Donald Trump are „imunitate absolută” doar pentru acte oficiale, a decis Curtea Supremă a SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a SUA a hotărât că foștii președinți au dreptul la un anumit nivel de imunitate în fața urmăririi penale, ceea ce reduce drastic probabilitatea ca procesul penal federal împotriva lui Donald Trump să aibă loc înainte de alegerile prezidențiale, relatează The Guardian.

Donald Trump
Trump a răspândit afirmații false privind frauda electorală. FOTO EPA EFE (Arhivă)

Conform opiniei exprimate de majoritatea conservatoare a Curții, președinții nu pot fi urmăriți penal pentru acțiuni oficiale care se extind la „perimetrul exterior" al funcției lor, dar pot fi acuzați pentru fapte din afara atribuțiilor oficiale.

Trump este învinuit că a supervizat un amplu demers de subminare a alegerilor din 2020, fiind acuzat inclusiv de complicitate la obstrucționarea certificării rezultatelor alegerilor, complicitate la fraudarea Guvernului și complicitate la privarea de drepturi electorale.

Fostul lider de la Casa Albă se mai confruntă și cu următoarele acuzații: răspândirea de afirmații false privind frauda electorală, a avut de gând să facă rost de liste false de electori, a exercitat presiuni asupra oficialilor Departamentului de Justiție al SUA pentru a deschide investigații false privind frauda electorală și a făcut presiuni asupra vicepreședintelui său, Mike Pence, pentru a obstrucționa certificarea de către Congres a victoriei lui Joe Biden.

În vederea stabilirii dacă presupusele tentative ale lui Trump de a anula rezultatele alegerilor din 2020 s-au aflat sub sfera de protecție a îndatoririlor sale oficiale, instanța supremă a retrimis cazul judecătorului districtual american Tanya Chutkan, care va trebui să analizeze rechizitoriul rând cu rând.

Curtea a încredințat cea mai mare parte a analizei lui Chutkan. Însă președintele Curții Supreme, John Roberts a apreciat că amenințarea lui Trump de a-l concedia pe procurorul general în exercițiu de la acea vreme pentru refuzul de a deschide anchete a fost una protejată, fiindcă Departamentul de Justiție face parte din ramura executivă.

Roberts a constatat, totodată, că efortul lui Trump de a exercita presiuni asupra lui Pence a fost probabil protejat, întrucât discuția președintelui despre responsabilități cu vicepreședintele a fost un exemplu de conduită oficială: „Trump este cel puțin imun în mod prezumtiv la urmărirea penală pentru o astfel de conduită".

Decizia finală cu privire la chestiunea Pence i-a revenit lui Chutkan, a scris Roberts. Procurorilor le revenea sarcina de a „respinge prezumția de imunitate" și de a stabili dacă acuzarea lui Trump ar reprezenta „vreun pericol de intruziune în autoritatea și funcțiile puterii executive".

Conform calendarului actual, un proces în cazul subversiunii electorale a lui Trump nu poate avea loc mai devreme de 20 septembrie, întrucât avocații acestuia mai au la dispoziție 88 de zile pentru a pregăti apărarea după ce cazul a fost suspendat automat atunci când au lansat apelul privind imunitatea.