Armata SUA se pregăteşte pentru un război subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convinşi că următorul conflict se va duce în reţeaua subterană a marilor metropole, americanii cheltuiesc peste o jumătate de miliard de dolari pentru a fi gata de luptă.

Liderii armatei americane îi pregătesc pe soldaţi pentru un conflict în subteranul urban, pornind de la premisa că următorul război se va purta în labirinturile existente sub marile metropole în care locuiesc milioane de oameni. 

Anul trecut, armata a lansat o acţiune în acest sens prin care se alocă 572 de milioane de dolari pentru instruirea şi echiparea a 26 de brigăzi de luptă active, relatează „Business Insider“.

Pentru acest nou tip de război, unităţile de infanterie vor fi nevoite să înveţe cum să se orienteze, cum să comunice, cum să depăşească obstacole majore, dar şi cum să atace forţele inamice în reţelele subterane care pornesc de la coridoare închise şi ajung până la tuneluri cu o lăţime apropiată de cea a străzilor din oraşe.

Ca urmare, soldaţii vor avea nevoie de un nou echipament, astfel încât să poată acţiona în condiţii de întuneric complet, aer de slabă calitate, dar şi în condiţii care pot reprezenta o provocare majoră pentru echipamentul standard de comunicare al armatei ameriacne. 

În discursurile publice, oficialii de rang înalt ai armatei Statelor Unite ale Americii au menţionat câteva aspecte referitoare la acest efort, însă cei de la Fort Benning - Centrul de excelenţă pentru manevre din Georgia -, organizaţia care conduce acţiunile pentru pregătirea în vederea unui conflict în subteran, sunt reticenţi în a da detalii despre amploarea acestui efort.

Urgent, la antrenament

Colenelul Townley Hedrick, comandant al Şcolii de Infanterie din cadrul Centrului de excelenţă, a admis însă că trebuie evaluată măsura în care echipamentele şi tacticile armatei SUA corespund necesităţilor în acest sens. 

Nu au fost menţionate însă studiile recente pe care armata le-a făcut. Bunăoară, precizează publicaţia citată, anul trecut, armata SUA şi-a revizuit abordarea luptelor în subteran şi a şi publicat un nou manual de instruire dedicat acestui mediu.

„Această circulară de instruire este publicată pentru a oferi urgent ghidarea necesară pentru a plănui şi executa antrenamente pentru unităţi care operează în medii subterane“, se precizează în documentul publicat în noiembrie 2017. 

„Deşi pregătit printr-un proces de dezvoltare «urgentă», este autorizat pentru implementare imediată“, se adaugă în această circulară.

Forţe speciale nu mai sunt suficiente

Armata SUA a fost mereu conştientă de faptul că ar putea fi nevoită să elibereze şi să securizeze infrastructuri subterane din oraşele dens populate. De altfel, tactici şi proceduri în acest sens erau prezentate în manuale ceva mai vechi, printre care unul din 1993. Iar misiuni de acest tip erau alocate, înainte de războaiele din Irak şi Afganistan, unor unităţi speciale precum Delta Force, Navy's SEAL Team 6 şi Army's 75th Ranger Regiment.

Numai că se pare că doar utilizarea unor astfel de forţe nu ar mai fi suficientă, mai ales în contextul în care Pentagonul consideră Rusia, Coreea de Nord şi China posibile ameninţări.

O evaluare de anul trecut arăta că la nivel mondial există în jur de 10.000 de infrastructuri militare aflate sub pământ ce pot fi folosite ca oraşe subterane, a declarat pentru Military.com o sursă din armată care a dorit să-i fie păstrat anonimatul. 

Potrivit acesteia, Grupul armatei pentru război asimetric, o echipă însărcinată adesea să identifice ameninţări viitoare, i-a informat pe liderii militari americani că forţele operative speciale nu vor fi capabile să facă faţă singure problemelor din subteran şi că un număr mare de trupe convenţionale trebuie antrenate şi echipate să lupte în acest mediu.

Cine sunt potenţialii inamici subterani

O astfel de pregătire a devenit o prioritate pentru că peste 4.800 de astfel de infrastructuri subterane sunt localizate în Coreea de Nord. Iar galeriile nord-coreene ar permite ca mii de militari să ajungă rapid în Coreea de Sud, acestea fiind concepute special pentru infiltrarea de gherilă.

La rândul său, Rusia a moştenit de la Uniunea Sovietică o reţea subterană formată din buncăre, tuneluri şi pasaje secrete. Astfel de galerii există nu numai la Moscova, ci şi în alte oraşe mari din ţară.

Iar faptul că, în ultima perioadă, SUA şi forţele coaliţiei care luptă în Irak şi Siria au fost nevoite să facă faţă jihadiştilor din Statul Islamic care acţionau în sistemele de tuneluri, arată, în opinia experţilor, că acestui tip de bătălie trebuie să i se acorde din ce în ce mai multă atenţie. 

Structuri speciale, costuri pe măsură

Departamentul american al Apărării are, în prezent, şase baze unde există galerii subterane în care militarii se pot antrena - în Texas, Virginia, Missouri, Indiana, California şi Arizona. Însă armata intenţionează să pună la punct şi structuri de antrenament cu caracteristici specifice celor de sub pământ, dar care să fie la suprafaţă.

„Am fost recent la Grupul pentru război asimetric; au construit un model de centru de antrenament subteran pe care acum armata este în curs să-l exporte la centre de antrenament de luptă“, a declarat generalul Stephen Towsend, şeful Comandamentului pentru instruirea armatei, la sfârşitul lunii mai.

„Mă gândeam - înainte să merg să-l văd - «cum vom putea să ne permitem să construim toate aceste infrastructuri subterane de antrenament?»... Ei bine, m-au dus într-unul care nu era deloc subteran. La intrare, părea că pătrunzi sub pământ, dar structura era, de fapt, deasupra. Dar nu mai puteai să-ţi dai seama odată ce erai în interior“, a explicat generalul Towsend. 

Analistul Jason Dempsey de la Centrul pentru noua securitate americană, fost ofiţer de infanterie al armatei SUA, s-a declarat însă sceptic cu privire la acest program. 

El a atras atenţia că suma alocată este foarte mare, în contextul în care s-ar putea să nu fie niciodată nevoie ca trupele americane să ducă astfel de bătălii.