Pompierul cu nume de foc care a adunat sute de embleme ale salvatorilor din toată lumea
0Igor Pojar (37 de ani) din Orhei are peste 300 de simboluri ale salvatorilor din toată lumea. Pasionat de meseria lui, bărbatul vrea să deschidă un muzeu al pompierilor în unitatea pe care o conduce.
Când l-am sunat pentru a stabili o întâlnire, ne-a spus: „Sunt ocupat, avem inundaţii la Rezina“. Zilnic trece prin apă şi foc şi-şi pune viaţa în pericol pentru a salva oameni. Are la dispoziţie doar 30 de secunde pentru a se pregăti şi un minut pentru a pleca din unitate. Născut în ziua Sfântului Foca şi cu un nume predestinat, Igor Pojar este şeful Unităţii de Salvatori şi Pompieri a Direcţiei Situaţii Excepţionale din Orhei.
Este mândru de meseria lui. „Am 40 de oameni gata să sară în ajutor atunci când primim un apel. Nu este o muncă uşoară, dar foarte importantă şi implică munca în echipă“, afirmă bărbatul.
Din pasiunea pentru munca sa, a început să adune în 2011 emblemele unităţilor de pompieri de pe toate continentele. Astăzi are 360 de exemplare, iar în scurt timp colecţia va fi completată cu alte zeci de simboluri din Canada, Coreea de Nord şi de Sud, Turcia şi Thailanda. „Moldova are o singură emblemă pentru toate unităţile, însă în alte ţări fiecare are simbolul ei. Le-am adunat de prin Australia, China, SUA, Africa, de la alţi colecţionari pe care-i găsesc pe reţelele de socializare. Unele au călătorit peste 100 de zile“, povesteşte colecţionarul, care dă la schimb emblema pompierilor din Republica Moldova.
Schimb de piese prin corespondenţă
Prima piesă a venit din Australia, dar le preferă pe cele din SUA, care sunt de diferite culori şi au imagini neobişnuite, cum ar fi un craniu cuprins de flăcări. Unele dintre ele, foarte rare, au ajuns la Orhei prin poştă chiar în ziua atentatelor teroriste din 11 septembrie 2011. „În lume sunt puţini colecţionari de acest fel, poate câteva zeci. Majoritatea-i găseşti în SUA şi în Europa. Comunic cu peste 500 de colegi din diferite ţări. Celor care nu cunosc engleza le scriu în limba lor cu ajutorul unui dicţionar online“, explică Igor Pojar.
Cu timpul, în colecţia lui şi-au făcut loc şi alte atribute ale profesiei, care însoţeau de multe ori răvaşele primite de la străini. Bărbatul vrea să le aşeze pe toate într-un muzeu al pompierilor la Orhei. „Primesc şi poze, câte o scrisoare de încurajare sau câte o felicitare. Colegii din Polonia mi-au trimis o cască şi un bibelou cu Sfântul Florian, protectorul pompierilor. Cei din Cehia mi-au făcut cadou nişte insigne tradiţionale. Am căşti de-ale noastre care erau folosite prin anul 1975, ţevi de refulare şi o grilă frontală de la o autospecială. Un amic va desena nişte flăcări pe pereţii din unitate. Va fi frumos“, ne împărtăşeşte planurile. O cască poate costa şi 350 de euro, pentru Igor Pojar însă fiecare obiect este nepreţuit.
Atunci când pompierii se odihnesc, oamenii râd, iar atunci când lucrează, ceilalţi plâng. Igor Pojar, salvator şi colecţionar
„Nu toate intervenţiile au un final fericit“
La fel cum îşi aminteşte cum a căpătat fiecare emblemă, pompierul nu uită câteva intervenţii care l-au marcat. „De obicei, le reţinem pe cele mai grele. Viaţa mi-a dat puţine şanse să scot oameni din foc, un caz sau două. Chiar dacă ne dăm silinţa, nu toate intervenţiile au un final fericit. Se spune că atunci când pompierii se odihnesc, oamenii râd, iar atunci când lucrează, ceilalţi plâng. E o profesie în care speri să nu ai de lucru“, mărturiseşte salvatorul.
A văzut oameni stingându-se cu ochii ţintiţi spre el. „Anul trecut am avut 425 de intervenţii, iar cauzele sunt diferite: cineva a uitat fierul de călcat în priză, altul a condus cu viteză sau a rămas blocat în nămeţi, a căzut jăratic pe covor etc. De multe ori, omul se uită la salvator şi spune: «Ajută-mă», iar la scurt timp închide ochii, deja e târziu. E o muncă grea“, oftează şeful unităţii.
Pregătiţi psihologic
Salvatorii trebuie să fie într-o oarecare măsură şi psihologi. „Orice pompier trebuie să aibă o bună pregătire psihologică pentru a-şi susţine colegii şi victimele. În plus, nu oricine rezistă la înălţime mare sau în spaţii închise“, spune specialistul. Chiar dacă are o meserie solicitantă, aceasta îi dă şi multă energie. „Este ceea ce-mi place să fac. Nimic nu-ţi aduce o satisfacţie mai mare decât faptul că salvezi vieţi“, conchide Igor Pojar.
„Uniforma nouă atrage incendiile“
Igor Pojar a absolvit Facultatea de Drept. A fost procuror, jurist la o companie, a lucrat la Centrul Anticorupţie, iar în 2008 s-a angajat ca inspector la secţia Apărare împotriva incendiilor. În scurt timp, a devenit şef al Unităţii de Salvatori şi Pompieri din Orhei, care deserveşte oraşul şi alte 74 de localităţi. Are şi un blog: pompierul.md. Ne dezvăluie superstiţiile salvatorilor. „O uniformă nouă aduce incendii. Dimineaţa nu se şterg girofarurile pentru că, la fel, ai de lucru. Când am început să lucrez aici, şeful meu glumea că trebuie să-mi schimb numele pentru că şi el atrage focul“, zâmbeşte bărbatul.