Manifestaţie violentă antisârbă în Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Douăzeci şi opt de persoane au fost rănite şi 26 de manifestanţi arestaţi în timpul unor ciocniri de luni la Priştina între poliţişti şi câteva sute de albanezi kosovari care manifestau împotriva reluării dialogului între Kosovo şi Serbia, a anunţat poliţia kosovară, relatează AFP.

Reuniţi la îndemnul Mişcării pentru Autodeterminare, a treia forţă parlamentară din Kosovo, manifestanţii masaţi în faţa clădirii Guvernului protestau faţă de "normalizarea" relaţiilor între Priştina şi Belgrad, sub conducerea Uniunii Europene.

Un dispozitiv important de poliţişti în ţinută antirevoltă era prezent.

Manifestanţii aruncau cu pietre şi forţele de ordin ripostau cu gaze iritante pentru a-i respinge.

Poliţia a anunţat într-un comunicat că a arestat 26 de protestatari membri ai Mişcării pentru Autodeterminare, între care "numeroşi deputaţi care au fost eliberaţi imediat după identificare".

"Optsprezece poliţişti şi patru membri ai Mişcării pentru Autodeterminare au fost răniţi în ciocniri", a precizat aceeaşi sursă.

Întâlnirea de vineri la Bruxelles între premierii sârb, Iviţa Dacici, şi kosovar, Hashim Thaci, sub egida UE, prima etapă a unui dialog care trebuie să continue "în scurt timp" după luni de întrerupere, a provocat o furie puternică în rândul simpatizanţilor Mişcării pentru Autodeterminare.

"Noi protestăm faţă de întâlnirea între Thaci şi Dacici, faţă de dialogul politic (cu Serbia) (...). Serbia este un stat anormal cu care nu vrem să normalizăm relaţiile noastre", a declarat pentru AFP Albin Kurti, liderul Mişcării pentru Autodeterminare.

Thaci "amnistiază şi reabilitează Serbia şi îi permite astfel să-şi continue calea spre aderarea la UE. Această zi de luni nu poate fi una de lucru normal pentru Guvern după ce s-a petrecut vineri", la Bruxelles, a adăugat el.

Reuniunea Thaci-Dacici la Bruxelles a fost prima la acest nivel de la deschiderea dialogului în martie 2011, care se află într-un punct mort din primăvară.

În 2008, Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa. Belgrad a respins-o şi doreşte să negocieze viitorul statut al teritoriului.

Reluarea dialogului şi obţinerea unor rezultate concrete în normalizarea relaţiilor sunt condiţiile impuse de către UE atât pentru Belgrad, cât şi pentru Priştina, în vederea continuării apropierii lor de Uniunea Europeană.