Criză în Filipine. Duterte a decretat legea marţială şi şi-a scurtat vizita la Moscova. Jihadiştii devastează o insulă şi au luat ostatici într-o biserică
0Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a decretat legea marţială pe Insula Mindanao şi şi-a scurtat vizita la Moscova din cauza unor lupte armate cu grupări afiliate Statului Islamic. Un şef al poliţiei locale a fost decapitat de jihadişti, iar un preot este ţinut ostatic, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Părintele Chito Suganob a fost luat ostatic, alături de mai multe persoane, de membri ai grupării Maute. Combatanţii ameninţă cu uciderea ostaticilor dacă forţele de securitate nu îşi încetează operaţiunile împotriva lor, a anunţat într-un comunicat Conferinţa episcopilor filipinezi.
Aflat în vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, Rodrigo Duterte a decretat legea marţială pe Insula Mindanao (sud) şi s-a întors de urgenţă în Filipine.
Purtătorul de cuvânt al lui Duterte a precizat că măsura a fost adoptată pentru 60 de zile şi vizează întreaga regiune Mindanao, care include insula principală cu acelaşi nume şi o serie de insuliţe înconjurătoare.
Rodrigo Duterte i-a cerut arme lui Vladimir Putin pentru a lupta împtriva traficanţilor şi jihadiştilor FOTO RT
Combatanţi afiliaţi reţelei teroriste Statul Islamic devastează oraşul Marawi şi seamănă haos pe această insulă de aproximativ 20 de milioane de locuitori.
Luptele s-au intensificat după un raid al forţelor de securitate împotriva unei case în care s-ar fi ascuns Isnilon Hapilon, liderul Statului Islamic din Filipine.
Armata filipineză mobilizată la Marawi FOTO AFP
Statele Unite îl consideră pe Hapilon drept unul dintre cei mai periculoşi terorişti din lume şi oferă o recompensă de cinci milioane de dolari pentru informaţii care ar duce la capturarea sa. Hapilon este totodată unul dintre liderii Abu Sayyaf, o grupare islamistă specializată în răpiri.
Ca răspuns la raidul forţelor de securitate, aproximativ o sută de combatanţi înarmaţi au incendiat clădiri în Marawi, un oraş musulman de 200.000 de locuitori, şi au efectuat diverse operaţiuni de diversiune, conform ministrului filipinez al Apărării Delfin Lorenzana.
Fotografii postate pe reţelele sociale arată combatanţi mărşăluind pe străzile din Marawi şi arborând un drapel negru care semăna celui utilizat de Statul Islamic.
Gruparea Abu Sayyaf este la originea răpirii a sute de filipinezi şi cetăţeni străini încă din anii 1990, cerând răscumpărării pentru eliberarea lor. Insurgenţii au decapitat un cetăţean german vârstnic la începutul acestui an şi doi canadieni anul trecut, după ce cererile lor de răscumpărare nu au fost satisfăcute.
Potrivit experţilor în probleme de securitate, Isnilon Hapilon încearcă să unifice grupările filipineze care au jurat credinţă Statului Islamic.
Isnilon Hapilon FOTO Philstar
Luptele din Marawi intervin la şase săptămâni după ce armata filipineză a dejucat o tentativă de răpiri în masă din partea Abu Sayyaf în zona turistică Bohol (centru).
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, prezent în regiune, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de consecinţele luptelor asupra populaţiei civile.