Medvedev asigură că şi alte documente secretizate vor fi transmise Varşoviei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Dmitri Medvedev

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a dat asigurări miercuri că şi alte documente secretizate vor fi transmise Varşoviei, după publicarea pe Internet, la ordinul său, a arhivelor ruse referitoare la masacrarea a mii de ofiţeri polonezi la Katin, relatează AFP.

"Trebuie să învăţăm din istorie. Din acest motiv cred că este indicat să avem o prezentare a tuturor (faptelor) pe scena publică. Suntem datori faţă de lume", a declarat Medvedev, în cadrul unei conferinţe de presă alături de premierul danez, Lars Loekke Rasmussen.

Prin "publicarea acestor arhive (azi) nu se vrea să se spună că erau necunoscute", a subliniat el. "Acest lucru înseamnă doar că acest material (...) a fost publicat pe site-ul arhivelor noastre ca toată lumea să aibă posibilitatea să vadă cine a ordonat uciderea ofiţerilor polonezi", a adăugat el.

"Totul este în documente, toate semnăturile sunt acolo, toate persoanele sunt cunoscute", a reiterat Medvedev.

"În ansamblu, arhivele referitoare la Katin sunt deschise, faptul că mai sunt documente care nu au fost transmise partenerilor noştri polonezi este o altă problemă. Am ordonat ca demersurile necesare să fie întreprinse şi ca toate documentele care-i interesează pe colegii noştri polonezi să fie transmise după aplicarea măsurilor potrivite", a afirmat el.

Publicarea acestor texte miercuri, pe Internet, a fost, înainte de toate, un gest simbolic deoarece au fost desecretizate în 1992. Numeroase documente sunt în continuare secretizate, în pofida numeroaselor solicitări ale Poloniei de a le declasifica şi a i le transmite.

Circa 22.000 de ofiţeri polonezi au fost ucişi de poliţia politică stalinistă, NKVD, în pădurea din Katin (Rusia), dar şi în Harkiv (Ucraina) şi în Mednoie (Rusia).