Reacția unui ofițer la nemulțumirile rușilor chemați la mobilizare: „De ce naiba țipați ca femeile? S-a terminat cu joaca!” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un reporter ABC News a distribuit o filmare dintr-o secție de recrutare din Rusia, unde un ofițer îi mustră pe bărbații adunați într-o sală mare pentru reacțiile lor de nemulțumire, relatează The Guardian.

Proteste în Rusia după anunțul mobilizării rezerviștilor FOTO EPA-EFE

„De ce naiba țipați ca femeile? Tăceți și comportați-vă cum trebuie, de ce vociferați cu toții? De ce țipați așa? Încerc să vă explic, dar nu mă lăsați, că tot vociferați. Vă spun că acum sunteți militari, bărbați. Asta e tot. S-a terminat cu joaca! Sunteți toți soldați! Veți rămâne încă trei zile aici. Apoi veți zbura. Apoi aveți două săptămâni de pregătire suplimentară. Ca să alimentați unitățile.

Salariul este la nivelul celui al unui contractor, ofițer sau subofițer, în funcție de gradul vostru. Veți primi remunerații, statut de veteran, până ce operațiunea specială ia sfârșit, apoi sunteți acasă. Aveți întrebări? Nimeni nu vă va concedia din serviciul vostru, este rezervat, este locul vostru de muncă”, spune ofițerul după ce bărbații așezați în bănci într-o sală mare se calmează.

Miercuri, președintele Vladimir Putin a anunţat o „mobilizare parţială” iar primele cifre anunțate oficial de Ministerul Apărării au fost de 300.000 de rezervişti care au "experienţă militară". Mulţi ruşi, însă, se tem de o mobilizare mai amplă, în timp ce alții s-au grăbit să părăsească țara.

În timp ce Statul Major rus a susținut că circa 10.000 de ruși au mers singuri la comisariate, fără a mai aștepta convocarea, publicațiile independente au relatat despre faptul că autoritățile au grăbit înrolările, punându-i pe oficialii regionali să înmâneze direct somațiile.

Mobilizările au avut loc noaptea, cei vizați fiind luați din locuințele lor, potrivit unui reportaj al publicației independente Baikal Journal citată de Meduza.

Ni s-a ordonat să-i ridicăm pe mobilizați din paturile lor, să-i punem în mașini și să-i aducem imediat la biroul militar de înregistrare și înrolare”, a spus un angajat al uneia dintre administrațiile raionale din Buriația.

Activiști: mobilizare 100%

Nu este o mobilizare parțială, este o mobilizare de 100%", a declarat Alexandra Garmajapova, președinta Fundației Free Buriatia, un grup activist care a relatat despre înrolările din regiune. În ultima zi, a spus ea, ea și colegii ei au primit și identificat peste 3.000 de mărturii privind povestka, sau somații, care au fost livrate în Buriatia în doar 24 de ore de când Vladimir Putin a declarat „mobilizarea parțială”.

În ciuda asigurărilor că Rusia va căuta bărbați care au servit recent în armată și au experiență de luptă, activiștii au indicat o serie de cazuri de bărbați de 50 de ani care au primit citații de recrutare.

O femeie a declarat că o rudă în vârstă de 52 de ani a primit o povestka cu puțin timp înainte ca președintele să anunțe oficial mobilizarea.

Ianina Nimaieva, o jurnalistă din Ulan-Ude, în Buriatia, s-a plâns că soțul ei în vârstă de 38 de ani a primit o notificare de recrutare, deși nu a slujit niciodată în armată.

"Nu ai cinci copii?", l-au întrebat. Soțul meu a râs și a spus 'da, cinci copii'. 'Ei bine, OK, să  aștepți actele de recrutare'", a spus ea.

Am înțeles că avem o cotă. Republica noastră trebuie să strângă 4.000 de soldați. Doar că ar trebui să fie respectați anumiți parametri și principii ale acestei mobilizări parțiale", a declarat Nimayeva într-un videoclip adresat guvernatorului regional.