Negocierile pentru AIE 3, departe de a se încheia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Nicolae Timofti şi premierul în exerciţiu Vlad Filat. FOTO Tudor Iovu

Prima rundă de consultări iniţiată de preşedintele Nicolae Timofti s-a terminat fără niciun rezultat. Negocierile vor continua atât între reprezentanţii celor trei formaţiuni de guvernare, cât şi în formatul 3+3+3 plus şefului statului.

„Toate fracţiunile (n.r. - PLDM, PL, PD, cu care s-a întâlnit ieri preşedintele) au fost de acord că este necesar să continue cursul proeuropean şi să facă tot posibilul să fie evitate alegerile anticipate“, a declarat preşedintele ţării. Nicolae Timofti a spus că astăzi nu poate face o propunere.

Cele trei formaţiuni ale defunctei Alianţe pentru Integrare Europeană şi-au fixat ca termen de finalizare a negocierilor sfârşitul lunii martie, dar spun că este prematur să vorbim despre posibili candidaţi.

„Partea cea mai importantă de negocieri încă urmează să o parcurgem. Din cauza asta, nu operăm acum cu nume şi candidaturi concrete“, a afirmat Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM.

PL nu va susţine candidatuta lui Filat

Vicepreşedintele Partidului Liberal Corina Fusu a spus că formaţiunea sa doreşte o AIE 3, îmbunatăţită. „PL nu va susţine candidatuta lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru. PLDM nu poate să condiţioneze ori Filat prim-ministru, ori alegeri anticipate. După scandalurile de corupţie şi interceptările telefonice, noi ne-am stabilit şi criterii pentru persoanele care pot conduce statul. Acesta trebuie să fie onest, incoruptibil, responsabil pentru soarta Republicii Moldova, dar, mai ales, pentru integrarea europeană“, a menţionat Fusu.

Criza politică este o oportunitate de a rezolva probleme vechi, consideră democarţii. „Acum analizăm lucrurile pozitive şi lacunele. Sarcina noastră e să asigurăm un pachet de schimbări în cadru noului guvern. Doar după asta vom face profilurile miniştrilor şi prim-ministrului, pe care ulterior îl vom identifica“, a punctat liderul PD Marian Lupu.