„Hristos a Înviat“ e ştire falsă sau adevăr? Întrebarea pusă de jurnaliştii ruşi parlamentarilor care au votat o lege care îngrădeşte libertatea presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţia online TochkaNews a expediat preşedintelui Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Veaceslav Volodin, o solicitare prin care îi cere lămuriri despre cum mass-media urmează să acopere subiectul sărbătorii de Paşte şi cel al învierii lui Hristos, în contextul în care parlamentarii au adoptat o lege cu privire la ştirile false.

Jurnaliştii din Ekaterinburg i-au cerut şefului Dumei de Stat din Rusia să le explice cum să abordeze tema sărbătorilor de Paşti, expediindu-i o solicitare în acest, scrie TochkaNews, citat de deschide.md.

Pe jurnalişti îi interesează dacă titlurile de ştiri cu sintagma „Hristos a Înviat” vor fi fake news sau nu şi le-au cerut deputaţilor să demonstreze cu probe învierea lui Hristos.

Jurnaliştii au scris: 

„Stimate Veaceslav Viktorovici

Redacţia „TochkaNews” pregăteşte un material cu tema „Noua lege despre ştirile false şi ce efect va avea asupra mass-media”. În legătură cu aceasta vă rugăm să ne răspundeţi la următoarele întrebări:

1. Cum să scriem ştiri la tema Paştelui: „Hristos a înviat!” - va fi o ştire falsă sau nu?

2. Din punctul Dvs. de vedere, învierea lui Hristos este un fals sau o realitate?

3. Ce amenzi vor primi mass-media pentru acoperirea fără scrupule a acestei sărbători fake în Rusia sau totuşi aceasta e reală?

4. Dumneavoastră veţi putea să demonstraţi învierea lui Hristos ca faptă împlinită sau totuşi acesta este un fals, şi cum consideraţi că ar trebui să acoperim acest eveniment în mass-media?”

Legislaţia care permite autorităţilor ruse să blocheze site-uri şi să impună pedepse pentru „fake news” (ştiri false), ca şi pentru materiale considerate ofensatoare faţă de stat, simbolurile de stat sau societate a fost înaintată preşedintelui Vladimir Putin spre promulgare. 

Legislaţia criticată chiar şi de consiliul prezidenţial rus pentru drepturile omului ca fiind dăunătoare libertăţii presei a fost aprobată de camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federaţiei, la 13 martie, cu 149 de voturi pentru şi 3 împotrivă. 

Criticii spun că noile legi, care au mari şanse să fie aprobate de Putin, fac parte dintr-o campanie mai largă a Kremlinului de a-şi mări controlul asupra internetului şi de a înăbuşi disidenţa.

Mai multe pentru tine:
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani