Presa din Ucraina: Ministrul rus al Apărării a vizitat baza militară rusească din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anatoli Serdiukov, ministrul rus al Apărării

Anatoli Serdiukov, ministrul rus al Apărării a efectuat, ieri, o vizită-fulger la Tiraspol. Acesta a venit cu avionul la Odessa, de unde ulterior s-a deplasat în Transnistria, scrie publicaţia ucraineană "Rupor Odessî".

Avionul care l-a transportat pe Anatolii Serdiukov şi delegaţia care l-a însoţit a aterizat joi la Odessa. Acolo acesta a fost întâmpinat de Preşedintele Consiliului Regional Odessa, Nicolai Pundik. Ultimul a declarat presei că vizita ministrului rus al Apărării are caracter neoficial şi scopul acesteia este inspectarea "bazei militare ruseşti din Transnistria“.

Anatoli Serdiukov, însoţit de generalul Valerii Evnevici şi alţi militari, a vizitat obiectivele militare ale Rusiei din regiunea transnistreană. Totodată acesta a asistat la exerciţiile de trageri ale militarilor din cadrul Grupului Operaţional al Forţelor Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, s-a arătat nedumerit de vizita ministrului rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, la Tiraspol şi a spus că, oficialul rus trebuia să vină la Chişinău şi să urmeze rigorile protocolare.

"Nu cred ca este normal ca ministrul rus al Apărării să vină doar în Transnistria. Deoarece nu este vorba de o persoană privată şi nici de o vizită la fel, privată, sau de familie", a precizat preşedintele Legislativului. Marian Lupu, a declarat că aşteaptă informaţii de la Ministerul de Externe privind scopul şi statutul acestei "vizite-fulger".

"Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova îşi exprimă profunda nedumerire în legătură cu vizita neanunţată în regiunea transnistreană a Republicii Moldova întreprinsă de către Ministrul Apărării al Federaţiei Ruse Anatoli Serdiukov fără coordonarea prealabilă cu autorităţile Republicii Moldova", se arată într-un comunicat difuzat astăzi de Serviciul de presă al MAEIE.

"Dacă acest lucru nu s-a întâmplat atunci Federaţia Rusă a lezat suveranitatea statală a Republicii Moldova, clasa politică şi guvernarea, prin instituţiile respective, trebuie să ia act şi să reacţioneze", a comentat această vizită, în cadrul unei emisiuni la Publika TV, analistul politic, Anatol Ţăranu. Unii politicieni susţin că Serdiukov ar fi venit într-o inspecţie în ajunul vizitei în Republica Moldova a vicepremierului rus Dmitri Rogozin. 

Dmitri Rogozin, numit recent reprezentant al Kremlinului pentru Transnistria, va efecuta o vizită în Moldova în perioada 16-18 aprilie.

Unul dintre cei mai şovini politicieni ruşi, numit în funcţia de emisar special al preşedintelui Rusiei pentru conflictul transnistrean

FOTO Dmitri Rogozin despre „coteţul" moldovenesc

Reacția Cotroceniului la numirea lui Rogozin: „România trebuie să ridice mănușa aruncată"