Ilegalităţile fostei conduceri de la Criuleni: venituri ratate şi cheltuieli de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AUDIT Autorităţile de la Criuleni au majorat salariile din contul banilor alocaţi copiilor, şi-au permis călătorii în străinătate din finanţele publice şi au admis nereguli de zeci de milioane de lei.

Curtea de Conturi a examinat, ieri, raportul de audit privind administrarea surselor financiare publice şi a patrimoniului public de către reprezentanţii conducerii raionului Criuleni

Astfel, membrii instituţiei au depistat că ex-preşedintele raionului, Vitalie Rotaru, precum şi fostul primar al oraşului, Vitalie Onişciuc, au admis nereguli în ceea ce ţine de acumularea veniturilor din taxe, au efectuat cheltuieli ineficiente şi au aprobat salarii nejustificat de mari.

În aşteptarea lui Vitalie Rotaru, care a întârziat la şedinţa CC, preşedintele instituţiei Serafim Urecheanu şi reprezentanţii autorităţilor locale din Criuleni au creat o atmosferă veselă, făcând glume şi povestind bancuri. Apoi, raportul prezentat de auditor a dezvăluit mai multe aspecte triste ale administrării de către aceştia a banului public în anul 2014.

Venituri mai mari de la bugetul de stat pentru Criuleni

Astfel, bugetul raional a fost „alintat” de Guvern prin alocări exagerate, în sumă de 4,5 milioane de lei. În acelaşi timp, CC susţine că reprezentanţii conducerii raionului Criuleni au majorat salariile unei unităţi de personal cu 18,2 mii de lei, în unele cazuri din contul cheluielilor medii de întreţinere a unui copil în instituţiile preşcolare. Nereguli la acest capitol au fost depistate şi în deciziile lui Vitalie Rotaru care a aprobat salarii mai grase pentru angajaţii din Aparatul Preşedintelui cu 3,1 milioane de lei. Tot el a acceptat ca să încheie contracte cu anumite firme pentru efectuarea lucrărilor şi oferirea serviciilor în valori mai mari decât cele admise, prejudiciind bugetul local cu 2,3 milioane de lei, constată raportorii Curţii de Conturi.

A călătorit în străinătate pe banii statului

Raportul Curţii relevă faptul că Rotaru s-a plimbat în străinătate, cheltuind ilegal anul trecut 100 de mii de lei, alte 400 de mii de lei fiind achitate pentru lucrări neexecutate. „Din contul bugetului raional şi orăşenesc au fost alocate neargumentat şi suportate cheltuieli pentru Inspectoratul de Poliţie Criuleni în sumă de 44,9 mii de lei”, au mai constatat auditorii.

Conducerea raionului Criuleni ar fi încercat să înşele şi Agenţia de Proprietăţi Publice, prezentând o valoare a patrimoniului public mai mică decât în realitate cu peste opt milioane de lei. Tot reprezentanţii autorităţilor locale de la Criuleni ar fi încălcat legislaţia şi atunci când au transmis în proprietatea „Moldova-Gaz” a reţelelor de gaze în valoare de 15,2 milioane de lei.

Impozite de zeci de lei pentru case impozante

Şi activitatea primăriilor din satele care fac parte din raionul Criuleni nu a fost trecută cu vederea de Curtea de Conturi. Astfel, membrii instituţiei au descoperit, de exemplu, în Paşcani, imobile impozante cu suprafeţe de sute de metri pătraţi pentru care se achită impozite de câteva zeci de lei. „Iată această casă are cel puţin 400 de metri pătraţi şi achită un impozit de 29 de lei, fiind evaluat la un preţ de circa 29 de mii de lei. Spuneţi-i că eu îi dau 30 de mii de lei”, a criticat Urecheanu.

În replică, administraţia locală a invocat lipsa unei evaluări masive a imobilelor şi deficienţe în legislaţie, precum şi în mecanismele de implementare a acesteia.   

Ceea ce i-a revoltat cel mai mult pe membrii Curţii de Conturi a fost faptul că autorităţile de la Criuleni nu au înregistrat bunuri de zeci de milioane de lei. „Acolo unde nu este înregistrat, acolo se fură”, a declarat Serafim Urecheanu, care şi-a arătat nemulţumirea de faptul că aceste bunuri trebuiesc exploatate pentru a aduce venituri.

„Nereguli în hârtii”

Luat la rost privind faptul că cele două pieţe din Criuleni nu activează în vederea furnizării banilor la buget, reprezentanţii administraţiei locale şi-au pasat vina reciproc. „Mă rog de măr iertaţi, mai greşim şi noi”, a spus într-un final fostul primar de Criuleni, Vitalie Onişciuc.

Solicitat de „Adevărul Moldova” să comenteze constatările Curţii de Conturi, Vitalie Rotaru a declarat că este de acord cu recomandările auditorilor. El a explicat că cheltuielile de circa 100 de mii de lei pentru călătorii în străinătate sunt rezultatul „unor nereguli în hârtii, care au fost înlăturate”.

Amintim că fostul preşedinte al raionului a apărut în ipostaze scandaloase, fiind filmat cum doarme în stare de ebrietate într-un club de lux din capitală. El a pierdut recentele alegeri locale.

Legenda

Fostul preşedinte al raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, alături de alţi reprezentanţi ai administraţiei locale