„Obamagate“. Casa Albă a transmis Congresului o listă cu oficiali ai administraţiei Obama care ar fi pus umărul la compromiterea lui Michael Flynn
0Administraţia de la Casa Albă a transmis Congresului o listă de zeci de oficiali ai administraţiei Obama, care au solicitat documente care au dus compromiterea informativă a fostului consilier de securitate naţională Michael Flynn. Această acţiune a oficialilor democraţi ar fi avut loc, imediat după alegere lui Trump şi până la instalarea acestuia la Casa Albă.
În lista obţinută de cunoscutele publicaţii ”The Hill” şi ”Politico” apar nume extrem de grele, precum vicepreşedintele Joe Biden, fostul şef de personal al Casei Albe Denis McDonough, fostul director al FBI James Comey şi fostul director al CIA John Brennan.
Informaţiile şi lista au fost declasificate şi trimise de directorul interimar al informaţiilor naţionale (DNI – comunitatea de informaţii a SUA), Richard Grenell, senatorilor Ron Johnson şi Chuck Grassley.
”Oferim o listă revizuită de identităţi a oricărui funcţionar care a depus cereri la Agenţia de Securitate Naţională (NSA) între 8 noiembrie 2016 şi 31 ianuarie 2017 pentru a demasca identitatea fostului consilier în securitate naţională, general lt. Michael T. Flynn”, se arată în documentul lui Grenell.
Într-un comentariu, ”The Hill” aminteşte că preşedintele Trump a susţinut frecvent că oficialii adeministraţiei Obama au vrut să-l lovească politic prin scurgeri selective de informaţii către mass-media. ”Demascarea oficialilor menţionaţi rapoartele de informaţii este o dovadă a atacurilor”, arată sursa citată.
Dintre celelalte personalităţi de top care apar în liste se numără fostul şef al informaţiilor naţionale (DNI), James Clapper, fostul ambasador SUA la ONU, Samantha Power, fostul ambasador al SUA în Italia şi San Marino, John Phillips, fostul director Oficiului pentru Informaţii şi Analiză din DNI (OIA), Patrick Canion, foştii adjuncţi şi asistenţi ai Trezoreriei SUA, fostul consilier al Ambasadorului la NATO, Robert Bell, fostul reprezentant al SUA la Comitatul Militar al NATO, Vandam Christenson, fosţi oficiali SUA pe Siria, Rusia, NATO, Emergie, oameni de informaţii din CIA şi FBI etc.
De asemenea, sunt vizate publicaţii de top americane - care au participat la presiunile făcute asupra lui Flynn, prin preluarea unor informaţii de la personaje din ”Deep state”.
Departamentul american al Justiţiei a retras joi dosarul de acuzare împotriva unui fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, Michael Flynn, urmărit în justiţie pentru că a minţit în legătură cu contactele sale cu un diplomat rus, în ancheta privind ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale din 2016, transmite AFP.
Departamentul a invocat faptul că ancheta împotriva lui Flynn, general în retragere în vârstă de 61 de ani, nu a avut 'bază legitimă' şi că declaraţiile acestuia, 'chiar dacă ar fi false, nu aveau importanţă', se arată în documentele judiciare.
Preşedintele Donald Trump a salutat imediat decizia Departamentului Justiţiei. Michael Flynn „era nevinovat“, le-a declarat el jurnaliştilor la Casa Albă. 'El a fost o ţintă doar pentru a încerca să mă dea pe mine jos', a adăugat Trump.
Michael Flynn a fost primul membru al anturajului său care a fost anchetat în amplă investigaţie legată de suspiciunile de complicitate între Moscova şi echipa sa de campanie.
După ce a participat la campania lui Trump, Flynn a avut contacte confidenţiale cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, în decembrie 2016.
Devenit consilier pentru securitate naţională, Flynn a fost interogat la 24 ianuarie 2017 de către FBI, dar generalul a ascuns aceste contacte. El a fost obligat rapid să demisioneze pentru că l-a minţit şi pe vicepreşedintele Mike Pence.
În 2017, Michael Flynn a acceptat să pledeze vinovat de sperjur şi să coopereze cu ancheta privind ingerinţa rusă.
În 2019, ameninţat cu o pedeapsă de 6 luni de detenţie, el şi-a schimbat echipa de avocaţi şi strategia de apărare, cerând de atunci anularea procedurii, prezentându-se drept victima unei manipulări.
Avocaţii au prezentat recent la dosar note ale unui agent al FBI care îi sfătuia pe anchetatori în privinţa mijloacelor de a conduce discuţia cu generalul Flynn. 'Care este scopul vostru? Recunoaşterea adevărului sau să-l faceţi să mintă pentru ca noi să putem să-l urmărim penal sau să-l împingem la demisie?', a scris agentul respectiv, a cărui identitate nu este dezvăluită.
Potrivit unor experţi de poliţie, strategia este una clasică în faţa unui suspect, însă avocaţii lui Flynn au prezentat-o ca fiind dovada unei înscenări.
Departamentul Justiţiei, condus de unul din cei fideli apărători ai preşedintelui, Bill Barr, a mers în aceeaşi direcţie. „Intervievarea sa nu a fost justificată“, a afirmat el pentru a justifica retragerea dosarului.
Mai multe voci s-au ridicat însă imediat, mai ales din rândul democraţilor, pentru a condamna o 'parodie de justiţie'.
Retragerea dosarului de acuzare „nu îl albeşte“pe Michael Flynn, ci îl „incriminează pe Bill Barr: niciodată Departamentul Justiţiei nu a fost atât de politizat“, a reacţionat pe Twitter Adam Schiff, democratul care prezidează comisia pentru serviciile de informaţii a Camerei Reprezentanţilor.
„Departamentul Justiţiei a luat-o pe un drum greşit“, a apreciat şi James Comey, fost director al FBI.