Ce înseamnă să fii gay în Rusia lui Vladimir Putin. Moscova e mai „roz“ decât se crede

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activist gay, protestează în Moscova FOTO AP

Viaţa de noapte a comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali) este uşor de descoperit, chiar şi în inima Kremlinului, contrar credinţei populare că, de la interzicerea „propagandei homosexuale“, a fi gay în capitala Rusiei nu mai este atât de amuzant, scrie „The Guardian“.

„Moscova este ca un mic oraş european de la mijlocul anilor '90. Toată lumea cunoaşte pe toată lumea. Toţi ştiu cine e gay, chiar dacă nimeni nu recunoaşte asta“, spune Anton Krasovski.

În 2013, atunci când Parlamentul rus (Duma) a dezbătut o nouă lege prin care condamna „propaganda gay“, Krasovski era o vedetă TV îndrăgită şi lucra pentru un post pe care îl co-fondase, numit Kontr TV. La finalul discuţiilor din Duma, Krasovski a declarat, în emisie: „Sunt gay. Şi sunt o fiinţă umană la fel ca preşedintele Putin sau ca premierul Medvedev, sau ca membrii Dumei“. La mai puţin de o săptămână după această declaraţie, Krasovski nu mai lucra pentru Kontr TV, clipul fusese scos din arhivele postului şi imaginea lui fusese ştearsă de pe website-ul companiei.

Moscova – capitala gay a Rusiei

Şi totuşi, „The Guardian“ l-a întrebat pe Krasovski şi pe prietenii lui cum este să fii gay în Moscova. „Moscova atrage homosexualii din toate satele, aşa că în Capitală sunt mai mulţi gay decât oriunde în Rusia. Şi ei vor ce vrea toată lumea: pe cineva să iubească“.

Moscova este, într-adevăr, mai gay decât se crede, notează jurnaliştii „The Guardian“. Poate că nu sunt foarte multe cluburi de noapte dedicate lor (o excepţie notabilă fiind clubul uriaş, pe cinci etaje, din gara centrală), dar multe baruri şi restaurante organizează seri gay, de la Cafe Mart şi Mono, până la discotecile de duminică cum este Propaganda. Când vine vorba despre distracţie nocturnă, cea mai mare îngrijorare pentru homosexualii din Moscova nu este prejudecata la adresa lor, ci „controlul feţei“ sau, cum descrie publicaţia „Daily Beast“, „să şti pe cine trebuie şi să ai înfăţişarea potrivită“.

Mai mult, în Moscova există şi o revistă pentru homosexuali – Kvir. Cu toată revolta presei împotriva comunităţii GBT, poate fi o surpriză să vezi cât de „roz“ este capitala în anumite zone.

Sărut între doi bărbaţi, în Moscova, înainte de a se promulga legea anti-gay FOTO Captură „The Guardian“

Dar oare viaţa homosexualilor e mai grea în ultimii cinci ani în Moscova? „Ca şi cum aş fi destul bătrân să ştiu asta!“, răspunde Tim, 22 de ani, un impresar de modele aflat în Barul Sanctions.  „Dar nu, e mai bine. Bineînţeles că eu am recunoscut că sunt gay pentru că lucrez în industria modei – mulţi de la birou sunt gay – dar trebuie să mă ascund de alţi oameni. Însă sunt multe «seri gay» şi lucrurile se îmbunătăţesc“, adaugă Tim.

Totuşi, visul meu este să pot să merg pe stradă, ţinându-l de mână pe partenerul meu. Însă nu cred că acest lucru se va întâmpla vreodată în Moscova   Tim, 22 de ani, impresar

În Moscova, un gay nu trebuie să fie extrem de discret

Andrei, 27 de ani, inginer, este unul dintre acei gay de la ţară. Născut în Groznîi şi crescut într-un sat de lângă Moscova, el s-a mutat în Capitală la 21 de ani, atras fiind de concursul Eurovision pe care Rusia l-a găzduit în 2009. „Bineînţeles că am fost foarte încântat de Moscova. În Groznîi a trebuit să ţin secret faptul că sunt gay, faţă de părinţii şi prietenii mei. Dar normal că trebuia să cunosc bărbaţi, să am iubiţi şi să fac sex“, spune Andrei.

