Dalai Lama nu este binevenit în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor

China l-a îndemnat miercuri pe Dalai Lama ca mai degrabă să-şi abandoneze scopurile "separatiste", în loc să se gândească la o ipotetică revenire în China, şi anume în Tibet, regiunea pe care liderul spiritual tibetan nu a mai văzut-o din 1959, relatează AFP.

"Poziţia noastră cu privire la Dalai Lama este clară şi neschimbată: în loc să se gândească la aşa-zisa revenire în Tibet, ar face mai bine să renunţe la luările de poziţii şi acţiunile separatiste", a declarat Hong Lei, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze.

"Acest lucru n-ar putea să-i fie decât util", a apreciat ea.

Dalai Lama a declarat săptămâna trecută pentru AFP că are "contacte informale" cu China, în vederea efectuării unui pelerinaj istoric, după mai bine de o jumătate de secol de exil în India.

"Recent, reprezentanţi chinezi, de exemplu adjunctul secretarului Partidului în Regiunea Autonomă Tibet, au menţionat posibilitatea vizitei mele în cadrul unui pelerinaj către un loc sfânt", Muntele Wutai, în provincia Shanxi (nord), a declarat liderul spiritual tibetan într-un interviu pentru AFP, la Dharamsala, în nordul Indiei, unde trăieşte.

"Nu este ceva finalizat, nu încă, dar ideea există", adăuga el.

Dalai Lama saluta totodată declaraţii recente ale preşedintelui chinez Xi Jinping despre importanţa budismului în societatea chineză. "Faptul că un şef al Partidului Comunist se exprimă asupra spiritualităţii este un lucru absolut nou", a declarat liderul în exil, care a apreciat de curând că Xi Jinping este mai "deschis la spirit" ca predecesorii săi.

O postare anonimă pe un site chinez a evocat, luna trecută, în termeni foarte pozitivi, posibila sa revenire în ţară, după care a fost retrasă foarte repede.

Beijingul îl acuză pe Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, în vârstă de 79 de ani, că luptă pentru independenţa Tibetului, deşi liderul spiritual tibetan se limitează să îndemne la acordarea unei "autonomii culturale" sporite regiunii sale.

China se opune de multe decenii revenirii sale în Tibet sau primirii sale în străinătate, mai ales de către oficiali de rang înalt.