FOTO Paradă militară cu surprize neplăcute la Moscova pentru marcarea a 72 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruşii au marcat astăzi 72 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste cu o paradă militară impresionantă la Moscova, pentru care s-au pregătit mai mult de o lună.

Pregătirile pentru parada militară de anul acesta au început pe 6 aprilie, la baza Alabino, şi s-au încheiat ieri la Moscova.

La fel ca în fiecare an, defilarea a fost deschisă de Garda de Onoare. Aceasta a fost urmată de soldaţi din cadrul Dictrictului Militar Vest, cadeţi ai şcolilor navale Nahimov şi Suvorov, personal al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, membri ai Gărzii Naţionale şi reprezentanţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Coloana de vehicule (114 la număr, n. red.) a fost formată din blindate BTR-82A, automitraliere Tigr-M şi automotoare Koaliţia-SV şi Msta-S.

Vehiculul blindat Ural Typhoon expus în Piaţa Roşie FOTO Sputnik

Complexul antiaerian Panţir-SA şi sistemul antiaerian TOR-M2DT au fost expuse pentru prima dată în cadrul unei astfel de parade, dar şi vehicule de sprijin special create pentru condiţiile din zona Arcticii.

Automotorul TOR-M2 FOTO Sputnik

Demonstraţiile aeriene ar fi trebuit să fie realizate de membri ai forţelor ruse mobilizate în Siria. În total, 72 de elicoptere şi avioane de luptă au participat la exerciţii, dar demonostraţiile au fost anulate din cauza vremii nefavorabile.

Sistemul Msta-S FOTO Sputnik

În ciuda acestei întâmplări nefericite, preşedintele rus Vladimir Putin le-a dat asigurări concetăţenilor săi că Rusia nu va fi supusă de nicio forţă străină.

„Nu a existat, nu există şi nici nu va exista vreo forţă care să ne supună“, a spus Putin.

Vladimir Putin la parada de la Moscova FOTO TASS

De la sosirea lui Vladimir Putin la putere, Kremlinul acordă o atenţie sporită zilei de 9 mai.

Cu o zi înainte de marcarea a 72 de ani de la obţinerea victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, preşedintele rus i-a felicitat pe omologii săi din Comunitatea Statelor Independente, constituită pe cenuşa Uniunii Sovietice.

Putin a ţinut să le transmită omologilor că „Ziua Victoriei“ este sacră şi un simbol „al eroismului de neegalat al taţilor şi bunicilor noştri“.

Felicitările lui Putin au fost adresate preşedinţilor unor foste republici sovietice - Azerbaidjanului, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Republicii Moldova, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Uzbekistanului -, liderilor unor entităţi nerecunoscute la nivel internaţional - Abhaziei şi Osetiei de Sud -, precum şi popoarelor Ucrainei şi Georgiei.

Potrivit unui sondaj dat publicităţii luni, jumătate dintre ruşi aprobă deciziile luate de Stalin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Totodată, 32% dintre cei chestionaţi au spus că nu aprobă şi nici nu dezaprobă deciziile fostului dictator sovietic. Doar 8% dintre ruşi s-au exprimat clar împotriva politicilor lui Stalin, care s-a aflat la putere în perioada 1922-1953.

Pe de altă parte, 69% dintre ruşi consideră că istoria celui de-al Doilea Război Mondial este tratată în mod obiectiv în prezent în Rusia, în timp ce 18% sunt de altă părere.

VIDEO de la paradă