Rusia a convocat-o pe ambasadoarea americană la Moscova după atacul cu rachete ATACMS asupra Sevastopolului. Reacția Kievului
0Ministerul rus de Externe a convocat-o luni pe ambasadoarea americană la Moscova în semn protest după un atac ucrainean cu rachete ATACMS asupra oraşului-port Sevastopol din Crimeea, duminică, în urma căruia ar fi fost ucise patru persoane și rănite peste 150, relatează AP.
Washingtonul „a devenit efectiv parte” în războiului de partea Ucrainei, a declarat Ministerul rus într-un comunicat, adăugând că „vor urma cu siguranță măsuri de represalii” fără a elabora.
„Responsabilitatea pentru atacul deliberat cu rachete împotriva populaţiei civile la Sevastopol revine înainte de toate Washingtonului, care a furnizat aceste arme Ucrainei, precum şi regimului de la Kiev, de pe teritoriul căruia a fost lansat acest atac”, se arată în comunicatul de duminică al Ministerului rus de externe.
„Toate misiunile de zbor ale rachetelor tactico-operaţionale ATACMS din SUA sunt proiectate de specialişti nord-americani pe baza propriilor date de la sateliţii-spion ai Statelor Unite. Aceste acţiuni nu vor rămâne fără răspuns”, a transmis comandamentul militar rus, potrivit agențiilor internaționale de presă.
Autoritățile ruse au declarat că printre cei patru civili uciși se numără doi copii care au fost loviți de resturile căzute de la rachetele ucrainene care au fost doborâte peste o zonă de coastă din Sevastopol.
„Regimul criminal păcătos .. de la Kiev a efectuat un atac cu rachete balistice cu bombe cu dispersie împotriva Sevastopolului”, a scris guvernatorul peninsulei anexate Mihail Razvojaiev, pe contul de Telegram, subliniind că atacul a avut loc în ziua în care atât Rusia, cât şi Ucraina sărbătoresc Rusaliile ortodoxe.
„Inamicul a lansat un atac viclean tocmai în momentul în care civilii se întorceau de la slujba religioasă sau călătoreau cu copii la mare” în vacanţă, a adăugat el
Ministerul rus al Apărării a informat că forţele ucrainene au lansat asupra Sevastopolului cinci rachete ATACMS, de fabricaţie americană, echipate cu focoase cu dispersie.
„În timpul atacului teroriste, apărarea antiaeriană a doborât patru rachete (...) O alta, ca urmare a impactului mijloacelor de apărare antiaeriană, a deviat în partea finală de la traiectorie şi şi-a detonat focosul deasupra oraşului”, cauzând victime în rândul populaţiei civile, a transmis ministerul, citat de EFE.
Guvernatorul Razvojaiev anunțase în cursul zilei ca forţele antiaeriene ruse resping un atac ucrainean împotriva peninsulei şi a cerut populaţiei „să rămână calmă, să respecte reglementările de securitate, să rămână în adăposturi temporare sau în locuri sigure” şi, mai ales, „să nu stea în locuri deschise” din cauza pericolului şrapnelelor.
Ulterior, el a transmis că cinci ţinte au fost doborâte deasupra Mării Negre şi că şrapnele au atins coasta în districtele Ucikuievka şi Liubimkova.
„Situaţia din Ucikuievka este dificilă, toate ambulanţele disponibile au fost trimise acolo. Unii dintre răniţi au fost transportaţi la spital, li se oferă ajutor medical. Toate forţele au fost mobilizate”, a spus el, precizând că, în total, aproape o sută de civili au cerut ajutor medical.
Pe reţelele de socializare circulă videoclipuri care arată locuitori aflaţi la plajă alergând speriaţi la auzul exploziilor.
Pentagonul a anunțat săptămâna trecută că SUA vor permite armatei ucrainene să utilizeze rachete cu rază mai lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei dacă acționează în autoapărare.
O înregistrare video realizată de un turist aflat pe plajă arată o rachetă apărând deasupra orașului Sevastopol și apoi explodând, relatează The Telegraph.
„Fugiți!”, strigă unul dintre turiști.
Alte două înregistrări video arată turiști ce transportă răniți pe șezlonguri și femei administrând primul ajutor unui turist rănit.
Printre morți se numără fiica în vârstă de nouă ani a viceprimarului unui oraș din nordul peninsulei ocupate. Ministerul Sănătății din Rusia a declarat că 124 de persoane au fost rănite în incident, inclusiv 27 de copii.
Plaja se află la aproximativ 10 minute de aerodromul Belbek, de unde decolează avioane de luptă ce țintesc infrastructura civilă din Ucraina.
Vladimir Putin nu a comentat, însă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că președintele rus a fost informat cu privire la atac și că se află în „contact permanent” cu personalul său militar de rang înalt, cu personalul de urgență și cu personalul medical.
Irina Frolova înota în piscina unui hotel din apropiere când a auzit că sistemele rusești de apărare aeriană interceptând racheta ucraineană, iar apoi țipete de pe plajă.
„M-am dus la plajă pentru că sunt medic. Erau o mulțime de răniți acolo și, când am ajuns, fuseseră deja duși de pe plajă în parcare. Am avut opt persoane rănite”, a spus ea pentru ziarul Izvestia.
„Au fost în mare parte răni de schije, o femeie a fost lovită în gât de o schijă dublă. A murit”, a spus ea.
Reacția Kremlinului și a Kievului
Potrivit celor mai recente informaţii, aproximativ 153 au fost rănite, a raportat luni presa locală, citându-l pe şeful Departamentului de Sănătate din Sevastopol, Vitali Denisov.
„Am asistat la un atac cu rachete absolut barbar în Crimeea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, preluată de DPA.
„Înţelegem foarte bine cine se află în spatele acestei acţiuni, cine ghidează aceste rachete sofisticate din punct de vedere tehnic. Nu ucrainenii sunt cei care efectuează aceste lansări. Fireşte, implicarea directă a SUA în ostilităţile care au ucis civili ruşi nu poate rămâne fără consecinţe. Ce fel de consecinţe - timpul va spune", a declarat Peskov.
Kremlinul susţine că Washingtonul nu doar că furnizează arme Kievului, dar că specialiştii americani ajută la supravegherea traiectoriei de zbor a rachetelor avansate.
Autorităţile din Sevastopol au declarat luni stare de urgenţă, situaţie care poate restricţiona anumite drepturi constituţionale, cum ar fi libertatea de mişcare, pentru a asigura siguranţa publică.
Un purtător de cuvânt al guvernului ucrainean a declarat luni că victimele atacului cu rachete din Crimeea erau „ocupanţi civili”.
Mihail Podoliak, consilier politic în cadrul administraţiei prezidenţiale, a scris pe Telegram: „În Crimeea nu există şi nu pot exista plaje, zone turistice şi alte semne fictive de viaţă paşnică”.
Rusia ocupă în prezent aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv sudul peninsulei Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014.
Aceasta este o destinaţie de plajă populară. Ca răspuns la incident, zona de plajă afectată situată în apropierea bazei navale Sevastopol a fost închisă pentru înot.