Vladimir Putin a fost tratat pentru cancer în aprilie? De ce suflă şi în iaurt serviciile secrete ale SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comportamentul preşedintelui rus  Vladimir Putin la întâlnirea cu ministrul apărării  Serghei Şoigu a fost analizat pe toate părţile

Sănătatea lui Vladimir Putin este un subiect de conversaţie intensă în cadrul administraţiei Biden, după ce comunitatea de informaţii a produs a patra evaluare cuprinzătoare, la sfârşitul lunii mai. Raportul clasificat al SUA spune că Putin pare să fi reapărut după ce a fost supus unui tratament în aprilie, pentru cancer avansat, ar fi dezvăluit Newsweek trei şefi ai serviciilor de informaţii americane.

Evaluările confirmă, de asemenea, că a existat un atentat asupra vieţii lui Putin în martie, spun oficialii.

Oficialii de rang înalt, care reprezintă trei agenţii de informaţii diferite, sunt îngrijoraţi de faptul că Putin este din ce în ce mai paranoic în privinţa deţinerii puterii, un statut care face un curs imprevizibil în Ucraina. Dar este un curs, spun ei, care face, de asemenea, perspectivele unui război nuclear mai puţin probabile.

„Conducerea lui Putin este puternică, dar nu mai este absolută”, spune unul dintre ofiţerii superiori de informaţii cu acces direct la rapoarte. „Tensiunea din interiorul Kremlinului nu a fost niciodată mai intensă în timpul domniei sale, toată lumea simţind că sfârşitul este aproape”.

Toţi cei trei oficiali – unul de la biroul directorului de informaţii naţionale (DNI), un ofiţer superior în retragere al Forţelor Aeriene şi unul de la Agenţia de Informaţii a Armatei – avertizează că izolarea liderului rus face mai dificilă pentru serviciile de informaţii americane să evalueze cu precizie, statutul lui Putin şi al stării sale de sănătate.

„Ceea ce ştim este că există un aisberg acolo, deşi unul acoperit de ceaţă”, spune oficialul din DNI, care a comunicat cu Newsweek prin e-mail şi a cerut anonimatul.

„O sursă a celor mai bune informaţii ale noastre, care era contactul cu străinii, a secat în mare parte ca urmare a războiului din Ucraina”, spune oficialul DNI. „Putin a avut puţine întâlniri cu lideri străini”, spune oficialul, întrerupând informaţiile care uneori, pot fi obţinute în întâlnirile faţă în faţă. „Izolarea lui Putin a crescut astfel, nivelul de speculaţie”.

Una dintre cele mai recente a fost întâlnirea lui Putin cu preşedintele francez Emmanuel Macron, pe 7 februarie, la masa lungă,  cu doar două săptămâni înainte de invazia Ucrainei. Pentru comunitatea de informaţii, masa lungă şi comportamentul lui Putin cu Macron au devenit o linie de bază pe baza căreia să se măsoare declinul preşedintelui rus.

„Nu a fost nicio strângere de mână, nici o îmbrăţişare caldă şi am observat asta”, spune liderul DNI. El a spus că serviciile de informaţii franceze au avut multe observaţii de la întâlnire şi călătoria la Moscova, refuzând să detalieze ceea ce a fost raportat guvernului SUA.

Apoi a urmat întâlnirea lui Putin din 21 aprilie, cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, de data aceasta la o masă mică, de culoare verde şi paşnică. Mulţi s-au concentrat asupra lui Şoigu, care dispăruse din ochii publicului. Dar Putin a fost cel care lipsise în mare parte a lunii şi era departe de a fi o imagine a sănătăţii, trântit pe scaun şi strângând masa cu mâna dreaptă.

Unii observatori au dedus că liderul rus avea boala Parkinson. Alţii au insistat că a fost doar antrenamentul cu armele KGB , referindu-se la poziţia şi mersul lui rigid, întotdeauna cu braţul drept gata să ajungă în interiorul unei jachete pentru o armă. Videoclipul a fost analizat îndeaproape de analiştii comunităţii de informaţii, unii instruiţi în diagnosticare la distanţă, iar alţii în psihiatrie. Pentru Casa Albă au fost analizate multe informaţii: consensul a fost că Putin era bolnav şi probabil pe moarte. Părea că dă un spectacol bun. Dar poate că izolarea COVID a mascat un declin care abia acum era expus mai bine, scrie Newsweek.

Următoarea apariţie de „Ziua Victoriei”, din 9 mai , unde un lider rus vizibil umflat stătea prăbuşit. Sănătatea lui Putin şi incapacitatea (sau reticenţa) lui de a declara victoria în Ucraina au mers împreună. Comunitatea de informaţii americane a fost de acord că situaţia lui era mai gravă decât se credea anterior, iar epuizarea lui fizică a fost egală cu epuizarea propriei Rusii.

