Vadim Krasnoselskii: Evacuarea trupelor ruse din Transnistria este un drum direct spre război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO president.gospmr.ru

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a comentat pentru presa rusă iniţiativa Chişinăului ca pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU să fie inclusă problema privind retragerea trupelor ruse din Transnistria. „Preşdintele” malului stâng al Nistrului consideră că retragerea militarilor ruşi din regiune este un drum direct spre război.

Krasnoselskii susţine că Chişinăul doreşte anume evacuarea pacificatorilor ruşi, prezenţa cărora ar fi fost declarată neconstituţională pe teritoriul Republicii Moldova de către Curtea Constituţioanală de la Chişinău.

Liderul de la Tiraspol nu exclude că Chişinăul ar putea aplica forţa militară contra Transnistriei. În acest context, el speră pe sprijinul Rusiei în această problemă, potrivit Novaya Gazeta.

Autorul articolului, referindu-se la opinia lui Vadim Krasnoselskii, menţionează că la Chişinău nu se fac deosebiri între misiunea de pacificatori şi Grupul Operativ al trupelor ruse, ceea ce înseamnă că autorităţile moldoveneşti şi-ar dori evacuarea inclusiv a pacificatorilor.

„Pe noi nu ne-au întrebat dacă dorim retragerea pacificatorilor ruşi. Dar noi suntem împotrivă ca militarii ruşi să părăsească regiunea, pentru că asta ar însemna război. Solicitarea Chişinăului către ONU poate fi interpretată ca un început a aplicării forţei contra Transnistriei. Noi ne punem speranţa în Rusia, pe cei 220 de mii de cetăţeni ruşi care locuiesc în Transnistria, pe poziţia pe care Rusia o poate expune în cadrul ONU, şi în general pe protecţia Rusiei”, a declarat Krasnoselskii.

El a mai subliniat că Moldova a fost primită în ONU la 2 martie 1992, în acea zi când s-ar fi început „agresiunea” Republicii Moldova contra Transnistriei, iar în satele din stânga Nistrului, Dubăsari şi Cocieri, au fost înregistrate primele victime.

Amintim că Chişinăul s-a adresat către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) să demareze discuţii, în cadrul celei mai apropiate Adunări Generale, privind necesitatea retragerii trupelor Federaţiei Ruse din stânga Nistrului.

Moldova solicită ca această chestiune să fie introdusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU.

De cealaltă parte, Igor Dodon afirmă că evacuarea trupelor Federaţiei Ruse va fi posibilă doar după soluţionarea politică a conflictului îmgheţat de pe Nistru.

Mai multe pentru tine:
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”