În Chişinău sunt vândute jucării care conţin metale poluante în cantităţi periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mercurul, cromul şi plumbul sunt doar câteva dintre metalele grele periculoase pentru sănătatea copiilor, care au fost depistate în concentraţii de sute de ori mai mari decât cele admisibile, în jucăriile comercializate în mai multe pieţe din Chişinău.

O bună parte din jucăriile comercializate în Chişinău conţin substanţe chimice periculoase, relevă un studiu realizat de organizaţia ecologică neguvernamentală EcoContact şi Reţeaua Internaţională pentru Eliminarea Poluanţilor organici persistenţi, pe un lot de 57 de jucării achiziţionate din mai multe magazine din Capitală. Produsele pentru copii au fost testate în Filipine, cu un dispozitiv special, care costă circa 40.000 de euro. În 17 din totalul jucăriilor analizate au fost găsite concentraţii de sute de ori mai mari decât cele admise legal, de plumb, cadmiu, mercur, bariu şi crom.

„Am luat jucăriile din piaţa din sectorul Ciocana şi de la magazinele en-gros care comercializează astfel de produse. Am identificat probleme la jucăriile din plastic, ele care conţineau cauciuc, acuarele, în jucării moi şi în soldăţei. Jucăriile testate au fost produse în China, în Ucraina şi în Republica Moldova“, susţine Rodica Iordanov, directorul organizaţiei EcoConect.

„Într-o societate modernă este indispensabilă utilizarea substanţelor chimice. Dar oamenii trebuie să ştie că unele pot afecta sănătatea lor şi a animalelor. Cel mai îngrijorător este deficitul de informaţie. Recent au fost făcute expertize ale produselor alimentare, agricole, dar şi a jucăriilor. Am constatat că produsele alimentare şi cele agricole sunt în mare parte inofensive, doar în peşte se depăşeşte de câteva ori componenţa de metale grele. În schimb jucăriile sunt foarte periculoase, 90% din cele verificate nu aveau etichetă sau acte de provenienţă”, afirmă şi Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect, coorganizator al campaniei Săptămâna Naţională a Securităţii Chimice, desfăşurată de azi până pe 27 octombrie.

Potrivit ministrului Mediului, Gheorghe Şalaru, problema substanţelor chimice din procesul de producţie a mai multor mărfuri nu a mai fost abordată în cadrul ministerului pe care-l conduce şi că o altă problemă e reprezentată de calitatea materialelor de construcţii cu conţinut de azbest, care după o perioadă de timp, devin dăunătoare sănătăţii.

Tot în cadrul campaniei privind securitatea chimică au fost testate produse lactate, peşte, ouă de găină, legume, privind conţinutul acestora de substanţe chimice. Rezultatele evaluărilor au arătat că în majoritatea probelor verificate nu sunt depăşite concentraţiile admisibile.