Trei zile mai târziu, şeful serviciului de informaţii al Ucrainei, general-maior Kirilo Budanov, a declarat pentru Sky News, că Putin se afla într-o „stare psihologică şi fizică foarte proastă şi este foarte bolnav”, adăugând că există planuri în interiorul Kremlinului de a-l răsturna pe liderul rus. .

Un zvon că oamenii de securitate de la Kremlin au descoperit un complot rusesc de asasinare a lui Putin a fost confirmat la acest moment. CIA şi serviciile de informaţii străine au preluat poveşti consistente de discordie la vârful ministerelor de securitate naţională, precum şi dorinţa diplomaţilor ruşi de a dezerta în vest.

„Cineva văzut cândva atotputernic era acum, văzut în mare parte ca luptă cu viitorul, în special cu al lui”, spune liderul DNI.

Efectul Saddam Hussein şi Osama bin Laden

Când au început să circule informaţii serioase despre boala lui Putin, liderii americani au fost avertizaţi să nu tragă concluzii prea repede, amintindu-li-se de exemple de „informaţii” fierbinţi despre Osama bin Laden şi Saddam Hussein care au modelat politica SUA şi apoi s-au dovedit îndoielnice.

În cazul lui Saddam, întrebarea a fost dacă avea probleme psihologice şi ce avea să facă în continuare cu armele sale de distrugere în masă. În cazul lui Osama bin Laden, înainte şi după 11 septembrie, a fost dacă acesta era pe moarte, probabil din cauza unei boli de rinichi, şi cum i-ar putea influenţa asta deciziile.

Deşi informaţiile americane ştiau puţin despre liderul Al Qaeda (şi nu acordau suficientă atenţie la ceea ce ştiau înainte de atacurile la World Trade Center şi Pentagon ), starea sănătăţii lui a fost o parte constantă a raportării la sfârşitul anilor 1990. Cel mai persistent zvon era că bin Laden era slab şi fragil, necesitând dializă regulată, care era puţin probabil să fie disponibilă într-o peşteră. Preşedintele pakistanez Pervez Musharraf a afirmat că bin Laden era pe moarte; alţi oficiali pakistanezi – sursa multor informaţii despre Bin Laden – au fost de acord.

De-a lungul acelor ani, guvernul saudit a fost întotdeauna pregătit cu unele bârfe despre cetăţenul lor , informaţii care au fost întotdeauna negative, punând la îndoială realizările şi evlavia lui. Presa a preluat toate aceste zvonuri, la fel ca şi liderii americani, nereuşind să ţină cont de faptul că pakistanezii raportau ceea ce credeau că ar descuraja SUA să se concentreze prea mult pe bin Laden, în timp ce saudiţii credeau că punând la îndolială onoarea şi religiozitatea lui Bin Laden ar descuraja mai mulţi tineri să-l urmărească pe fiul renegat.

„Ceea ce spunea preşedintele Musharraf avea mai multă greutate [pentru factorii de decizie din SUA] decât orice ar putea spune CIA”, a declarat ofiţerul în retragere din Forţele Aeriene,  pentru Newsweek . „Ceea ce le spuneau saudiţii omologilor lor americani era incredibil de influent. Astfel, mulţi au vrut să creadă că este bolnav şi nu le-a venit să creadă că este liderul carismatic care a fost.

„Putin este bolnav? Absolut. Dar nu ar trebui să lăsăm aşteptarea morţii lui să conducă la acţiuni proactive din partea noastră. Un vid de putere după Putin ar putea fi foarte periculos pentru lume”.

Saddam Hussein a fost considerat unul dintre cei mai periculoşi bărbaţi din lume, cu evaluări psihologice ale CIA care l-au portretizat ca un nebun, un om care nu avea să renunţe niciodată la armele de distrugere în masă, un bărbat atât de urât şi vulnerabil încât trebuia să doarmă într-un pat diferit în fiecare noapte. Dovezile că Saddam nu avea arme chimice au fost ignorate de liderii administraţiei Bush, care credeau că ştiu mai bine.

Dar CIA nu a fost doar de vină pentru falsa credinţă că Irakul are arme de distrugere în masă. Evaluările la nivel înalt oferite de liderii străini au avut un impact enorm.

„Hosni Mubarak. preşedintele Egiptului, regele Abdullah al Iordaniei, însuşi conducătorul kuweitian – toţi le-au spus liderilor administraţiei Bush că Irakul deţine arme de distrugere în masă”, spune liderul forţelor aeriene în retragere. De unde şi-au luat informaţiile liderii străini? De la însuşi Saddam Hussein: a fost o înşelăciune intenţionată din partea liderului irakian să convingă administraţia Bush să nu invadeze sau să caute schimbarea regimului, că va folosi arme de distrugere în masă .

Experţii sunt acum de acord, că în unele cazuri, o parte din acele informaţii de la lideri străini, împărtăşite faţă în faţă cu omologii lui Bush, nu au circulat pe scară largă în Agenţie. A existat o ciocnire între analiza tehnică care s-a îndoit adesea de existenţa armelor chimice şi convingerea conducerii Bush că serviciile de informaţii din SUA au fost victima gândirii de grup şi că negările publice ale lui Saddam despre arme erau minciuni. (De fapt, şoaptele sale confidenţiale erau minciunile.) Acea lacună cognitivă a ajutat la război.

