De ce perspectiva lui Trump asupra războiului din Ucraina îl poate costa alegerile: „90% nu-l votez din cauza politicii sale externe ridicole”

0
Publicat:

Migrația și economia se profilează drept unele dintre cele mai importante teme în campania electorală din SUA, dar se prea poate ca problemele de politică externă să decidă în cele din urmă rezultatul, se arată într-o analiză RollingStone.

Pictură a lui Donald Trump la un summit cu comunitatea latină FOTO PROFIMEDIA

În timp ce Partidul Democrat pare să facă eforturi să mențină dezbaterea privind războaiele Israelului în Fâșia Gaza și Liban în cadrele politicii interne, susținătorii Ucrainei sunt angajați într-un efort concertat de a exploata diviziunile din cadrul Partidului Republican pentru a-l învinge pe fostul președinte Donald Trump.

Nu este clar care dintre aceste demersuri va izbuti, cert este că, datorită lor, perspectiva asupra acestor războaie are un impact imens asupra blocurilor cheie de alegători din mai multe state oscilante, potrivit alegătorilor și analiștilor intervievați de Rolling Stone.

În timp ce atât stânga, cât și dreapta au păreri împărțite în privința a diferite aspecte ale politicii externe, cel mai notabil decalaj dintre opinia publică majoritară și poziția unui candidat pare să fie cel creat de Trump și antipatia sa față de Ucraina.

De pildă, Trump a afirmat în cadrul unui podcast, săptămâna trecută, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu ar fi trebuit să permită niciodată ca acel război să înceapă. Războiul acela este un eșec”.

„Aceasta este o problemă politică definitorie și cu mare potențial de dezbinare în cele mai importante alegeri din vremurile moderne”, apreciază Paul Rieckhoff, un activist politic care a slujit în Irak ca ofițer de infanterie al armatei SUA, care se prezintă drept independent. „Nu știu dacă există o problemă cu privire la care [Trump și Harris] să difere mai clar decât cea a Ucrainei”, adaugă el.

În unele dintre statele oscilante, alegătorii care în epoca pre-Trump formau centrul republican moderat abandonează acum candidatul acestui partid - și o fac în privința Ucrainei, notează RollingStone.

„Nouăzeci la sută se datorează politicii sale externe ridicole”, spune John Feltz, un inginer de software în vârstă de 58 de ani din Michigan, care spune că este un republican care refuză să voteze pentru Trump. „Nu are niciun principiu pe care să-l pot discerne, or  asta e ceea ce avea înainte partidul republican: principii.”

Este tipul de alegător pe care echipa de campanie a vicepreședintei SUA Kamala Harris încearcă să-l atragă.

Săptămâna trecută, Harris a început un tur al statului indecis Pennsylvania vizând tocmai alegătorii republicani nemulțumiți. 

„[Președintele rus Vladimir] Putin va sta la Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia”, i-a spus Harris lui Trump în timpul dezbaterii lor electorale, în septembrie. „Și de ce nu le spui celor 800.000 de polono-americani de aici, din Pennsylvania, cât de repede ai renunța, de dragul favorizării și a ceea ce consideri că este o prietenie – cu un om despre care se știe că e un dictator care te-ar mânca la prânz?", a argumentat ea.

Trump la un eveniment în Carolina de Nord FOTO PROFIMEDIA

Democrații percep Ucraina drept o pârghie eficientă pentru a mișca alegătorii din statele oscilante, întrucât problema îi sensibilează pe mulți republicani moderati. Poziția lui Trump față de acest război întâmpină rezistență chiar și în sudul foarte republican.

Alan Nummy, un tehnician medical în vârstă de 57 de ani din Elmore County, Alabama, spune că a votat republican toată viața, inclusiv pentru Trump în 2016, iar în 2020 tot pentru acesta, „cu rezerve”.

„Probabil sunt 90 la sută pentru politicile administrației sale, poate chiar mai mult decât atât”, asigură el. „Dar nu pot vota pentru el acum, pentru că el nu își ia angajamentul să ajute o națiune în ceea ce privește distrugerea unuia dintre cei mai mari dușmani politici ai SUA – numărul unu China, numărul doi Rusia”.

