Raportul Kroll rămâne secret: nu vom şti cum au dispărut banii din Banca de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Naţională a MOldovei a angajat o companie externă pentru a elucida furtul de un miliard de dolari din câteva bănsi. FOTO: Adevărul

Raportul companiei independente de audit Kroll, referitor la scoaterea din Republica Moldova a unui miliard de dolari, este incomplet, deoarece aşa îşi doreşte comanditarul acestuia, Banca Naţională a Moldovei.

Declaraţia a fost făcută de Sergiu Mocanu, preşedintele Mişcării Populare Antimafie, într-o conferinţă de presă la IPN. Politicianul a spus că acest raport, aşa incomplet cum este, nu va fi publicat, iar ulterior vor avea loc scurgeri de informaţie pentru a se manipula societatea.

Sergiu Mocanu a spus că dispariţia banilor din ţară este rezultatul unui „accident”, provocat de spălările de bani proveniţi din crimele transfrontaliere prin băncile din Moldova. Politicianul a făcut o comparaţie, spunând că Moldova s-a pomenit în situaţia unui proprietar de iaz mic care, atunci când este abordat de proprietarul unui iaz mare să permită scurgerea apelor prin iazul său, s-a gândit că va avea de câştigat o parte din peştele care va veni cu apele străine. Însă viitura i-a spălat şi peştele din propriul iaz. Aşa, spune Sergiu Mocanu, au fost luaţi şi banii din Banca de Economii, fiind scoşi din ţară împreună cu „viitura” de bani spălaţi de afară.

Potrivit preşedintelui Mişcării Populare Antimafie, schema a fost pusă la cale de către Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Partidul Democrat, care l-ar fi convins prin şantaj şi pe Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat, să participe la furt.  Ulterior, potrivit lui Mocanu, au fost implicaţi şi fostul premier Iurie Leancă, preşedintele ţării, Nicolae Timofti, şi preşedintele Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, care au semnat avizele necesare ca Banca de Economii să crediteze Banca Socială şi Unibank. Astfel, BEM a oferit credite din banii pe care nu-i avea, folosind depozitele clienţilor, iar ulterior banii au fost scoşi din ţară. Abia după aceasta Guvernul a semnat o dispoziţie secretă prin care a dispus acordarea a aproape 10 miliarde de lei pentru 3 instituţii bancare ca să acopere gaura creată în sistemul financiar.

Politicianul afirmă că Iurie Leancă a chemat compania Kroll să investigheze această situaţie deoarece s-a speriat că va fi făcut unicul vinovat de furt. Sergiu Mocanu este convins că în raportul companiei nu este inclusă informaţia din toată investigaţia, deoarece dacă aceasta apare în vizor, Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat riscă să aibă reglări de conturi cu cei beneficiarii din străinătate interesaţi de spălările de bani prin Moldova, dar care nu vor să fie cunoscuţi.

Sergiu Mocanu spune că va publica o descriere amplă a schemei puse în aplicare în Republica Moldova, ca această informaţie să ajungă la partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.