guvernul sud-african nu a făcut ceea ce considerăm potrivit pentru a garanta dreptul acestor cetățeni de a trăi în pace cu cetățenii lor sud-africani, motiv pentru care, în conformitate cu legislația noastră internă, li s-a acordat statutul de refugiat”, a declarat Landau.

Luni, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că cei care merg în SUA „nu se încadrează în definiția unui refugiat”.

Ramaphosa a spus că i-a spus lui Donald Trump că evaluarea SUA privind o presupusă persecuție a grupului minoritar alb nu este conform cu realitatea.

„Acei oameni care au fugit nu sunt persecutați, nu sunt hărțuiți, nu sunt tratați rău”, a spus el la Forumul CEO din Africa, în Coasta de Fildeș.

„Pleacă pentru că nu vor să accepte schimbările care au loc în țara noastră, în conformitate cu constituția noastră”, a spus Ramaphosa.

Administraţia Trump a suspendat toate celelalte admiteri de refugiaţi, inclusiv pentru solicitanţii din zone de război. Human Rights Watch a descris această măsură drept o crudă răstălmăcire rasială, afirmând că mii de persoane - multe de culoare şi refugiaţi afgani - nu au primit dreptul să se refugieze în SUA.

Procesarea refugiaţilor în SUA durează adesea luni, chiar ani, dar procesul pentru acest grup a fost accelerat. UNHCR - agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi - a confirmat pentru BBC că nu a fost implicată în verificare, aşa cum se întâmplă de obicei.

Întrebat direct luni de ce cererile de refugiaţi ale afrikanerilor au fost procesate mai rapid decât ale altor grupuri, Trump a declarat că are loc un „genocid” şi că sunt vizaţi în special „fermierii albi”. „Fermierii sunt ucişi, se întâmplă să fie albi, dar faptul că sunt albi sau negri nu are nicio importanţă pentru mine”.

Critici din partea grupurilor pentru refugiați

Jeremy Konyndyk, președintele organizației Refugees International, a numit politica „un program de imigrare rasializat, deghizat în relocarea refugiaților, în timp ce refugiații adevărați rămân blocați”.

„Principala problemă este refuzul de a acorda protecție oricăror altor refugiați din orice altă parte a lumii”, a spus el. „Există milioane de refugiați în întreaga lume - oameni care au fost nevoiți să fugă din țările lor de origine din cauza războiului sau a persecuției - care au mult mai multă nevoie de protecție decât oricine din acest grup - dintre aceștia, din câte știu, niciunul dintre ei nu a fost forțat să fugă din Africa de Sud.”

Într-o declarație, vineri, Stephen Miller, un oficial de rang înalt al Casei Albe, a declarat că sosirile din această săptămână reprezintă „începutul a ceea ce va fi un efort de relocare la scară mult mai mare”.

În ianuarie, Africa de Sud a adoptat Legea exproprierii , menită să anuleze moștenirea apartheidului, care a creat disparități uriașe în ceea ce privește proprietatea funciară în rândul populației majoritare de culoare și albe minoritare.

În timpul apartheidului, sud-africanii non-albi au fost deposedați cu forța de pământurile lor în beneficiul albilor. Astăzi, la aproximativ trei decenii după ce segregarea rasială a luat sfârșit oficial în țară, sud-africanii de culoare, care reprezintă peste 80% din populația de 63 de milioane de locuitori, dețin aproximativ 4% din terenurile private.

Legea exproprierii împuternicește guvernul Africii de Sud să aproprie terenuri și să le redistribuie – fără obligația de a plăti despăgubiri în unele cazuri – dacă se constată că confiscarea este „justă și echitabilă, și în interesul public”.

În februarie, Trump a suspendat ajutorul acordat Africii de Sud, invocând discriminarea fermierilor albi. În același ordin executiv, președintele a declarat că SUA va „promova relocarea refugiaților afrikander care scapă de discriminarea rasială sponsorizată de guvern, inclusiv confiscarea proprietăților pe motive rasiale”.

Afrikanderii nu sunt singura minoritate rasială din Africa de Sud și nici singura minoritate albă. Africa de Sud are, de asemenea, aproape 2 milioane de albi de origine britanică sau alta.

Inițial, programul administrației Trump se adresa doar afrikanderilor. Dar în noile ghiduri publicate luni de Ambasada SUA, solicitanții trebuie să fie „de etnie afrikander sau să fie membrii unei minorități rasiale din Africa de Sud”. Alte minorități rasiale includ un grup de aproximativ 5 milioane de persoane birasială, precum și persoane de origine indiană și din Asia de Sud.

Afrikanderii sunt descendenții coloniștilor olandezi și francezi care au venit în Africa de Sud în secolul al XVII-lea. În Africa de Sud există aproximativ 2,7 milioane de afrikanderi.