Cei şapte acţionari noi de la MAIB au prezentat informaţiile cerute de BNM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele şapte companii din Marea Britanie, Cipru şi Letonia, ce au devenit acţionari la Moldova Agroindbank (MAIB) au prezentat Băncii Naţionale informaţii cu privire la identitatea lor

Dorin Drăguţanu a declarat că la BNM au venit seturi voluminoase de documente, iar specialiştii urmează să analizeze forma şi conţinutul acestor informaţii.

"Este îmbucurător că firmele au fost receptive şi au prezentat informaţia. În zilele următoare vom analiza minuţios toată informaţia primită. O vom compara cu datele pe care le-am obţinut din alte surse. Urmează după aceasta să vedem dacă este vorba despre acţiuni concertate ale acestor companii şi dacă va fi necesară blocarea dreptului de vot”, a declarat Drăguţanu.

Guvernatorul a menţionat că BNM trebuie să reuşească să adopte o decizie înainte de Adunarea generală extraordinară a acţionarilor de la Moldova Agroindbank, convocată pentru 28 iunie.

Amintim că şase dintre cei şapte acţionari noi ai Moldova Agroindbank au cerut convocarea de urgenţă a adunării generale extraordinare a acţionarilor MAIB pentru schimbarea conducerii băncii.

Cine sunt acţionarii noi

Datele arată că patru din cele cinci firme din Marea Britanie (Altell Impex LTD, Volmark Trade Ltd, Nutzen Limited, Ostryn Business Limited şi Sempai Trading LTD) au fost fondate în perioada 12-17 aprilie 2013 şi nu au niciun istoric de afaceri. Altell Impex LTD, bunăoară, a fost creată la 12 aprilie şi are un capital de 1,5 milioane de lire sterline (circa 28 de milioane de lei). Director al firmei apare ucraineanul Oleksii Galkin. În acelaşi timp, Nutzen Limited are un capital de doar o liră sterlină (circa 19 lei), a fost fondată la 18 aprilie, iar în calitate de director apare polonezul Konrad Bialousz.

Firma Dilnoro Group din Letonia a fost implicată în tranzacţiile din martie cu acţiunile Moldova-Agroindbank, suspendate de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), la cererea administraţiei MAIB.

Despre un alt nou acţionar al MAIB, firma Diarstamia Management Limited, se ştie că a fost înfiinţată anul trecut în Cipru şi apare într-un raport al Ministerului Finanţelor din Slovenia referitor la tranzacţii cu acţiuni ale unor companii din această ţară.