Când  îi va veni sfârşitul?

Cea mai recentă evaluare a comunităţii de informaţii americane pentru preşedintele Biden şi alţi responsabili de rand înalt a înregistrat o întorsătură pentru liderul rus după ce raportul anterior, întocmit cu aproximativ două săptămâni mai devreme, l-a descris ca fiind grav bolnav. Pe 26 mai a făcut prima sa vizită publică la un spital militar din Moscova. A avut o convorbire telefonică cu premierul italian Mario Draghi. Şi a vorbit la o conferinţă de afaceri prin video. Fiecare apariţie a fost atent analizată. Luni, Putin a avut o conversaţie telefonică cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, unde cei doi au discutat despre posibilitatea unei întâlniri faţă în faţă cu preşedintele ucrainean Zelenski.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a respins orice idee că Putin ar fi bolnav într-un interviu la televiziunea franceză, weekendul trecut. „Nu cred că o persoană sănătoasă poate suspecta vreun semn de boală sau afecţiune la acest om”, a spus Lavrov, citând recentele apariţii publice ale lui Putin.

„Insistenţa lui Lavrov că totul este normal este la fel de mult o declaraţie de loialitate faţă de Putin, precum este orice fel de diagnostic de ascultat”, spune oficialul DNI. Oficialul spune că Putin continuă să fie „provocat” atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi al conducerii sale.

Lecţiile lui bin Laden şi Saddam sunt aplicate lui Vladimir Putin? Se luptă cu oponenţii de la Kremlin şi se luptă cu propriile sale agenţii de informaţii? Chiar moare? Ce – sau cine – urmează? Acestea sunt problemele cu care se confruntă administraţia Biden, chiar dacă insistă public că zvonurile despre moartea lui Putin sunt doar zvonuri.

„Chiar dacă sunt de acord că informaţiile că Putin moare sunt de încredere”, spune oficialul din DNI, „nu pot miza pe o dată şi nici ce ar însemna o Rusie fără Putin”. 

„O Rusia cu armată nucleară este încă o Rusia cu armată nucleară, indiferent dacă Putin este puternic sau slab, în ​​interior sau în afară, şi a nu vrea să-l provoace pe el sau pe potenţialul său succesor să creadă că suntem aplecaţi asupra distrugerii lor, aceasta este o parte importantă de stabilitate strategică”, spune oficialul DNI.

El susţine că, în anumite privinţe, este bine pentru lume ca „Putin să fie bolnav sau să moară, nu doar din cauza viitorului Rusiei sau a încheierii războiului din Ucraina, ci pentru a diminua ameninţarea de război nuclear.

„Un Putin slăbit – un lider în mod evident în declin, nu unul în vârful jocului său – are mai puţină influenţă asupra consilierilor şi subordonaţilor săi, să zicem, dacă ordonă folosirea armelor nucleare”.

După cum explică oficialul, un Putin puternic ar putea să facă o nebunie depăşind obiecţiile miniştrilor şi comandanţilor. Dar un Putin deteriorat (şi aici oficialul îl menţionează pe Donald Trump ca exemplu similar), „unul care s-ar putea să nu deţină controlul asupra tuturor facultăţilor sale, pur şi simplu nu are acest tip de influenţă”.

„Putin este cu siguranţă bolnav... dacă va muri în curând este o simplă speculaţie”, spune oficialul DNI. „Totuşi, nu ar trebui să fim liniştiţi. Nu ar trebui să răspundem la propriile noastre dorinţe, dacă vreţi, crezând doar serviciile care ne afirmă propriul rezultat dorit. El este încă periculos şi haosul ne aşteaptă dacă moare. Trebuie să ne concentrăm pe asta," susţine oficialul american.

Declaraţie cu tâlc de la Medvedev

O declaraţie a lui Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, adresată membrilor partidului proguvernamental Rusia Unită, cum că în Rusia urmează schimbări iminente, iar partidul va trebui să lucreze în condiţii noi a pus analiştii pe gânduri. Videoclipurile cu această declaraţie au fost distribuite pe canalele ruseşti de Telegram.

"Va trebui să ne dăm seama de schimbările care au loc. Încă nu s-au întâmplat toate. Dar urmează", a spus Medvedev.

„Înţelegeţi despre ce vorbesc”, a adăugat el.

Pierderile semnificative ale armatei ruse în Ucraina, precum şi înlocuirile recente ale liderilor militari din cauza acestor eşecuri ar putea stimula nemulţumirea în rândul armatei care i-ar determina pe unii să susţină o lovitură de stat.

În cele din urmă, serviciile de securitate de stat ar putea reprezenta cea mai probabilă sursă a unei lovituri de stat. Putin este o creaţie a acestor agenţii, dar tensiunile ies la suprafaţă.