Coreea de Nord şi-a distrus instalaţia de testare nucleară, într-o serie de explozii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a efectuat joi ceea ce prezintă drept distrugerea instalaţiei sale de testare nucleară Punggye-ri, declanşând o serie de explozii, în decurs de mai multe ore, în prezenţa unor jurnalişti străini, transmite The Associated Press.

Detonările au avut loc înaintea unui summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, programat pe 12 iunie la Singapore, asupra căruia pluteşte o incertitudine.

Phenianul şi-a anunţat planul de a-şi distruge ”în întregime” instalaţia de la Punggye-ri, în nord-estul ţării, iar câţiva jurnalişti străini au fost invitaţi să observe operaţiunea.

Exploziile la instalaţia de testare nucleară, săpată în munţi din nord-est, într-o regiune puţin populată, au vizat trei tuneluri subterane şi un număr de turnuri de observaţie din împrejurimi.

Operaţiunea a fost planificată şi anunţată de Kim Jong Un înaintea summitului prevăzut luna viitoare cu Donald Trump.

Demolarea a avut loc pe fondul unei noi ”salve verbale” vizând Washingtonul, prin care Phenianul l-a catalogat pe vicepreşedintele Mike Pence drept o ”marionetă politică” şi a ameninţat că este pregătit în egală măsură de o confruntare nucleară sau negocieri.

Hotărârea Nordului de a-şi demola instalaţia de la Punggye-ri este considerată un semn de bunăvoinţă din partea lui Kim, cu scopul de a crea o atmosferă pozitivă înainte de summit.

Însă acest lucru nu este ireversibil şi este necesar să fie urmat de o serie de măsuri semnificative în vederea întrunirii cerinţelor lui Trump de ”denuclearizare”.

Prin faptul că a invitat presa străină - în principal posturi de televiziune - la operaţiune, Nordul speră ca imagini de la închiderea instalaţiei - inclusiv explozii menite să surpe intrarea în tuneluri - să fie transmise în întreaga lume.

Din acest grup face parte inclusiv o echipă din cadrul Associated Press Television.

Phenianul nu a chemat însă inspectori internaţionali la acest eveniment - ceea ce-i diminuează valoare de concesie importantă.

Izbucnirea care l-a vizat pe Pence, atribuită unui oficial de rang înalt din cadrul Ministerului nord-coreean de Externe, are loc după o nouă mustrare dură a noului consilier pe probleme de securitate naţională al lui Trump John Bolton şi provoacă îngrijorări cu privire la faptul că o prăpastie s-a căscat între cele două părţi chiar înaintea summitului prevăzut pe 12 iunie în Singapore.

În ambele cazuri, Phenianul a încercat să respingă declaraţii dure ale unor susţinători ai liniei dure potrivit cărora Coreea de Nord ar putea să ajungă ca Libia dacă nu dă curs rapid şi ireversibil unor măsuri prin care să renunţe la armanetul nuclear.

Adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Choe Son Hu a catalogat joi drept ”ignorante” şi ”stupide”, potrivit agenţiei nord-coreene de ştiri KCNA, declaraţii pe care Pence le-a făcut într-un interviu acordat Fox News prin care a comparat capacităţile nucleare nord-coreene cu cele libiene.

Libia a renunţat la programul său nuclear într-un stadiu timpuriu, iar dictatorul Muammar al-Gaddafi a fost îndepărtat mai târziu de la putere şi ucis în timpul unei revolte.

Negocierile cu privire la summit s-au lovit în ultima perioadă de o serie de obstacole, iar ambele părţi au revenit la o retorică belicioasă şi şi-au înăsprit poziţiile.

Trump s-a întâlnit marţi, la Casa Albă, cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, cu care s-a consultat, şi a sugerat că summitul ar putea să fie amânat sau anulat cu totul.

Cu toate acestea, ambele părţi par să vrea să întâlnească într-o reuniune fără precedent.

O reuşită a negocierilor ar reprezenta un imens succes pentru Trump. Să se întâlnească cu şeful statului american ca un egal pe scena mondială, ar fi o reuşită majoră pentru Kim.

Coreea de Nord avertizează SUA cu „o confruntare nucleară“ în cazul anulării summitului Trump-Kim. Ce a răspuns preşedintele american

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Aur, argint și bronz pentru România la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged
Tabloul Mona Lisei ar putea avea propria cameră, la Muzeul Luvru
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
În Germania începe procesul grupului care plănuia răsturnarea parlamentului și uciderea cancelarului. Printre inculpați: un prinţ, un soldat, un astrolog şi o antivaccinistă