Fiică de dictator, pregătită să devină preşedintele Coreei de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Park Geun-hye ar putea deveni prima femeie preşedinte a Coreei de Sud FOTO AFP

Anul 2012 a fost, fără îndoială, unul al schimbărilor. Coreea de Nord are un nou şef de stat, după ce „conducătorul iubit”, Kim Jong Il, a murit, Barack Obama a fost reales la Casa Albă, iar la cârma Japoniei tocmai s-a întors fostul premier Shinzo Abe. Ultima schimbare importantă de pe mapamond, înainte ca anul să ia sfârşit, va fi alegerea unui nou preşedinte al Coreei de Sud.

În cursa prezidenţială au mai rămas doi candidaţi, Park Geun-hye, din partea partidului aflat la putere Saenuri, şi Moon Jae-in, propus de Partidul Democrat Liberal Unit. Dacă Park Geun-hye, fiica fostului dictator Park Chung-hee, va câştiga cursa electorală, va deveni prima femeie preşedinte a Coreei de Sud.

Însă victoria „fiicei dictatorului”, aşa cum a numit-o revista americană „Time”, în faţa redutabilului ei adversar liberal nu este atât de sigură. Asta, mai ales după ce ceilalţi doi candidaţi la preşedinţie, care s-au retras din cursa electorală între timp, şi-au anunţtat susţinerea faţă de Moon.

Fiică de dictator versus fost deţinut

Înainte ca unul dintre ei să se aşeze confortabil în scaunul de preşedinte, amândoi trebuie să facă faţă fantasmelor trecutului.

Park, fiica unui dictator care a condus ţara cu o mână de fier, fără să-i pese de drepturile omului, şi-a cerut scuze în luna septembrie pentru toate atrocităţile la care au fost supuşi sud-coreeni în perioada în care tatăl ei a fost în fruntea statului. Park Chung-hee rămâne în istoria Coreei de Sud drept cel care a pornit motoarele economiei naţionale, însă atitudinea lui nemiloasă faţă de disidenţi şi nu numai a rămas încrestată în memoria populară.

Fiica fostului dictator are un mare dezavantaj, spun analiştii. Park candidează într-o societate foarte conservatoare, unde femeile sunt slab reprezentate atât în Parlament, cât şi în administraţia publică.

Pe de altă parte, Moon a fost închis în anii '70, fiindcă a protestat împotriva conducerii lui Park Chung-hee. Avocat pentru drepturile omului, Moon a fost şeful de campanie al fostului preşedinte Roh Moo-hyun, liberalul care s-a sinucis în urma unor acuzaţii de corupţie.

Fostă fiică de dictator, cu un viitor promiţător la Casa Albastră

Deşi Coreea de Sud a trecut de la sărăcie lucie la a fi cea de-a patra economie din Asia, mai toate funcţiile din stat, dar şi din firmele private sunt ocupate de bărbaţi.

Doar 15% dintre locuri din Parlamentul sud-coreean sunt ocupate de femei, iar 10% din posturile de conducere în marile firme au fost acordate persoanelor de sex feminin. Dacă Park va ajunge la Casa Albastră (n.r. - reşedinţa preşedintelui sud-coreean), aceasta va încerca să promoveze drepturile femeilor. „Nu puteţi avea o revoluţie a femeilor dacă nu profitaţi de această ocazie. Haideţi s-o facem”, a spus candidata la preşedinţie.

Park Geun-hye a fost o figură importantă în istoria ţării încă de la început. Mult timp, ea a fost numită „Prima Doamnă a Coreei de Sud”, fiindcă mama ei a fost ucisă de un asasin plătit nord-coreean. Deşi tatăl ei a fost omorât în 1979 de şeful serviciilor secrete sud-coreene, Park Geun-hye a rămas un politician important.

Park, care candidează sub sloganul „Preşedinta pregătită”, nu s-a căsătorit niciodată şi nici nu a avut copii, ea declarând de mai multe ori că este măritată cu naţiunea.

Conform Constituţiei adoptate la 25 februarie 1988, Coreea de Sud este republică prezidenţială, unde preşedintele şi Cabinetul (Consiliul de Stat) exercită puterea executivă, iar Parlament Unicameral (Adunarea Naţională) cea legislativă. Mandatul preşedintelui este de 5 ani, acesta fiind ales prin vot direct.

Alegerile din Coreea de Sud au loc pe 19 decembrie.

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”