Cum încearcă Rusia să manipuleze statele UE folosindu-se de rezultatele europarlamentarelor

0
Publicat:

Instituțiile de propagandă ale Rusiei au concluzionat că rezultatele alegerilor europarlamentare 2024 arătă că „birocrații de la Bruxelles” nu vor modifica politicile actuale ale UE, deși cetățenii s-au pronunțat pentru schimbare, și au continuat teoria „colapsului UE”.

Propaganda rusă a influențat alegerile europarlamentare. FOTO: Colaj Eu vs Disinfo

În perioada 6-9 iunie, alegerile pentru Parlamentul European au avut loc în statele membre ale UE, în cel mai mare exercițiu democratic european. Aceste alegeri dau un mandat de guvernare Parlamentului European pentru următorii cinci ani și vor duce la numirea următorului președinte al Comisiei Europene și a colegiului comisarilor – se arată într-o analiză a portalului Comisiei Europene – EU vs Disinfo.

Specialiștii în combaterea dezinformării au publicat o serie de articole în care au arătat exemple de tactici, tehnici și proceduri cheie folosite de manipulatorii și dezinformatorii pro-Kremlin care vizează alegerile pentru Parlamentul European.

„Am examinat următoarele tactici: încercările de defăimare a liderilor; semănă neîncredere, îndoială și dezbinare; inunda rețelele de socializare cu minciuni care încearcă să întoarcă publicul împotriva Ucrainei; și proiectează propriile deficiențe ale Rusiei asupra UE pentru a distrage atenția de la realitatea Rusiei lui Putin”, se arată în analiză.

În primul articol, s-a analizat tehnica de defăimare a liderilor politici proeminenți, inventând scandaluri, răsturnând sau scoțând lucrurile din context, ori  clonând/deturnând identitățile online pentru a atrage publicul țintă. O a doua tehnică este strâns asociată cu prima: însămânțarea nemulțumirii, a îndoielii și a diviziunii.

Al doilea articol a analizat încercările de a stimula nemulțumirea în statele membre ale UE, de a exploata problemele politice existente și de a eroda credibilitatea sistemului UE. Au fost prezentate încercările tot mai mari ale instituțiilor ruse sponsorizate de stat și pro-Kremlin de a influența discuțiile publice despre UE.

Cel de-al treilea articol a examinat tehnici de inundare a spațiilor informaționale cu minciuni pentru a întoarce publicul împotriva Ucrainei. Narațiunile anti-ucrainene sunt încă, de departe, subiectul dominant pentru manipulatorii de la Kremlin. Într-o zi obișnuită, jumătate din conținutul platformelor cheie controlate de stat rus și pro-Kremlin sunt direcționate împotriva Ucrainei într-un fel sau altul.

În al patrulea articol, s-au analizat încercările de a angaja „Whataboutism”-ul (trucul folosit pentru a îndepărta criticile de la subiectul principal cu un contraatac de tipul „Poate că nu sunt perfect, dar nici tu”) pentru a picta o imagine negativă a Europei și a alegerilor pentru a evita comparațiile incomode cu propria situație a Rusiei.

Respingeți rezultatele și produceți noi breșe

EU vs Disinfo a anlizată o a cincea tehnică de dezinformare„Respingeți rezultatele și produceți noi breșe”, care este un fel de argument general de respingere a rezultatelor ca fiind nereprezentative, astfel încât orice rezultat din acest proces electoral poate fi atacat ca fiind lipsit de legitimitate, lipsit de reprezentare sau neavând greutate sau relevanță politică. „Este un fel de a răsturna masa de joc când ești pe cale să pierzi. Este un truc ieftin, dar este atractiv mai ales pentru publicul predispus să creadă în teoriile conspirației”, se arată în analiză.

