Andrian Candu: 350 de mii de semnături au fost colectate în favoarea votului uninominal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Andrian Candu via Facebook

Partidul Democrat colectează semnături în favoarea votului uninominal, iar în aproximativ zece zile au fost adunate peste 350 de mii de semnături, a comunicat, luni, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, după şedinţa de lucru a formaţiunii.

Andrian Candu a mai spus că iniţiativa privind votul uninominal a fost înregistrată în Parlament astfel încât să fie îndeplinite criteriile procedurale pentru a putea fi trimisă spre analiză Comisiei de la Veneţia. În acelaşi timp, iniţiativa a devenit publică, pentru ca oricine să o poată studia şi veni cu propuneri sau cu obiecţii.

În această săptămână, va fi organizată şi o dezbatere la acest subiect, unde vor fi invitate partidele parlamentare, extraparlamentare, experţi constituţionali pe sistemele electorale şi reprezentanţi ai societăţii civile.

În aceeaşi ordine de idei, Andrian Candu a solicitat ONG-urilor, reprezentanţilor societăţii civile să rămână în afara politicului, să nu preia agenda opozititiei şi nici pe cea a puterii. „Aş vrea ca reprezentanţii societăţii civile să manifeste echidistanţă în acest proces, pentru a avea o dezbatere cât mai obiectivă”, a spus Andrian Candu.

Un alt subiect discutat la şedinţa PDM se referă iniţiativa partidului de a modifica Constituţia, prin care se cere excluderea imunităţii deputaţilor. În acest sens, democraţii au iniţiat procedura de strângere a semnăturilor de la deputaţi şi au obţinut deja avizul Curţii Constituţionale. Iniţiativa privind excluderea imunităţii parlamentare va fi inclusă săptămâna aceasta pe agenda Parlamentului.