Activistă adolescentă anti-război, condamnată la aproape trei ani de închisoare pentru discreditarea armatei ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tribunal din Sankt Petersburg a condamnat o tânără activistă în vârstă de 19 ani la aproape trei ani într-o colonie penitenciară, după ce a fost găsită vinovată pentru „discreditarea” repetată a armatei ruse, inclusiv prin lipirea unei strofe dintr-o poezie pe statuia unui poet ucrainean, relatează CNN.

Daria Kozireva a fost condamnată la închisoare pentru discreditarea armatei ruse FOTO Profimedia

Daria Kozireva a fost condamnată la doi ani și opt luni de închisoare, a anunțat vineri într-o declarație Serviciul Comun de Presă al Tribunalelor din Sankt Petersburg.

KozIreva a fost ţinută în arest preventiv timp de aproape un an, până când a fost eliberată în februarie şi plasată în arest la domiciliu.

Adresându-se vineri instanţei, KozIreva a declarat că nu crede că a comis vreo infracţiune.

„Nu am nicio vină, conştiinţa mea este curată”, a spus ea, potrivit transcrierii Mediazona. „Pentru că adevărul nu este niciodată vinovat”, a adăugat ea.

Kozireva a fost arestată pe 24 februarie 2024, după ce a lipit o strofă a poetului ucrainean Taras Șevchenko pe monumentul acestuia din Sankt Petersburg, potrivit OVD-Info, un grup independent rus pentru drepturile omului.

Un al doilea dosar a fost deschis împotriva ei în august 2024, după ce a acordat un interviu pentru Radio Europa Liberă, în care a catalogat războiul Rusiei din Ucraina „monstruos” și „criminal”, potrivit OVD-Info.

În cadrul uneia dintre audieri, adolescenta a susținut că nu a făcut decât să recite o poezie și a lipit un citat în ucraineană, „nimic mai mult”, a spus serviciul de presă al instanței.

Activista anti-război a mai avut confruntări cu legea, fiind reținută în decembrie 2022 în timp ce era încă la liceu după ce a scris: „Ucigași, l-ați bombardat. Sunteți niște Iuda”, pe o instalație dedicată înfrățirii orașelor Sankt Petersburg și Mariupol din Ucraina, a spus grupul pentru drepturile omului.

Ea a fost amendată pentru „discreditarea” armatei ruse un an mai târziu și exclusă de la universitate pentru o postare  pe o platformă de socializare rusă în care vorbea despre „natura imperialistă a războiului”, potrivit Memorial, una dintre cele mai respectate organizații pentru drepturile omului din țară.

Descriind-o pe Kozireva drept o prizonieră politică, Memorial a condamnat acuzațiile împotriva ei ca fiind „absurde” într-o declarație anul trecut, în care a denunțat reprimarea disidenței.

Procurorii ceruseră o pedeapsă de șase ani pentru activistă, a raportat din interiorul sălii de judecată canalul de presă independent rus, SOTA Vision. Înregistrările video realizate de Reuters au arătat-o  zâmbind și făcându-le cu mâna suporterilor în timp ce părăsea curtea.

Avocatul lui Kozireva a declarat pentru Reuters că probabil vor face recurs.

Daria Kozireva a fost arestată după propunțarea sentinței FOTO Profimedia

Verdictul a fost condamnat de directorul Amnesty International pentru Rusia, Natalia Zviagina, drept „un alt memento înfricoșător despre cât de departe vor ajunge autoritățile ruse pentru a reduce la tăcere opoziția pașnică față de războiul lor din Ucraina”.

„Daria Kozireva este pedepsită pentru că a citat un clasic al poeziei ucrainene din secolul al XIX-lea, pentru că a vorbit împotriva unui război nedrept și pentru că a refuzat să tacă. Cerem eliberarea ei imediată și necondiționată și a tuturor celor închiși în temeiul 'legilor cenzurii războiului'", a spus Zviagina într-un comunicat.

Rusia are un istoric de încercare de a înăbuși disidența împotriva războiului în rândul generației sale tinere. Anul trecut, CNN a raportat că cel puțin 35 de minori s-au confruntat cu acuzații penale motivate politic în Rusia începând din 2009, potrivit OVD-Info. Dintre acestea, 23 de cazuri au fost deschise de când Rusia și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022.

În prezent, peste 1.500 de persoane sunt întemnițate din motive politice în Rusia, potrivit unui bilanţ al OVD-Info, represiunea Moscovei împotriva disidenţei amplificându-se de la începutul războiului. De atunci și până în decembrie 2024, cel puțin 20.070 de persoane au fost reținute pentru opinii anti-război și au fost documentate 9.369 de cazuri de „discreditare a armatei”, legate de acțiuni precum postări pe rețelele de socializare sau purtarea hainelor cu simboluri ale drapelului ucrainean, potrivit OVD-Info.