Andrei a descoperit că în Moscova nu mai trebuie să fie atât de discret, deşi la locul de muncă încă nu se ştie că e gay. „Mă simt inconfortabil când bărbaţii vorbesc despre femei. Un coleg m-a întrebat cu care dintre fetele din birou aş vrea să mă combin. I-am răspuns că nu vreau relaţii romantice la muncă.“.

Aplicaţiile uşurează viaţa homosexualilor

Cu ajutorul aplicaţiilor, homosexualitatea în Moscova a devenit mai uşoară. Grindr este foarte popular (un document cu locaţiile homosexualilor, spart de hackeri, a dezvăluit câţiva utilizatori chiar printre zidurile Kremlinului), dar Hornet este din ce în ce mai folosit pentru că poţi avea imagini publice, dar şi private, care se dezvăluie doar la cerere. Rapoartele despre activişti anti-LGBT care îşi creează conturi false pentru a atrage şi a abuza homosexuali l-au făcut pe Andrei şi pe prietenii lui să fie mai prudenţi. 

„Nu invit bărbaţi cunoscuţi pe aplicaţie la mine acasă. Ne întâlnim, discutăm, mergem la o plimbare. Cu ajutorul aplicaţiilor găseşti prieteni în locuri în care nici nu ştiai că există gay. Abia apoi spui şi despre tine. În public este periculos să recunoşti. Unii sunt gay, dar neagă acest lucru“, spune Andrei, după care începe să facă o listă cu personalităţi publice care sunt gay, cum ar fi Vladimir Jirinovski sau starul pop Philipp Kirkorov.

Regele pop rus Philipp Kirkorov, la prezentarea de modă a Elenei Souproun, din Moscova, 2013 FOTO Captura „The Guardian“

„Cuvântul cu L“ - lesbienele din Moscova

Sunt mai puţine evenimente pentru lesbienele din Moscova, dar asta nu înseamnă că nu există. Printre cele mai populare sunt petrecerile doar pentru femei numite după serialul american „The L Word/Cuvântul cu L“, conduse de Karina Krasavina, 29 de ani.

„Cuvântul cu L“ are loc la fiecare două săptămâni într-un club din centrul oraşului şi îşi va sărbători cea de-a şasea aniversare în acest weekend. Krasavina a declarat pentru „The Guardian“ că n-a avut niciodată probleme cu autorităţile. Partenera ei de afaceri, Nastia Laut, 24 de ani, a început să râdă la întrebarea jurnaliştilor despre legalitatea acţiunilor lor.

Sunt atâtea lesbiene în Moscova! Suntem peste tot acum. A devenit normal. Sigur, sunt oameni care nu înţeleg sau care se opun, dar majoritatea n-are nicio problemă. Familia mea este în regulă, prietenii mei la fel şi nu m-am simţit niciodată în pericol. Pur şi simplu ne distrăm“, spune Nastia.

Însă, activista LGBT şi jurnalista Elena Kostiucenko spune că nu toate femeile homosexuale pot fi la fel de deschise. „Multe dintre cluburile LGBT arată ca restaurante normale în cursul zilei – oamenii vin în ele şi iau prânzuri de afaceri. Doar noaptea devin un club LGBT. Aşa că şi localurile duc o viaţă dublă“, spune Elena.

Kostiucenko spune că e mult mai uşor să fii gay în Moscova sau în Sankt Petersburg decât oriunde altundeva în Rusia. „Da, poţi avea dificultăţi şi trebuie să ai grijă, dar aşa e la fel peste tot“, spune ea.

Într-adevăr, homosexualii din Moscova par mai degrabă stoici decât furioşi. Ei chiar şi-au însuşit abuzul legislaţiei, ca fiind ceva prostesc sau ciudat care se petrece în Europa, sau „Gayropa“.

Ce îi îngrijorează cel mai mult pe homosexualii moscoviţi nu este teama pentru siguranţa lor sau incapacitatea de a cunoaşte parteneri, ci legitimitatea, abilitatea de a împărţi bunurile cu un partener, de a lăsa moştenire fără implicarea rudelor lacome, şi dorinţa de a creşte copii, în mod legal, conchide „The Guardian“.