Moscova pierde controlul asupra pieței gazelor. Statul moldovean preia atribuțiile de furnizare ale companiei Moldovagaz
0Energocom, societate deținută de statul moldovean, va furniza gaze naturale consumatorilor începând cu 1 august 2025. Astfel, Moldovagaz, al cărei acționar majoritar este concernul rus Gazprom, nu va mai putea face acest lucru, decizia fiind luată de ANRE.
Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței din 23 mai de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), pe fondul riscului ca Moldovagaz să nu mai poată desfășura această activitate după data de 31 iulie 2025, din cauza „nerespectării cerinței legale de separare a activității de furnizare față de cea de transport al gazelor naturale”.
Energocom a fost desemnată să furnizeze gaze naturale consumatorilor pentru o perioadă de trei ani după ce ANRE a încercat să selecteze un furnizor, însă tentativa s-a soldat cu un eșec.
,,Doar două companii și-au exprimat interesul, iar una dintre ele a fost descalificată pentru neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate. Astfel, în conformitate cu Regulamentul aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 518/2024, procedura a fost anulată, iar ANRE a desemnat direct un furnizor conform cadrului legal”, informează responsabilii structurii moldovene.
Conform reprezentanților Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, societatea Energocom a fost selectată în baza a patru factori, printre care se numără faptul că „activează pe piața gazelor naturale din Republica Moldova” și are „una dintre cele mai mari cifre de afaceri din sector”, înregistrând în 2024 peste șapte miliarde de lei moldovenești.
,,SA „Energocom” va furniza gaze naturale consumatorilor finali în condiții reglementate, la parametri de calitate stabiliți, transparente și nediscriminatorii. De asemenea, compania va asigura și furnizarea de ultimă opțiune pentru consumatorii care rămân fără furnizor din motive obiective.Prin această decizie, ANRE urmărește protejarea interesului public, asigurarea stabilității livrărilor de gaze naturale și menținerea unui cadru de reglementare echitabil și predictibil în contextul transformărilor legislative și structurale din sectorul energetic”, punctează angajații ANRE.
Asigurările lui Ceban
Compania Moldovagaz putea furniza, transporta și distribui gaze naturale, iar Vadim Ceban, șeful interimar al companiei, dă asigurări că această hotărâre nu va afecta activitatea sa.
,,În prezent, întreprinderea are în continuare sarcina de a asigura livrarea neîntreruptă a gazelor naturale către consumatorii finali, precum și de a elabora soluții pentru depășirea situației actuale. Este necesar să subliniem că decizia autorității de reglementare a fost adusă la cunoștința acționarilor companiei. Voi informa în timp util despre acțiunile și deciziile ulterioare”, a transmis acesta prin intermediul unei postări pe canalul său de Telegram.
Scopul deciziei
Premierul moldovean, Dorin Recean, a subliniat că Chișinăul își dorește ca ,,întreprinderea principală responsabilă de furnizarea gazului pentru Republica Moldova să fie o companie a statului și nu o companie controlată de Rusia”.
,,Această separare a activităților de furnizare, distribuție și transport a gazelor naturale este importantă pentru stat, dar și o acțiune din Pachetul energetic III, pe care Moldova s-a angajat să-l implementeze (așa-numitul unbundling). În anul 2023, am realizat prima etapă, iar rețelele de transport al gazelor deținute de Moldovagaz au fost transmise în locațiune pentru 5 ani către Vestmoldtransgaz.Tot procesul urma să fie încheiat în 2026, pentru că până atunci era valabil contractul dintre Moldovagaz și Gazprom. Însă, odată ce Gazprom a oprit livrările complet din 1 ianuarie 2025, acest termen nu mai este valabil și ANRE a reluat procedura de separare a activităților din sectorul de gaze”, a conchis șeful Cabinetului de miniștri.
Refuzul Moscovei
Din 1 ianuarie 2025, Gazprom, companie controlată de Kremlin, a refuzat să-și onoreze obligațiile contractuale și să livreze gaz regiunii separatiste transnistrene prin alte rute, după ce Kievul a refuzat să prelungească contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.