Părinţi cu copii în cărucioare au ieşit din nou în stradă: „Dacă autorităţile nu vor anula legea, pe 7 aprilie ieşim la protest“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de părinţi şi-au îmbrăcat astăzi bine micuţii şi i-au scos la plimbare. Nu în parc, ci la un marş paşnic al familiei.

Li s-au alăturat şi viitorii părinţi, îngrijoraţi de noua lege ce modifică formula de calculare a indeminizaţiei pentru creşterea copiilor. „Cerem ca această lege să fie anulată, este în detrimentul părinţilor. Nu mai vrei să faci copii, pentru că nu poţi să-i creşti şi nu ai posibilitate să le oferi tot ce-şi doresc. Nimeni nu ne-a spus cu ce ne avantajează pe noi aceste schimbări legislative. Da, sunt necesare modificări pentru că este fraudat sistemul, dar nu trebuie să sufere toţi din cauza unora“, susţine viitoarea mămică Olga Soltinschi.

Cristina Manea a venit la marş cu doi copii, gemeni. „Cel mai mult mă deranjează că indemnizaţia pentru al doilea copil se calculează din salariul minim. 1.500 de lei pe lună plătim numai pentru pamperşi. E bine că ne ajută şi părinţii. Atfel, nu ştiu cum ne-am descurca“, se plânge femeia.  

Donaţie pentru deputaţi

Protestatarii şi-au dat întâlnire în faţa Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, de unde, însoţiţi de poliţişti, au mărşăluit spre Guvern. Au scandat: „Vrem dreptate“, apoi şi-au continuat marşul spre clădirea Parlamentului. În faţa instituţiei, familiile au făcut donaţii: într-un borcan au adunat bani pentru „săracii deputaţi care vor apartamente la jumătate preţ“, iar într-o cutie – pentru copiii diplomaţilor, „ca să nu mai ceară finanţare de la stat până la 23 de ani“. „Este a doua duminică din Postul Mare şi chiar vin de la biserică. Le dau un leu, atâta să aibă. Deputaţii trebuie să-şi dea seama că ei sunt aleşi temporar, nu i-am ales pentru toată viaţa“, a spus Svetlana Ceban.

Tot pentru aleşi, cei mici au renunţat la covrigei, bănuţi şi chiar la pamperşi. Bloggerul Eugen Luchianiuc este indignat de comportamentul guvernanţilor. „Indemnizaţiile nu ajung nici măcar pentru scutece. Abia după protestul mamelor şi al femeilor însărcinate s-au pornit discuţiile pe marginea acestei legi. Guvernanţii uită că au cetăţeni, uită că trebuie să discute cu noi“, spune Eugen Luchianiuc.

Acest stat uită că are cetăţeni. Doamna Valentina Buliga este la Rio de Janeiro, dar sper să vadă că ne-am adunat astăzi. Eugen Luchianiuc, tătic

Protest pe 7 aprilie

Deşi autorităţile au promis că vor efectua modificări la lege, părinţii spun că „nu cred până nu văd“. În cazul în care aceasta va intra în vigoare pe 1 aprilie, pe 7 aprilie familiile vor ieşi din nou în stradă, în semn de protest. „Ei au înaintat câteva iniţiative ce urmează să fie adoptate până la 1 aprilie. Este doar o promisiune, iar noi ştim foarte bine cum îşi ţin promisiunile guvernanţii. Dacă problema nu se rezolvă, pe 7 aprilie vom organiza un protest“, a declarat Olesea Banari.

Noua formulă de calcul a indemnizaţiilor

Conform modificărilor legislative indemnizaţia pentru întreţinerea copilului va fi calculată, de la începutul lui aprilie, din venitul obţinut în ultimele 12 luni lucrate integral. Sunt luate în calcul şi perioadele de concedii, unde veniturile sunt, evident, mai scăzute. Totodată, dacă o femeie rămâne însărcinată în timp ce deja se află în concediu de maternitate, beneficiază de o indemnizaţie de numai 30% din salariul minim pe economie, fără să mai fie luat în considerare venitul câştigat înainte de a intra în acest concediu.

Mai multe pentru tine: