Ce măsuri au luat SUA în lupta cu noul coronavirus
0Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat cu un vot copleşitor un pachet de ajutor pentru americanii afectaţi de pandemia de coronavirus. Măsura va merge acum la Senat. Preşedintele Donald Trump a mulţumit pentru sprijinul pentru proiectul de lege înainte de vot şi i-a îndemnat atât pe republicani, cât şi pe democraţi să-l sprijine.
"Acest proiect de lege va urma direcţia mea pentru teste gratuite CoronaVirus şi pentru concedii medicale plătite pentru lucrătorii noştri americani afectaţi", a replicat Trump, adăugând că a îndrumat secretarii Trezoreriei şi Muncii să emită reglementări pentru a se asigura că întreprinderile mici nu vor fi rănite de măsuri. "Îi încurajez pe toţi republicanii şi democraţii să se reunească şi VOTĂ DA!" scria preşedintele american.
„Voi pune întotdeauna pe PRIMUL loc sănătatea şi bunăstarea familiilor americane.” „Aştept cu nerăbdare să semnez legea, cât mai repede!"
Statele Unite nu au un sistem universal de servicii de sănătate şi milioane de americani nu sunt sau sunt prost asiguraţi, în timp ce concediul medical plătit este disponibil numai pentru o minoritate de angajaţi, dintre care mulţi sunt plătiţi cu ora.
Acest lucru face ca societatea americană să fie mai vulnerabilă la epidemie, deoarece mulţi oameni nu pot să-şi întrerupă lucrul pentru a rămâne acasă.
Proiectul de lege mai prevede un acces mai uşor la asigurări de şomaj, precum şi la bunuri alimentare, în special pentru copiii fără şcoală pentru a preveni răspândirea, şi de asemenea deblochează fonduri federale pentru a finanţa programul "Medicaid", care acoperă sănătatea americanilor cu cele mai mici venituri.
După votul din Camera Reprezentanţilor, textul va trebui aprobat în Senat, care nu se va reuni până luni după-amiază, şi apoi semnat de Donald Trump pentru a intra în vigoare.
Planul de sprijinire a economiei a fost anunţat cu mare pompă luni de către Donald Trump, care a făcut din economie unul dintre principalele sale argumente de campanie. El a fost apoi subiectul unor discuţii aprige cu democraţii.
Toate croazierele, suspendate
Preşedintele Donald Trump a anunţat suspendarea cu începere de miezul nopţii de vineri spre sâmbătă (04.00 GMT) a croazierelor cu plecare din Statele Unite pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului, notează AFP.
"La cerreea mea, cu începere de la miezul nopţii, Carnival, Royal Caribbean, Norwegian şi MSC au acceptat toate să îşi suspende croazierele în străinătate pentru 30 de zile", a scris pe Twitter liderul administraţiei de la Washington, subliniind că sectorul croazierelor reprezintă "o industrie mare şi importantă".
Acest anunţ a fost făcut în timp ce lumea întreagă încearcă să oprească pandemia coronavirsului.
De la declanşarea epidemiei, mai multe nave de croazieră au fost blocate pe glob pentru cazuri suspecte sau dovedite de infectare cu noul coronavirus. Altele au fost respinse de teama contaminării.
De la 5 februarie, pachebotul Diamond Princess a fost pus în carantină în largul portului Yokohama din Japonia cu 3.711 persoane la bord: peste 700 de cazuri de infecţie s-au dezvoltat pe vas.
Firma americană Princess Cruises (grupul Carnival Corporation) a anunţat încă de joi că îşi suspendă croazierele în întreaga lume pentru 60 de zile.
Decizia se referă la toate călătoriile prevăzute de la 12 martie până la 10 mai pe toate cele 18 pacheboturi, a precizat compania într-un comunicat.
Între pacheboturi imobilizate, escale interzise şi infecţii la bord, sectorul croazierelor se scufundă zilnic şi mai mult în criză.
