De ce fug marile companii de cea mai înaltă clădire din lume
0Când cea mai înaltă clădire din lume a fost inaugurată în ianuarie 2010, Burj Dubai a fost numită, în ultimul minut, Burj Khalifa, în cinstea familiei regale din Abu Dhabi, care l-a împrumutat pe vecinul său cu 16,4 miliarde de euro.
Ajutorul financiar venea la doar câteva săptămâni după prăbuşirea financiară din Dubai, un moment deloc inspirat pentru inaugurarea celei mai înalte clădire din lume, un turn de 828 de metri, 900 de apartamente de lux şi 37 de etaje de birouri.
Astăzi, hotelul este rezervat frecvent în totalitate de către oaspeţii statelor bogate în petrol din Golf. Între timp, turiştii plătesc până la 88 de euro pentru a avea acces la etajul 124, de unde se vede, în mod spectaculos, deşertul.
În ciuda prăbuşirii pieţei imobiliare din Dubai, aproximativ 80% din aceste apartamente de lux din Burj sunt ocupate, deşi preţurile au crescut cu 10% numai anul trecut. În ceea ce priveşte spaţiile pentru birouri, situaţia este mai puţin roz.
Dezvoltatorul imobiliar Emaar nu a făcut publice niciun fel de cifre. Dar experţii în domeniu spun că, în timp ce toate au fost vândute în anii de boom economic, înainte de finalizarea construcţiei, aproximativ două treimi dintre spaţiile pentru birouri, mai mult de 20 de etaje, nu sunt ocupate.
Principalul motiv îl reprezintă preţul chiriei, care este „de două ori mai mare decât al proprietăţilor la fel de bune, aflate la 50 de metri depărtare”, susţine Alan Robertson, directorul executiv al unei companii de consultanţă imobiliară.
„Burj Khalifa este un simbol global, un loc de prestigiu. Dar nu asta e imaginea cu care corporaţiile multi-naţionale vor să fie asociate. Ele vor să fie percepute ca fiind sensibile, nu opulente şi deasupra tuturor”, a spus Robertson.
Din cauza desingului fusiform, spaţiul este destul de limitat, motiv pentru care marile companii au nevoie de mai multe etaje. Este destul de complicat, pentru că fiecare nivel are un alt proprietar, explică Robertson.
Unii proprietari sunt fericiţi că deţin etajele cu spaţii de birouri, chiar şi fără chiriaşi, privindu-le ca pe o investiţie pe termen lung sau pentru că ştiu că au puţine şanse să-şi recupereze investiţia.
Dar unii încearcă să le vândă. Luna trecută, un proprietar anonim a scos la vânzare un etaj al clădirii, pe un site din SUA, pentru 4,46 milioane de euro. LFC Group, care s-a ocupat de vânzare, se aşteaptă la mai multe vânzări de birouri pentru anul următor.