Ucraina este o direcție evidentă de atac electoral, tocmai pentru că este o problemă în privința căreia Trump se află în dezacord cu electoratul general.

Peste 62% dintre americani spun că simpatiile lor sunt față de Ucraina – intre care 76% dintre democrați, 58% dintre republicani și 57% dintre independenți, potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea din Maryland.

Un studiu separat al Universității din Chicago și The Associated Press, realizat la mijlocul lunii septembrie, arată că americanii ce consideră că SUA oferă „prea mult” sprijin Ucrainei a scăzut de la 52% anul trecut, la 34% anul acesta; în timp ce 60% cred fie că ajutorul este „prea puțin”, fie în „cantitatea potrivită”.

În schimb, americanii sunt mult mai divizați în privința războiului din Gaza. Potrivit unui  sondaj al Universitatea din Chicago, întrebați ce parte simpatizează mai mult, 25% au spus că Israelul și 15% au spus că palestinienii: totodată,  31% au răspuns cu „ambii în mod egal”, în timp ce 26% cu „niciuna” dintre părți.

Cu toate acestea, fracturile cresc cu privire la gestionarea de către administrația Biden a războaielor Israelului în Gaza și Liban. Arabo-americanii, care alcătuiesc un bloc de vot influent în statul indecis Michigan, care i-a susținut în mod tradițional pe democrați, sunt acum împărțiți în mod egal în privința candidatului lor preferat, potrivit datelor Institutului Arab American.

„Am făcut mai mult pentru Israel decât oricine”, a spus Trump, care s-a arătat puțin empatic față de cauza palestiniană. De partea cealaltă, administrația Biden – și, prin extensie, campania Harris – a scăpat uneori discret critici la adresa acțiunilor Israelului.

Spre deosebire de chestiunea Gaza, în privința căreia cele două partide diferă foarte mult, există o divergență profundă cu privire la politica Ucrainei – iar aceasta se extinde și în interiorul Partidului Republican - între loialiștii MAGA și șoimii GOP.

Poziția republicanilor față de Ucraina

În timp ce majoritatea republicanilor au susținut Ucraina la începutul războiului, pe măsură ce campania prezidențială s-a accelerat, a sporit și nemulțumirea față de politica SUA. Acest fapt este vizibil în cercetările care arată că jumătate dintre republicani cred că Washingtonul furnizează „prea mult” ajutor Ucrainei.

„Nu am apetit pentru continuarea finanțării Ucrainei și sper că nu este necesar”, a declarat recent președintele Camerei  Reprezentanților Mike Johnson.

Partenerul de candidatură al lui Trump, JD Vance, care în 2022 a declarat „nu prea îmi pasă ce se întâmplă cu Ucraina într-un fel sau altul”, a îmbrățișat o poziție sceptică față de ajutorul pentru Kiev.

„Problema aici față de Ucraina este că America nu produce suficiente arme, Europa nu produce suficiente arme și această realitate este mult mai importantă decât voința politică americană sau câți bani imprimăm și apoi trimitem în Europa. ”, a spus Vance într-o vizită la Conferința de Securitate de la München din februarie.

Trump a promis că va pune capăt războiului „în 24 de ore” dacă va fi ales – deși nu a oferit detalii specifice.

„Avem o relație foarte bună și eu am o relație foarte bună, după cum știți, și cu președintele Putin. Și cred că dacă vom câștiga, o vom rezolva foarte repede”, a spus Trump într-o conferință de presă înaintea întrevederii cu președintele ucrainean.

„Sper să avem relații mai bune între noi”, a fost răspunsul cald al lui Zelenski.

Votanții republicani împotriva lui Trump, un Super PAC inițiat de un grup de dizidenți ai GOP și finanțat de miliardarul de capital de risc Reid Hoffman, a creat reclame și postări pe rețelele de socializare unde prezintă republicani vorbind despre Ucraina.

