Newsweek: Majoritatea țărilor lumii nu au susținut Occidentul în conflictul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea țărilor lumii nu susțin poziția Statelor Unite și a aliaților săi occidentali în conflictul din Ucraina, preferând să aibă grijă de propriile  interese, scrie editorialistul Newsweek Daniel Depetris.

Război în Ucraina. Foto: Profimedia

"Adevărul este că în problema războiului din Ucraina, cea mai mare parte a lumii nu este de partea Statelor Unite și a Europei. Diferite țări au propriile lor interese și caută să și le atingă, în ciuda poziției SUA și a statelor UE. Oficialii de la Washington ar trebui să-și amintească acest principiu simplu, dar fundamental al relațiilor internaționale”, a spus el.

După cum notează Depetris, mai multe dintre principalele țări din afara Occidentului sunt strâns legate de Rusia și nu ar dori să distrugă această relație. El amintește că India, de exemplu, primește din Rusia aproximativ 21% din petrolul importat, Brazilia - 85% din îngrășăminte, țările africane - până la 40% din grâu. Sprijinul fără ambiguitate de partea Occidentului ar însemna probleme economice serioase pentru ei.

În plus, în unele țări, în primul rând din Africa și America Latină, SUA și țările europene nu au o imagine prea bună și văd în acțiunile lor o continuare a politicii imperialismului și colonialismului. Acestea sunt interesate doar de încheierea cât mai rapidă a conflictului prin diplomație, pentru reluarea funcționării normale a economiei globale. „O parte semnificativă a țărilor lumii nu doresc să rupă punțile de legătură cu Moscova și să-și limiteze opțiunile de acțiune din cauza alegerii unei părți sau alteia și, de asemenea, să-și lase politica față de Rusia la cheremul Washingtonului”, afirmă Depetris.

Expertul subliniază separat că retorica Occidentului despre necesitatea de a proteja democrația și valorile comune în majoritatea cazurilor nu găsește un răspuns favorabil, iar țările lumii, atunci când își stabilesc propriul curs de politică externă, nu aleg drumul de urmat din considerații ideologice, ci din interese economice specifice.