De ce sunt dronele Shahed ale Rusiei mai greu de doborât. Strategia Ucrainei pentru a le combate

0
Publicat:

Dronele rusești Shahed sunt capabile să producă daune din ce în ce mai semnificative în Ucraina, având în vedere că la începutul lui 2025 au fost modernizate cu motoare cu reacție și sateliți Starlink.

Dronă Shahed/FOTO: iStock

Dronele Shahed proiectate la început de Iran, pe care acum Rusia le produce singură, au fost din ce în ce mai folosite în atacurile aeriene rusești asupra Ucrainei din toamna anului 2022, scrie Kyiv Independent.

Dronele Shahed de rază lungă de acțiune, de zbor înalt și ieftine, care au devenit o armă implicită de atac la mare adâncime pentru Moscova.

De asemenea, acestea devin tot mai imprevizibile și letale în ultimele luni, a declarat Oleksiy, comandantul unei unități mobile de apărare antiaeriană care de doi ani apără nord-vestul Kievului de aceste drone, pentru Kyiv Independent. 

Datele extrase din rapoartele Forțelor Aeriene Ucrainene privind Shahed-urile intrate, pierdute sau doborâte arată, de asemenea, o creștere majoră a eficienței acestora, chiar dacă numărul total de drone lansate de Rusia este în scădere. În februarie, 111 drone au reușit să treacă, comparativ cu 404 în martie și 424 în aprilie. 

Eficiența crescută a acestor drone se datorează în mare parte noilor motoare cu reacție, care le permit să zboare mai repede, să transporte bombe mai mari și să mențină altitudini mai înalte.

O dronă Shahed poate zbura cu până la 400 km/h

Oleksiy spune că majoritatea dronelor cu motoare cu reacție zboară între 380 și 400 km/h. Echipa sa a înregistrat un record de 477 km/h în a doua jumătate a lunii martie, pe care îl arată cu mândrie într-un screenshot din aplicația radar mobilă folosită de toate unitățile ucrainene de apărare aeriană. Cu un an în urmă, viteza maximă era în jur de 200 km/h.

De asemenea, sarcina utilă a acestor drone s-a triplat, de la aproximativ 30 kg la 90 kg. Totuși, aceasta este în continuare mult sub cele 450 kg transportate de o rachetă de croazieră precum Kh-101, însă Rusia folosește mult mai multe Shahed-uri.

Noile motoare le permit și să atingă altitudini mai mari, până la 2 km. Gloanțele unei mitraliere Browning, precum cea folosită de Oleksiy, pot ajunge, spune el, până la 1.800 de metri. Rachetele portabile antiaeriene, precum Igla sovietică sau Stingerul american, pot funcționa la altitudini mai mari, dar sunt mai rare.

Aproximativ jumătate din Shahed-urile detectate de radar la intrarea în Ucraina sunt „dummy”, adică fără focoase, deci mai ieftine și folosite pentru a atrage focul inamic. Multe dintre acestea apar în date ca fiind „Pierdute/Căzute”.

Structura unui Shahed tipic este surprinzător de fragilă, comparativ cu ceea ce ne-am imagina despre o armă de război. Apa se condensează la altitudini mai mari, slăbind de obicei structura dronei. Echipa afirmă că Shahed-urile noi primesc un strat de protecție care le face mai rezistente la umezeala întâlnită la altitudini înalte.

Radarele terestre, principalul mijloc de identificare al Ucrainei, nu pot localiza cu precizie dronele care zboară sub orizontul radarului, de aceea aceste drone zboară la altitudini joase.

Anterior, Shahed-urile zburau automat pe trasee prestabilite. Acum, unele evită luminile de la reflectoare, precum cele folosite de o membră a echipei, Svita, pentru a le repera pe cer. Evitarea luminii ar putea fi rezultatul unei noi programări vizuale, spune Oleksiy.

Dronele care se îndreaptă spre Kiev obișnuiau să urmeze râul Nipru sau noua autostradă Odesa, care duce spre Marea Neagră și orașul cu același nume, al doilea ca mărime din Ucraina. Acest lucru pare să se fi schimbat recent.

Coordonatorul mai multor unități regionale de apărare mobilă a precizat pentru Kyiv Independent că unele dintre aceste drone zboară și cu terminale Starlink, care le mențin conectate la piloții din Rusia în timpul zborului.

Ucrainenii au început să folosească drona „Queen of Hornets” („Regina Viespilor”)

Filmări cu drona „Queen of Hornets” folosind un lansator de grenade au fost publicate pe canalul Telegram „Wild Hornets”. Piloții unității Bulava din Brigada de Operațiuni Speciale numită după B. Hmelnițkii au folosit cu succes drone împotriva infanteriei Forțelor Armate Ruse.

Potrivit dezvoltatorilor, „Regina Viespilor” este cea mai mare dronă FPV din Ucraina, echipată cu electronică ucraineană creată în timpul războiului, ținând cont de experiența operatorilor FPV, și constă în proporție de 65% din componente ucrainene.

Această dronă multifuncțională poate lansa explozibili asupra rușilor, poate fi folosit drept dronă kamikaze, poate transporta drone kamikaze puțin mai mici și poate mina de la distanță rutele logistice ale ocupanților.

În configurația utilizată în această misiune, drona a fost echipată cu un lansator antitanc Bulspike-AP de proveniență bulgară, adaptat pentru a lansa grenade explozive OG-22M. Acestea, cu o greutate de circa 2 kg, sunt concepute pentru a produce peste 1.000 de schije la detonare și au o rază de acțiune de până la 100 de metri, fiind eficiente împotriva personalului inamic, pozițiilor întărite și vehiculelor ușor blindate.