De îndată ce au fost cunoscute rezultatele preliminare ale alegerilor, principala sursă de știri de stat a Rusiei și purtător de cuvânt al Kremlinului, TASS, a publicat un material lung care combină reportaje și comentarii, dând tonul pentru modul de interpretare a rezultatului. Elementele cheie sunt surprinse în titlu: „Cetățenii UE s-au declarat împotriva cursului Bruxelles-ului, dar nu vor fi auziți”.

Articolul din TASS începe astfel: „Alegerile pentru Parlamentul European (PE) nu au adus nicio schimbare, în ciuda victoriilor locale pentru dreapta în mai multe țări UE, printre care Franța, Austria și cea mai mare regiune federală a Belgiei, Flandra. În multe țări UE, inclusiv Germania, partidele de guvernământ au suferit o înfrângere completă la aceste alegeri.

Articolul agenției de știri ruse mai arată că „echilibrul general de putere între grupurile politice supranaționale sau fracțiunile din structura Parlamentului European va rămâne aproape neschimbat, cu o singură excepție - ratingul Verzilor s-a prăbușit - aceștia au trecut de pe locul patru pe locul șase”.

Analiștii ruși au concluzionat că pe primul loc a rămas Partidul Popular European (PPE), iar două facțiuni de dreapta și-au îmbunătățit ușor pozițiile, dar este puțin probabil să poată influența deciziile Parlamentului European.

Comentariul EU vs Disinfo față de modul în care TASS a interpretat rezultatele subliniază faptul că se marșează pe o teorie clasică „Elita vs. popor”, subliniindu-se, în mod fals, că votul oamenilor nu a contat.

„Mai mult, TASS a susținut că Parlamentul European este o simplă „ștampilă de cauciuc pentru Comisia Europeană” și este încă populat de membri cu o agendă împotriva Rusiei. Această afirmație a reflectat o altă acuzație clasică, dar încă proeminentă a Kremlinului împotriva liderilor UE: politicienii europeni sunt rusofobi. În plus, susține TASS, Consiliul European cu șefii de stat sau de guvern ia decizia în secret”, se arată în analiză.

„Colapsul UE” – temă favorită a propagandei

O figură cheie, purtătorul de cuvânt al Dumei, Vyacheslav Volodin, fostul șef adjunct al cabinetului lui Putin, a dat tonul pentru exploatarea alegerilor pentru a alimenta instabilitatea politică.

Volodin a avansat ideea că alegerile pentru Parlamentul European au fost doar o primă fază și a sugerat că atât președintele Macron, cât și cancelarul Olaf Scholz ar trebui să „demisioneze și să nu mai agreseze cetățenii statelor lor”. Volodin a lăudat partidele europene de extremă dreaptă, susținându-le cererile cu privire la inițierea unor voturi de neîncredere.

Președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a intervenit, batjocorind „lumea veche” (Franța și Germania) pentru că se află sub controlul Washingtonului, repetând astfel narațiunea cu privire la „Suveranitatea pierdută”.

Cele mai importante posturi de televiziune de stat ruse au ales să sublinieze „sprijinul greșit pentru Ucraina” ca element care într-un fel sau altul a jucat un rol în majoritatea problemelor politice. Se presupune că „birocrații de la Bruxelles” nu au reușit să asculte vocile împotriva războiului.

Prin prisma televiziunilor subordonate Kremlinului, alegerile au fost mai mult sau mai puțin încadrate ca un fel de referendum pentru sprijinirea Ucrainei sau despre relația UE cu Rusia. Știrile și emisiunile aveau tonalitatea binecunoscută a „prăbușirii iminente a Occidentului”.

Secretarul de presă de la Kremlin, Dmitri Peskov a concluzionat că rezultatele alegerilor trebuie studiate mai atent.

„Dar este suficient să spunem că Parlamentul European va fi dominat de partide pro-europene cu agendă împotriva lui Rusiei. Deci nu este de așteptat nimic bun din acest front”, au concluzionat și specialiștii de la EU vs Disinfo.