Coreea de Nord va participa la Jocurile Olimpice de Iarnă în Sud şi va angaja contacte la nivel militar cu Seulul
0Coreea de Nord va trimite o delegaţie la Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă în Coreea de Sud şi vor fi angajate contacte între militari, au convenit cele două ţări în cadrul unei întâlniri excepţionale marţi, în urma tensiunilor provocate de ambiţiile nucleare ale Phenianului, relatează AFP.
”Partea nord-coreeană va trimite o delegaţie a Comitetului Olimpic Naţional, atleţi, majorete, un grup de artişti, o echipă de demonstraţie de taekwondo şi un serviciu de presă”, au anunţat cele două ţări într-un comunicat comun, la finalul primei întâlniri după mai bine de doi ani.
JO de la Pyeongchang au loc de la 9 la 25 februarie în Coreea de Sud.
Seulul şi Phenianul au convenit, de asemenea, ”să reducă tensiunea militară actuală şi să poarte discuţii militare asupra acestei probleme”.
Cele două tabere au decis să restabilească o legătură telefonică militară care a fost întreruptă în februarie 2016, cu scopul de a îmbunătăţi comunicarea între armatele acestor două ţări care, teoretic, se află în război.
Discuţiile au avut loc la Panmunjom, un sat de frontieră în care s-a semnat armistiţiul în 1953, în zona demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula.
Delegaţia nord-coreeană a traversat pe jos linia de demarcaţie pentru a se duce la Casa Păcii, locul întâlnirii, de partea sud-coreeană, la câţiva metri de locul pe unde a dezertat un transfug, în urmă cu două luni, sub o ploaie de gloanţe.
STRÂNGERI DE MÂINI
Ministrul sud-coreean al Unificării Cho Myoung-gyon şi reprezentantul delegaţiei nord-coreene Ri Son-gwon au dat mâna înainte de a intra în clădire şi, din nou, la masa negocierilor.
Potrivit uzanţelor nord-coreene, Ri a purtat un ecuson cu portretul fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung, şi al fiului şi succesorului acestuia, Kim Jong-il.
Cho purta un ecuson în culorile sud-coreene.
Seulul a profitat de întâlnire pentru a cere să se organizeze, în paralel cu JO, o reuniune a familiilor despărţite de Război (1950-1953), una dintre moştenirile cele mai dureroase ale conflictului. Coreea de Sud a îndemnat, de asemenea, la negocieri între Crucile Roşii din cele două ţări.
”Să oferim poporului un cadou preţios de Noul An”, a lansat nord-coreeanul. ”Se spune că o călătorie făcută în doi durează mai mult decât o călătorie de unul singur”.
Atmosfera părea mai destinsă decât de obicei. ”Poporul doreşte cu ardoare să vadă Nordul şi Sudul îndreptându-se către pace şi reconciliere”, i-a răspuns sud-coreeanul.
Acesta este un ton care diferă de retorica din ultima vreme - insulte personale şi ameninţări cu războiul între liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump.
De doi ani, situaţia în peninsulă s-a degradat, Nordul efectuând trei noi teste nucleare şi multiplicându-şi tirurile de rachetă.
Seulul depune eforturi să prezinte JO - care vor avea loc la doar 80 de kilometri de DMZ - drept ”Olimpiadele Păcii”, însă, ca expresia să capete sens, participarea Nordului era esenţială.
Negocierile au loc după ce Kim a întins o mână, de Anul Nou. Săptămâna trecută, telefonul roşu dintre cei doi vecini a fost restabilit după doi ani de tăcere.
Urmează să se stabilească dacă reprezentanţii celor două ţări vor intra împreună la ceremoniile de deschidere şi de închidere, ca la Sydney în 2000, la Atena, în 2004 şi la Torino în 2006.
Talia delegaţiei nord-coreene, dar şi găzduirea ei - finanţată de Seul - urmează, de asemenea, să fie stabilite.
MAJORETE
Doar două atlete nord-coreene s-au calificat, însă Nordul urmează să trimită în Sud un important contingent de majorete, potrivit unor experţi.
Presa sud-coreeană a sugerat că Phenianul ar putea să trimită reprezentanţi eminenţi, inclusiv pe sora mai mică a lui Kim Jong-un, Yo-Jong, o conducătoare de rang înalt a partidului unic.
Cele două părţi şi-au exprimat dorinţa să evoce teme dincolo de olimpism.
Phenianul a trimis până acum Seulul în corzi, atunci când a venit vorba de familii, cerând în prealabil repatrierea de către Sud a unor nord-coreeni.
”Cele două părţi vor ajunge fără probleme la un acord cu privire la Pyeongchang, dar ce se va întâmpla după aceea?”, se întreabă Koh Yu-hwan, un profesor la Universitatea Dongguk.
”Nu va fi uşor să se ajungă la un acord imediat asupra problemelor referitoare la îmbunătăţirea relaţiilor intercoreene”, consideră el.
Este necunoscut faptul dacă Nordul a căutat să discute despre o încetare definitivă a exerciţiilor militare comune ale Seulului şi Washingtonului.
Statele Unite şi Coreea de Sud au acceptat, săptămâna trecută, să-şi amâne manevrele Foal Eagle şi Key Resolve până după JO, cu scopul de a reduce tensiunile.
Trump s-a felicitat în weekend de reluarea discuţiilor, exprimându-şi speranţa ca ele să ”treacă dincolo” de JO.
El s-a declarat totodată pregătit să stea de vorbă cu Kim.