Înainte de debutul epidemiei, acest sector în creştere continuă, anunţase că vizează 32 de milioane de pasageri în 2020 la nivel mondial.
Restricţii de călătorie
Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă la Casa Albă, că ar putea adăuga Marea Britanie pe lista ţărilor europene vizate de restricţiile de călătorie cu destinaţia Statele Unite, notează AFP.
"Da, numărul (cazurilor de coronavirus) a crescut în mod destul de vertiginos în ultimele 24 de ore" în Marea Britanie, a declarat Donald Trump ca răspuns la o întrebare pe această temă.
"Deci da, am putea adăuga" această ţară pe listă, a adăugat liderul administraţiei de la Washington, care a anunţat miercuri seară închiderea pentru 30 de zile a frontierelor SUA pentru toţi călătorii din cea mai mare parte a Europei, cu excepţia americanilor.
Stare de urgenţă naţională
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri urgenţă naţională în contextul epidemiei de coronavirus, transmite DPA.
''Pentru a oferi putere deplină guvernului federal, declar oficial urgenţă naţională'', a declarat Trump, vorbind de la Casa Albă.
Măsura, anunţată după ce iniţial preşedintele a minimalizat gravitatea pandemiei, va permite guvernului federal să folosească fondurile alocate în caz de catastrofe - 50 de miliarde de dolari pentru finanţarea răspunsului la coronavirus.
Trump a cerut spitalelor să-şi activeze planurile de pregătire pentru situaţii de urgenţă şi fiecărui stat să înfiinţeze centre pentru operaţiuni de urgenţă.
Liderul american a anunţat, totodată, o creştere puternică a capacităţii de testare pentru coronavirus.
"Anunţăm un nou parteneriat cu sectorul privat pentru a creşte şi a accelera semnificativ capacitatea noastră de testare a coronavirusului", a anunţat preşedintele american, în timp ce guvernul său a fost criticat pentru încetinirea cu care testele de depistare au fost puse la dispoziţia publicului în ţară, conform AFP.
Trump a cerut Ministerului Energiei să cumpere petrol pentru rezerva strategică, mai scrie Reuters.
Pandemia Covid 19. Cel mai pesimist scenariu pentru SUA, 214 milioane de americani vor fi infectaţi cu noul coronavirus
În cel mai pesimist scenariu, 214 milioane de americani vor fi infectaţi cu noul coronavirus, estimează Center for Disease Control, agenţia pentru prevenirea şi controlul bolilor din SUA, scrie New York Times.
Între 160 şi 214 milioane de americani ar putea fi infectaţi cu noul coronavirus în timpul pandemiei COVID-19, potrivit celei mai pesimiste estimări făcute de CDC într-o conferinţă restrânsă. Mai mult, între 200.000 şi 1,7 milioane de oameni ar putea muri în SUA din cauza virusului 2019-nCoV.
Între 160 şi 214 milioane de americani ar putea fi infectaţi cu noul coronavirus în timpul pandemiei COVID-19, potrivit celei mai pesimiste estimări făcute de CDC într-o conferinţă restrânsă. Mai mult, între 200.000 şi 1,7 milioane de oameni ar putea muri în SUA din cauza virusului 2019-nCoV.
Totodată, între 2,4 şi 21 de milioane de persoane ar putea fi spitalizate în Statele Unite, fapt care ar „dinamita” sistemul de sănătate, care dispune de 925.000 de paturi în spitale. Mai puţin de 10% dintre acestea sunt destinate persoanelor aflate în stare gravă.
Acest scenariu foarte pesimist este, totuşi, posibil. Şefa Departamentului pentru Sănătate publică din Ohio a estimat că în statul american sunt peste 100.000 de cazuri de coronavirus. Statul are 11,7 milioane de locuitori.
Statele Unite au o populaţie de aproximativ 330 de milioane de persoane.