„De ce sunt extrem de împotriva lui Trump acum este din pricina poziției față de Ucraina”, se arată într-un anunț care prezintă un alegător din Georgia, identificat drept Nikita, o ucraineană americană. „Fac tot ce îmi stă în putere pentru a mă asigura că nu va fi ales”.

În timp ce astfel de grupuri se concentrează pe sifonarea voturilor de la fostul președinte, unii dintre susținătorii Ucrainei pariază pe altceva. Ei speră să readucă Partidul Republican în concordanță cu opinia majorității și, pentru a face acest lucru, vizează două grupuri demografice tradițional conservatoare, și anume veteranii și creștinii evanghelici.

„Republicanii susțin în general Ucraina. Întrebarea pe care trebuie să o puneți este: „Cine nu sprijină Ucraina?”, remarcă Rieckhoff, moderatorul podcastului Independent Americans, cu o lungă istorie de activism politic. 

„Oamenii trebuie să înțeleagă că JD Vance și Donald Trump se află într-o minoritate foarte radicală, care subminează securitatea națională americană”, adaugă el.

Segmente ale alegătorilor americani curtate de Ucraina

Ucraina a curtat în mod activ dreapta creștină conservatoare a Americii în speranța de a-și întări bastionul de sprijin republican în cazul în care Trump recâștigă Casa Albă în noiembrie.

Fostul președinte ale Camerei „Johnson este un exemplu grozav. El a votat de nouă ori, din nouă, împotriva Ucrainei în calitate de membru de rang înalt al Congresului. Briefingurile de informații i-au oferit informații intelectuale pentru a sprijini Ucraina. Când i-a întâlnit însă pe evanghelicii ucraineni pe care i-am adus, asta i-a oferit o conexiune emoțională și spirituală cu Ucraina”, spune Steven Moore, un republican în vârstă de 55 de ani care fost timp de șapte ani consilier al Congresului. 

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, el -a mutat la Kiev și a înființat o organizație nonprofit, iar acum cum își petrece timpul conectând republicanii cu omologii lor din Kiev. De asemenea, lucrează pentru a strânge fonduri pentru Proiectul său pentru Libertatea Ucrainei.

„Nu văd nimic surprinzător în faptul că Ucraina caută sprijin în toate direcțiile”, spune Oleksii Goncearenko, un membru al Radei Supreme – parlamentul Ucrainei – care este vocal în domeniul afacerilor externe.

„Poate am fi putut face mai mult, poate au fost greșeli, atât cu republicanii, cât și cu democrații”, admite el.„Țara noastră nu are prea multă experiență în a se promova la un asemenea nivel. Dar salutăm sprijinul SUA, mai ales când vine din partea ambelor [părți]”.

Conexiunea cu evanghelicii americani a fost esențială, deoarece aceștia formează un segment influent al republicanilor.

În acest scop, guvernul lui Zelenski a căutat să evidențieze persecuția Rusiei împotriva evanghelicilor și a altor minorități religioase din teritoriile ocupate aflate sub controlul acesteia. Regimul lui Putin a răpit, torturat, întemnițat și chiar ucis creștini neortodocși, precum Martorii lui Iehova – considerați „extremiști religioși” de Moscova – numai din cauza credinței lor, conform constatărilor Comisiei SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională, o agenție bipartizană care monitorizează libertatea religioasă la nivel mondial.

În teritoriile nou cucerite din Ucraina, protestanții au plătit un preț groaznic, spune Moore, în special baptiștii evanghelici, care au fost vizați de armata rusă drept „spioni americani”.

„Mai mult de jumătate dintre republicani se identifică ca creștini evanghelici, iar 70% dintre creștinii evanghelici care votează republican au șanse mai mari să susțină Ucraina dacă le spui că Rusia îi torturează și oprimă pe ucraineni ca ei din cauza credinței lor”, afirmă Moore.

Administrația Zelenski a mers chiar până acolo încât a organizat un „Mic dejun național de rugăciune”, similar celui stabilit în SUA în 1953.