Noua conducere a Siriei și-a desemnat ministrul de Externe, pentru restabilirea relațiilor internaționale

0
Publicat:

Noua conducere a Siriei l-a numit pe Asaad Hassan al-Shibani ca ministru de Externe, a spus SANA, după ce cu două săptămâni în urmă, Bashar al-Assad a fost înlăturat de la putere.

Asaad Hassan al-Shibani, noul ministru de Externe/FOTO: SANA

O sursă din noua administraţie a declarat pentru Reuters că acest pas „vine ca răspuns la aspiraţiile poporului sirian de a stabili relaţii internaţionale care să aducă pace şi stabilitate”.

Ahmed al-Sharaa s-a întâlnit vineri, 20 decembrie, cu diplomații americani, întâlnire despre care SUA a spus că a fost una foarte productivă. 

Statele Unite, alte puteri occidentale şi mulţi sirieni s-au bucurat să vadă că grupurile rebele conduse de Hayat Tahrir al-Sham (HTS) din Sharaa l-au înlăturat din funcţie pe Assad, dar nu este clar dacă gruparea islamistă va impune o guvernare islamică strictă sau va da dovadă de flexibilitate şi va merge către democraţie.

Sharaa şi-a exprimat dorinţa de a se angaja în relaţii diplomatice cu trimişii internaţionali, spunând că se concentrează în principal pe reconstrucţie şi pe realizarea dezvoltării economice. El a spus că nu este interesat să se implice în noi conflicte.

HTS a făcut parte din Al Qaeda până când Sharaa a rupt legăturile cu aceasta în 2016.

La 8 decembrie, Rebelii sirieni au ajuns în Damasc, unde l-au forțat pe Assad să fugă, preluând astfel conducerea țării. Odată cu plecarea fostului lider, a fost pus capăt unui război civil ce a început acum mai bine de 13 ani și unei guvernări de zeci de ani a familiei Assad.

Forţele aflate sub comanda lui Sharaa - mai bine cunoscut drept Abu Mohammed al-Golani - au instalat un guvern interimar de trei luni, care a condus o enclavă rebelă în provincia Idlib, în nord-vestul Siriei.

Washingtonul l-au desemnat pe Sharaa drept terorist în 2013, spunând că Al Qaeda din Irak l-a însărcinat să răstoarne puterea lui Assad şi să stabilească legea islamică sharia în Siria. Totuși, diplomații americani au asigurat vineri că nu vor urmări recompensele pentru justiție.

Războiul a ucis sute de mii de oameni, a provocat una dintre cele mai mari crize ale refugiaţilor din timpurile moderne şi a lăsat oraşele bombardate în ruine şi economia secătuită de sancţiunile internaţionale.